Delegatia FMI a fost primita la Cotroceni de presedintele Traian Basescu, duminica la ora 18.00, informeaza Administratia Prezidentiala.

Seful statului a declarat la inceputul intalnirii cu reprezentantii FMI, ca este ridicola ideea suspendarii Acordului, mentionand ca, prin "creativitatea" Guvernului au fost gasite solutii noi pentru diminuarea deficitului, pe care partea romana doreste sa le discute cu Fondul.

"Intelegerea pe care o avem deja ne permite sa semnam scrisoarea de intentie azi, daca este necesar, dar am vrea sa venim cu noi idei si sa vedem daca acestea convin ambelor parti", a spus seful statului.

La randul sau, seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a aratat ca discutia este binevenita subliniind totodata ca, dupa intalnirea maraton cu ministrii - al Finantelor si, respectiv, al Muncii - cele doua parti au progresat, in cursul zilei de sambata, cu textul scrisorii de intentie.

La intalnirea de la Palatul Cotroceni cu seful statului au mai participat premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, al Muncii, Ioan Botis, si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Anterior surse apropiate discutiilor, citate de Mediafax, declarau ca negocierile cu FMI au intrat in impas, in principal din cauza conditiei de modificare a OUG 50 privind creditele populatiei, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului.

Mai mult, partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare.

Guvernul a atras atentia si ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci, au afirmat sursele.

FMI a propus ca preconditionalitate in draftul privind scrisoarea suplimentara de intentie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea aplicarii prevederilor la contractele aflate in derulare.

Misiunea comuna FMI, CE si Banca Mondiala este intransigenta si in privinta arieratelor, unde a impus de asemenea ca preconditie pentrun acordarea urmatorarei transe plata unor sume consistente.

Potrivit surselor, divergente de opinie au aparut si in legatura cu unele masuri de stimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de catre reprezentantii FMI.

Delegatia FMI sustine ca masurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contributiilor sociale, vor conduce la cresterea deficitului bugetar peste tinta stabilita de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finantabil in aceste conditii.

Pe de alta parte, partea romana sustine ca fara actiuni de stimulare economia nu-si va putea reveni anul viitor, iar alte masuri de austeritate ar putea chiar impiedica procesul de crestere economica.

Discutiile dintre autoritati si FMI s-au blocat sambata seara. Delegatia FMI s-a intalnit sanbata dimineata cu presedintele Traian Basescu.

La inceputul intalnirii, Franks a spus ca delegatia pe care o conduce a avut, la Bucuresti, "cateva discutii intense si dure", mentionand ca exista o colaborare buna cu autoritatile si ca se va ajunge la o intelegere.