Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a vorbit miercuri despre ideea vehiculata in spatiul anglo-saxon, de a introduce un al doilea obiectiv pe care bancile centrale sa si-l asume, pe langa stabilitatea preturilor, anume stabilitatea financiara. "Bancile centrale sunt atente si la stabilitatea financiara in fiecare moment, dar e greu de apreciat daca poti obtine cu un singur set de instrumente, doua obiective diferite", a spus guvernatorul. In Romania, sistemul financiar e format in proportie de peste 90% din banci. Iar fara un sistem bancar solid, nu ai cum sa scazi preturile din economie, a mai afirmat Isarescu.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Oficialul BNR a precizat, totodata, ca dezbaterea publica din Romania pe tema stabilitatii financiare si a preturilor, sufera. "Foarte putine din mesajele pe care le-am transmis ieri, au ajuns corect in piata. Dar noi vom persevera si le vom repeta si la urmatorul seminar, pana cand ele vor fi intelese", a mai apreciat Isarescu.

Vorbind despre preturi si stabilitate financiara, guvernatorul BNR a explicat ca poti avea o stabilitate a preturilor, dar nu si o stabilitate financiara. "Criza actuala poate sa dovedeasca acest lucru. Daca ma uit in trecut, la crizele asiatice, remarc ca acolo inflatia era jos, ceea ce nu a impiedicat aparitia instabilitatii financiare", a mai precizat Isarescu.

Guvernatorul a facut aceste remarci cu ocazia unui colocviu pe tema instrumentelor de plata, organizat de BNR, al carui moderator este Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale.