Irlanda ar urma sa beneficieze de un plan de salvare in valoare de 120 de miliarde de euro, in schimbul majorarii taxelor si a cresterii participatiei statului in bancile irlandeze, relateaza, fara a cita nicio sursa, The Sunday Times, preluat de Bloomberg.

Pachetul de salvare este pregatit de Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana. Allied Irish Banks Plc va primi circa zece miliarde de euro si ar putea deveni prima banca integral nationalizata, in timp ce guvernul ar putea sa-si majoreze participatia la Bank of Ireland Plc.

In plus, Uniunea Europeana ar putea garanta emisiunile de obligatiuni ale bancilor irlandeze, dar executivul ar putea fi obligat sa majoreze impozitul pe profit de la 12,5% la 15%.

Alte conditii ale acordului ar putea fi impunerea unei taxe pe proprietate de 500 de euro pe locuinta si un impozit pe averea celor mai bogati irlandezi, scrie cotidianul londonez.

Marea Britanie ar urma sa contribuie cu "cateva miliarde de lire sterline" la acest pachet de salvare.

Potrivit AFP, Guvernul de la Dublin se va reuni in aceasta dupa-amiaza pentru a finaliza un plan pe patru ani pentru reducerea deficitului. Reuniunea Guvernului vine dupa patru zile de negocieri intense cu UE, FMI si BCE.