"Sunt ferm convins ca Strategia Fiscala, in perioada urmatoare, va fi armonizata cu propunerilor Consiliului Fiscal si va deveni un document public care va trebui respectat", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Legat de decizia CEDO, care obliga statul roman sa gaseasca o solutie concerta pentru plata despagubirilor aferente proprietatilor nationalizate, Tanasescu a spus ca subiectul nu a fost discutat inca dar cu siguranta va fi abordat de catre autoritatile nationale. Insa, acesta nu crede ca este un factor care sa determine schimbarea tintei de deficit bugetar.

Rep:In Scrisoarea de intentie din septembrie se spune: "In pofida conditiilor economice precare, am indeplinit tinta deficitului total stabilita pentru primul semestru al anului, in mare parte datorita masurilor stricte de control al cheltuielilor si unei reduceri a numarului de salariati de 27.000 de persoane. In plus, numarul de salariati va fi redus in continuare: 74.000 pana la sfarsitul anului. Credeti ca este realizabil?

Mihai Tanasescu: Este un numar care a fost convenit cu autoritatile, care, din analiza facuta, poate sa fie atins. Sigur, o sa vedem implementarea acestei masuri pana in prezent si care este gradul de realizare.

Rep:Legat de privatizari, in Scrisoarea de Intentie se mentioneaza: "Agentia de privatizare AVAS pregateste vanzarea a 18 companii mici aflate integral in proprietatea sa si pachetele minoritare pe care le detine in cel putin 150 de alte companii pana la finele anului 2010". Sunt realizabile aceste privatizari pana la sfarsitul anului? Din cate stim, au fost vandute numai 2-3 companii.

Mihai Tanasescu: Da, este o ramanere in urma aici, de aceea, asa cum spuneam, componenta reformelor structurale in viitorul acord va fi una solida, importanta, inclusiv cea legata de prtivatizari.

Rep: Strategia Fiscala pe Termen Mediu a fost destul de criticata de Consiliul Fiscal; cum o considera FMI, este plauzibila? Documentul inca nu a fost facut public inca.

Mihai Tanasescu: Este un inceput care trebuie incurajat. Insasi Legea responsabilitatii Fiscale, infiintarea Consiliului Fiscal sunt niste pasi foarte importanti. Poate ca actuala forma a acestei strategii are anumite varfuri de optimism. Consiliul Fiscal priveste intr-un mod mult mai prudent, poate chiar un mod mai conservator aceasta politica fiscala. Cert este ca nu sunt derapaje mari de viziune intre cea Guvernamentala si cea a Consiliului Fiscal. Sunt lucruri care se pot armoniza, cu certitudine. Faptul ca aceasta Strategie a fost elaborata si fiind perfectibila prin inputurile care vin de la Consiliul Fiscal si prin procesul de executie, va arata un tip de predictibilitate in anii care urmeaza pentru alocarea resurselor pe care le vom atrage. Aceasta va da mediului de afaceri un fel de siguranta, de stabilitate. Sunt ferm convins ca ea in perioada urmatoare va fi armonizata cu propunerilor Consiliului Fiscal si va deveni un document public care va trebui respectat.

Rep:Ati primit de la Guvern o evaluare pe impactul bugetar in 2011 al platilor pe care Romania trebuie sa le faca in urma deciziei CEDO de a rezolva problema restituirii proprietatilor nationalizate in termen de 18 luni. Aceasta va implica niste cheltuieli mari din partea statului, de ordinul miliardelor. Se poate renegocia deficitul in urma acestei decizii fiind vorba despre un factor care nu a fost luat in calcul pana acum?

Mihai Tanasescu: Nu este un factor care sa determine schimbarea tintei de deficit. Din cate stiu, infiintarea Fondului Proprietatea a fost facuta exact in acest scop; ca din dividendele care se incaseaza din listarea pe bursa a acelor companii sa se faca despagubiri aferente problemelor de natura retrocedarilor. Sigur, nici in prezent nu este functional, speram sa fie functional cat mai repede, cred ca acesta trebuie sa fie culoarul in care sa se regaseasca resursele pentru acordarea acestor despagubiri. Probabil ca subiectul va fi ridicat de catre autoritati, vom vedea care este potentialul impact, subiectul nu a fost inca analizat foarte bine.