Noua Ordonanta care vizeaza contributiile sociale pentru cei care incaseaza drepturi de autor a redus numarul criteriilor dupa care activitatile independente pot fi redefinite in activitati dependente de la sase, la patru. Cu toate acestea, faptul ca un singur criteriu este suficient pentru reincadrare este o masura "foarte dura", a explicat Mihaela Mitroi, partener la PricewaterhouseCoopers. Aceasta a exemplificat prin faptul ca mai multe state au inclus in legislatia fiscala acest tip de "reincadrare" dar niciodata nu este luat in calcul un singur criteriu.

"De obicei, in statele care aplica acest tip de masuri sunt luati in considerare mai multi factori iar analiza autoritatilor fiscale este riguroasa", a mai spus Mitroi.

Legat de sistemul contributiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor, aceasta a spus ca nu exista o abordare unitara pe plan international.

"Sunt tari care aplica asemenea contributii, tari care nu aplica. In tari precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Estonai, Letonia, Germania, Finlanda Italia iar in Austria, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Franta, Danemarca se datoreaza contributii. Sistemele nu sunt asemanatoare, nici cotele si nici plafoanele. In unele tari acestea sunt mai ridicate decat in Romania, iar in altele - mai mici", a mai spus consultantul fiscal.