Raport ​BERD: Masurile prevazute in acordul Romaniei cu FMI pot diminua cererea internă pe termen scurt, dar sunt necesare. Infrastructura- prioritate majoră pentru Romania

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 19 noiembrie 2010, 13:30 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(19 Nov 2010) PDF, 4MB
"Dezvoltarea infrastructurii este o prioritate majoră pentru Romania, care a inregistrat întârzieri suplimentare pe parcursul anului trecut. Autorităţile trebuie să creasca in plus capacitatea sectorului public de atragere a fondurilor UE disponibile şi de creştere a volumuli de resurse financiare pentru proiectele de infrastructură. Deşi masurile prevazute in acordul cu FMI pot diminua cererea internă pe termen scurt, acestea sunt necesare pentru a crea condiţiile pentru revenirea economica", arata  un raport publicat vineri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

România „arata bine” cu privire la evolutia ratei dobânzii de referinţă, care a ajutat mult economia, dar inregistreaza scoruri mai reduse in privinta lichiditatii pieţei. Administrarea fiscală este cel mai important obstacol pentru firme în cinci ţări în tranziţie, iar in alte 3 state se afla in top trei preocupări. Interesant, acele ţări în care taxa de administrare este principala problemă sunt în aceeasi arie geografică - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Ungaria, Muntenegru şi România. "România ar putea imprumuta de la Bulgaria idei cu privire la îmbunătăţirea administraţiei fiscale", recomanda bancherii europeni.
  • Firmele româneşti au probleme serioase cu forta de munca disponibila
Raportul analizeaza separat si dinamica pietei financiare si a masurilor luate de statele europene cu privire la
Descurajarea imprumuturilor in valuta
Foto: BERD
stoparea dinamicii creditului in valuta. Astfel, din cele 13 tipuri de masuri care pot frana acordarea imprumuturilor in valuta- care pot merge de la impunerea unor conditii minimale si pana la interdictia in totalitate- Romania a aplicat una singura.

Pe de altă parte, firmele româneşti au probleme serioase cu forta de munca disponibila, în timp ce in Bulgaria managerii nu privesc acest lucru ca pe o prioritate. Pe parcursul anilor de boom, expansiunea economică a Bulgariei a fost determinată în mai mare măsură decat in Romania de o creştere a sectorului construcţiilor, care necesită o muncă mai puţin calificata.
  • Exodul de forţa de muncă calificata din România a fost mai mare decât in Bulgaria
Mai mult decât atât, exodul de forţa de muncă calificata din România a fost mai mare decât in Bulgaria. Practic, numai in perioada 2000-2005, migraţia netă din Bulgaria (ponderea celor plecati in totalul populaţiei) a fost de 0,5 la sută în Bulgaria, comparativ 1,2 la sută în Romania). Una dintre explicatii tine si de faptul ca romanii vorbesc mai multe limbi straine decat bulgarii- astfel plecarile din Romania au fost orientat si in tari ca Franta, Spania etc, in timp ce bulgarii au optat preponderent pentru tarile anglo-saxone.
Index dezvoltare piata financiara
Foto: BERD


Corupţia este percepută ca fiind unul din impedimentele cele mai severe pentru a face afaceri în Bulgaria şi România. Conditiile de afaceri s-au dovedit a fi foarte dificile în timpul crizei, subliniind necesitatea flexibilizarii pieţei forţei de muncă, a reformelor fiscale şi eliminarea procedurilor excesive  de acordare a licenţelor.

Vezi intregul raport al BERD, atasat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1075 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    raportul o fi fost citit? (Vineri, 19 noiembrie 2010, 14:55)

    curios [anonim]

    si de Ciuvica, Chirieac, A.Ursu, Hadar, Nistor si alti latrai de la mogu-viziuni? De Oana S. nu mai intreb, ca nu stie sa citeasca decat dispozitiile lui SOV.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by