Deficitul public al Irlandei ar putea ajunge la 32% din produsul intern brut in acest an, in urma planului de salvare al Anglo Irish Bank, a avertizat joi ministrul irlandez al Finantelor, Brian Lenihan, care a precizat insa ca Dublinul isi mentine angajamentul de a aduce acest indicator sub nivelul de 3% din PIB in 2014.

Autoritatile irlandeze au revizuit joi in crestere costul total al salvarii Anglo Irish Bank, aflata in pragul falimentului, la nivelul de 29,3 miliarde euro si, in cel mai grav scenariu, la 34,3 miliarde.

Initial, costul pentru salvarea acestei banci, nationalizata la inceputul anului 2009 din cauza pierderilor masive generate de activele toxice, era estimat la 25 de miliarde de euro.​

Irlanda isi poate rezolva problemele bancare fara sa faca apel la Fondul european de salvare, a afirmat, in aceeasi zi, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Nu am impresia ca Irlanda va avea nevoie sa se refugieze sub umbrela europeana", a spus Juncker, care participa joi, la Bruxelles, la o reuniune a ministrilor de Finante din Zona Euro.

"Apreciem ca guvernul irlandez isi poate rezolva problema fara sa recurga la Fondul de salvare" european, creat in primavara pentru a veni in ajutorul tarilor care se confrunta cu dificultati bugetare, a adaugat el.