Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord de finantare cu Fondul Monetar International.

"Nu cred ca, dupa actualul acord, Romania mai are nevoie de un acord de finantare cu FMI, pentru ca finantarea Fondului se adreseaza consolidarii rezervelor internationale, pentru a creste credibilitatea internationala", a declarat Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru "Saptamana financiara" citat de Agerpres, adaugand ca "noi avem acum un nivel al rezervelor mai mult decat adecvat".

Totodata, Isarescu a precizat ca Romania are nevoie de un nou acord de tip precautionary pentru a intari credibilitatea tarii, dar si de a oferi finantare in cazul unui atac speculativ asupra leului.

"Din perspectiva pe care o vedem acum, o majorare a rezervelor printr-un acord care sa ne aduca finantare propriu-zisa nu este necesara. Discutam totusi pentru a pastra relatia cu Fondul si pentru a avea un nou acord, dar nu degeaba s-au folosit acord prevenitiv sau un acord de prudenta. Care este caracteristica acestui acord: banii se trag numai daca apare o situatie deosebita. Sa spunem un atac speculativ major asupra monedei nationale. Un caz cu totul si cu totul deosebit", a spus guvernatorul BNR.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat ca Banca Centrala trebuie sa se pregateasca pentru "efecte de runda a doua" ale masurilor de austeritate.

"Banca Centrala trebuie sa stea cu arma la picior. Pana acum, reactia economiei, pe plan macroeconomic, nu social, la aceste masuri a fost relativ pozitiva. Cresterile de preturi s-au situat sub estimarile noastre. BNR trebuie sa se pregateasca pentru efecte de runda a doua", a mai spus Isarescu.