Salariul mediu net din Romania a scazut in august fata de luna iulie cu 16 lei in medie, ajungand la 1339 lei (iar cel brut, la 1846 lei), arata datele publicate marti dimineata de Institutul National de Statistica. La extreme se situeaza salariile nete din transporturi aeriene (3330 lei) si in hoteluri si restaurante (787 lei).

  • Salariile si inflatia. Cine, ce pierde?

Indicele castigului salarial real pentru luna august 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%. In traducere, puterea de cumparare se erodeaza pe fondul cresterii preturilor, in conditiile unor salarii mai mici.

Oficialii INS mai spun ca micsorarile salariale din august au fost cauzate de nerealizarile din productie, de incasarile mai mici, de intrarea in somaj tehnic sau, mai general vorbind, de dificultatile financiare din sectorul economic. "De asemenea, in unele activitati economice scaderea salariilor din luna august a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta)", se mai arata in documentul publicat de INS.

  • Topuri nedorite: ce salarii au scazut cel mai puternic?

Cele mai consistente scaderi ale salariilor au fost:

-cu 7% in fabricarea produselor din tutun;

-intre 4% si 5% in fabricarea produselor textile, fabricarea produselor chimice, tabacirea si finisarea pieilor, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere;

-intre 3% si 4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

  • Topuri "de bine". Ce salarii s-au majorat in august?

Cresteri "statistice" ale salariilor (in sensul ca ele au crescut doar pe hartie prin disponibilizarea unor angajati cu venituri mici, lucru care a dus la o crestere a raportului "fond salarial/numar angajati"):

-cu peste 9% in activitati de editare (9,9%), respectiv alte activitati extractive (9,5%);

-intre 4% si 8% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, extractia carbunelui (aici au intrat si primele cu ocazia Zilei Minerului), extractia petrolului si a gazelor naturale;

-intre 2% si 3% in activitati de servicii in tehnologia informatiei, fabricarea bauturilor.

  • Bugetarii, eterna discutie

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale salariilor, cea mai mare reducere fiind in invatamant (-6,2%) ca urmare a platii cadrelor didactice in functie de contracte, a acordarii de prime ori sume din alte fonduri in luna precedenta, arata cifrele INS. De asemenea, in sanatate si asistenta sociala au scazut cu 0,5% - in principal ca urmare a dificultatilor financiare din unele unitati, in vreme ce in activitatea de administratie publica castigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% in luna august (ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fornduri).

Trebuie mentionat insa ca INS nu include in activitatea de administratie publica toate activitatile secundare desfasurate, de tipul asistenta sociala, activitati culturale, sportive si recreative, peisagistica si servicii pentru cladiri, agricultura, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, constructii, transport si depozitare, producere si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, inchiriere si sub-inchiriere a bunurilor imobiliare etc.

Fata de luna iunie 2010, scaderea medie a castigului salarial mediu net in primele doua luni dupa aplicarea Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, a fost de 25% in invatamant, 20% in sanatate si asistenta sociala si 13,9% in administratie publica.

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.