Negociatorii internationali si oficialii irlandezi au ajuns la o intelegere duminica legata de valoarea pachetului de ajutor financiar pe care urmeaza sa-l primeasca Irlanda, transmite AFP. Potrivit unui diplomat participant la discutii, Guvernul de la Dublin va primi in jur de 85 de miliarde de euro.

"Planul este gata sa fie discutat si adoptat astazi", a afirmat o sursa apropiata negocierilor ce vor fi purtate de ministrii de finante ai Uniunii Europene, duminica, la Bruxelles.

Circa 35 de miliarde de euro vor fi folositi pentru a sprijini sistemul bancar al Irlandei, grav afectat de criza.

AFP aminteste ca acesta este cel de-al doilea pachet de ajutor financiar acordat unei tari europene in acest an, dupa cele 110 miliarde de euro imprumutate Greciei in luna mai.

Ministrii europeni de Finante au aprobat duminica trecuta un plan de salvare pentru Irlanda, dupa ce guvernul irlandez a discutat recomandarea de a solicita ajutor international. Potrivit informatiilor, Irlanda urma sa primeasca cel putin 80 de miliarde de euro.

Miercuri, guvernul a anuntat planul de austeritate care va duce la economisirea a 15 miliarde de euro in urmatorii patru ani. Printre altele, salariul minim va fi redus, va creste TVA pentru bunuri si servici, iar in sectorul public vor fi concediati 25.000 de functionari. Autoritatile urmaresc sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB, pana in 2014. In prezent, deficitul bugetar este de 32%.

Sambata, zeci de mii de persoane au protestat la Dublin impotriva planului de austeritate anuntat de guvern, conditie pentru obtinerea unui ajutor financiar international de urgenta. Demonstratia de masa, in cadrul careia manifestantii au cerut ca "Irlanda sa nu fie vanduta catre FMI", creste si mai mult presiunea asupra Executivului irlandez, sustin analistii.