Contul curent al balantei de plati- deficit de 4,2 miliarde euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 12 noiembrie 2010, 14:24 Economie | Finanţe & Bănci


Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele noua luni din acest an un deficit de 4,23 miliarde euro, în creştere cu 32,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2009, potrivit datelor afisate vineri de Banca Naţională a României. Influenţa determinantă asupra majorării soldului contului curent a avut-o balanţa transferurilor curente, care a înregistrat un sold mai mic cu 30,1% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2009.

Balanta de plati "fotografiaza" toate tranzacţiile care au loc între rezidenţii unei ţări şi restul lumii. Înregistrarea operaţiunilor în balanţa de plăţi are la bază principiul înregistrării în partidă dublă. Se înregistrează două grupe mari de tranzacţii. Cele cu bunuri şi servicii (contul curent) si cele cu active (contul de capital si financiar).
datoria externa
Foto: Hotnews


Reflectă tranzacţiile cu bunuri şi servicii ale unei economii cu restul lumii, la acestea adăugându-se veniturile şi trasferurile curente generate de operaţiunile aferente celui de-al doilea cont al balanţei de plăţi.

Sumele înregistrate pe credit reflectă încasările României din serviciile realizate în plan extern, în timp de sumele înregistrate pe debit reflectă plăţile efectuate de România către exterior.

Deficitul contului curent în perioada ianuarie-septembrie 2010 a fost finanţat în proporţie de 48,9% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 2,070 miliarde euro (comparativ cu 3,426 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2009), din care participaţiile la capital au însumat 1,338 miliarde euro, iar creditele intra-grup 732 milioane euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a fost la 30 septembrie 2010 de 71,673 miliarde euro (80,2 la sută din total datorie externă), în creştere cu 8,9 procente faţă de 31 decembrie 2009.

Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 septembrie 2010 nivelul de 17,645 miliarde euro (19,8% din total datorie externă), mai mare cu 14,6% faţă de 31 decembrie 2009.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 32,7% în perioada ianuarie-septembrie 2010, comparativ cu 33,9% în anul 2009. Gradul de acoperire a fost 8,9 luni de importuri de bunuri şi servicii la 30 septembrie 2010, faţă de 8,5 luni la 31 decembrie 2009.

Balanta transferurilor curente reprezinta transferuri ale administratiei
publice. Sunt reprezentate, în cazul
              deficit comercial
              Foto: Hotnews
României, de: Fondurile europene primite de la Bugetul UE (Fonduri de preaderare, Fonduri structurale
Fonduri pentru agricultură şi dezvoltare rurală)- se trec la credit ca si de platile Romaniei catre UE (la debit)

Transferurile private sunt formate in principal de transferurile celor care lucrează în străinătate. Contul de capital si cel financiar reflectă toate tranzacţiile internaţionale ale economiei vizate (în cazul nostru România) cu active financiare. Evidenţiază modificarea activelor financiare şi a datoriei ţării vizate faţă de exterior.

Componentele contului financiar sunt: ACTIVE: reflectă modificările apărute în investiţiile rezidenţilor în străinătate, achiziţionarea de titluri de valoare externe, derivate financiare, plasamente în depozite la băncile din străinătate, împrumuturi şi rezerve oficiale. La PASIVE sunt trecute investiţiile nerezidenţilor în România, depozitele nerezidenţilor, derivatele financiare, creditele şi împrumuturile atrase.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

827 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by