Guvernul chinez a anuntat miercuri ca va controla preturile "daca acest lucru va fi necesar", in conditiile in care inflatia se accelereaza in tara, potrivit unui text publicat la finalul reuniunii prezidate in aceeasi zi de premierul Wen Jiabao, relateaza AFP.

"Daca acest lucru va fi necesar, vor fi interventii asupra preturilor principalelor produse de prima necesitate precum si asupra materiilor de productie", se arata in nota publicata de guvernul central.

"Sistemul subventiilor va fi perfectionat, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizati", mentioneaza documentul citat, care vorbeste si despre "asigurarea unei dezvoltari stabile a agriculturii".

De asemenea, guvernul de la Beijing subliniaza necesitatea "de a asigura aprovizionare pietelor pentru a ajuta stabilitatea preturilor".

Mai multi analisti economici se asteapta la o crestere a ratelor dobanzilor in China, ceea ce ar putea diminua rata de crestere economica a Chinei.

Wen Jiabao anuntase, saptamana trecuta, ca ar putea fi puse in practica "masuri administrative" pentru a combate cresterea preturilor.