Raport ING: Volumul interventiilor valutare ale BNR s-ar putea situa intre 400 si 900 milioane de euro
"Volumul rezervelor valutare care nu reprezinta imprumuturi a scazut de la aproximativ 14 miliarde euro in septembrie 2008 la doar 4,2 miliarde euro la sfarsitul lui septembrie 2010 -cea din urma suma include alocarea generala de DST din august 2009 de circa 900 milioane DST. Aceasta evolutie sugereaza faptul ca BNR a vandut aproximativ 11 miliarde euro pe parcursul acestei perioade", concluzioneaza Chidesciuc. Potrivit acestuia, diferenta dintre 4,2 si 32,6 miliarde euro (nivelul rezervelor valutare la sfarsitul lui septembrie 2010) este reprezentata de imprumuturile de la Comisia Europeana sau de la investitori pentru finantarea deficitului bugetar (10,7 milioane euro), de imprumuturile de la FMI (11,2 milioane euro) si de rezervele minime obligatorii (circa 6,5 milioane euro).
"Incepand cu anul 2012, Romania va incepe sa ramburseze imprumuturile catre FMI si CE ceea ce ar putea complica protectia leului daca nu ar avea loc o imbunatatire semnificativa a situatiei globale si locale. Intr-o alta nota, guvernatorul BNR a declarat intr-un interviu ca Romania ar putea avea nevoie de un acord de tip preventiv care nu implica finantare", se mai arata in Raport.
Reamintim ca astazi, Ministerul Finantelor intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 1 miliard RON. "Credem ca marimea emisiunii s-ar putea dovedi generoasa pentru un randament de 7% avand in vedere ratele de dobanda scazute pe termene scurte", conchide economistul sef al ING.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Plus ca estimare are o plaja de fluctatie f mare: intre 400 si 900 mil de EUR. Nimic precis.
E o stire menita sa bage spaima in oameni, in mod gratuit.
Hai sa facem niscaiva calcule:
La finalul lui 2008 rezerva BNR (fara aur) era de 26.22 mld eur
In sept 2010, rezerva (fara aur) era de 32.57 mld eur.
In 2009 s-au eliberat catre banci ~ 5mld eur prin reducerea RMO (daca e sa credem http://businessday.ro/10/2010/rezerva-valutara-la-bnr-a-ajuns-la-326-mld-euro/).
Acuma, daca e sa calculam si reducerea RMO, rezerva valutara a crescut cu 6.3 + 5 = 11.3 mld eur in in 2009 si 2010 (adica aproximativ cit a intrat la BNR din imprumutul cu FMI). Corect?
Si atunci ma intreb de unde ar fi putut cheltui BNR cele 11 mld eur? Ca din imprumutul extern pare sa nu-i fi cheltuit... Iar profitul realizat din administrarea rezervei n-aure cum fi de 30% in 2 ani...