​Exclusiv Intentiile Guvernului in materie de politici fiscale in 2011. Vezi cate taxe vor disparea, cum se vor reduce arieratele si ce prime se vor anula

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 17 decembrie 2010, 13:06 Economie | Finanţe & Bănci


Obiectivul central al politicii fiscale pentru 2011 are in vedere recuperarea deteriorarii pozitiei fiscale prin reduceri substantiale de cheltuieli  si suplimentarea veniturilor, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro, purtand semnatura ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Programul economic de reformare a sistemului public a fost agreat de reprezentantii FMI, se mai arata in document. Prioritare pentru 2011  sunt reducerea numarului si a nivelului taxelor  si tarifelor cu caracter nefiscal. Din cele 263 de taxe/tarife cu caracter nefiscal existente in august 2010, un numar de 249 au caracter national iar 14 au caracter local. Au mai fost identificate 16 taxe/tarife care urmeaza sa fie comasate/reduse, se mai arata in documentul obtinut de HotNews.ro.
 • Cresterea economica: 1,5% in 2011, 3,9% in 2012 si 4,5 in 2013
Prognoza guvernamentala porneste de la o crestere cu 1,5% a economiei in 2011, urmata apoi de un ritm mediu anual de 4,3%. Potrivit datelor oficiale, cea mai ridicata crestere ar urma sa o aiba consumul populatiei, care va ajunge de la un ritm de crestere de 1,7% in 2011, la 4% in 2012 si apoi la aproape 5% in 2014. "Cererea interna se va situa pe o tendinta de crestere, sustinuta de reluarea investitiilot. Consumul anual al gospodariilor va inregistra un ritm mediu de 3,9% ceea ce reprezinta o calmare a inclinatiei spre consum, asteptandu-se o majorare a inclinatiei spre economisire", se arata in document.

 • Combaterea evaziunii fiscale  se muta in online
Potrivit documentului obtinut de HotNews, combaterea evaziunii fiscale are in vedere reducerea fraudei
 
Scadere 2010- 1,9%
Reducecerea consumului pupulatiei- 3,7%
Reducerea consumului guvernamental- 2,6%.
Scadere constructii - 17,9%
Scadere servicii- 3,1%.
Cresterea exporturilor- 19,0%,
Cresterea importurilor- 10,7%.
Deficitul de cont curent - 6,9 miliarde euro (5,7% din PIB
Numar someri – 674.000
Rata şomajului - 7,5%.
Inflaţia- 8,1 %

 
 
Calculele Guvernului pentru 2010
"carusel" (utilizate cel mai mult in cazul fraudarii bugetului prin neplata TVA) prin trainingul acordat inspectorilor de la Fisc, schimbarea informatiilor cu ajutorul mediului online, reorganizarea Vamii, si reinstituirea cadrului legal de acordare a esalonarilor la plata obligatiilor fiscale.
"Se are in vedere realizarea in mediu electronic a licitatiilor pentru vanzarea bunurilor sechestrate de Fisc, gestionarea informatizata a executarilor silite ca si transmiterea electronica a infiintare/ridicare a popririi asupra conturilor bancare ale debitorilor", se mai spune in document.
 • Arieratele- autoritatile locale se misca prea lent
"Recenta achitare a arieratelor si facturilor restante din Sanatate a dus la o scadere drastica a arieratelor interne, dar plafonul stabilit pentru finalul lunii septembrie a fost din nou depasit datorita progreselor lente ale autoritatilor locale".

Reducerea drastica a numarului de taxe limiteaza evaziunea fiscala, reduc riscul de eroare neintentionata a platitorului, simplifica birocratia, stimuleaza investitiile si aduc mai multi bani la buget, se mai arata in document.
 • Riscul principal in 2011: sistemul de pensii, care se asteapta sa conduca la deficite mari in anii urmatori
Bugetul anual va cuprinde in mod distinct credite bugetare pentru achitarea platilor restante din anul anterior. Nu pot fi facute angajamente noi daca nu sunt platite restantele de la titlul de cheltuieli respectiv, se mai arata in document.

Redresarea din 2011 este amenintata, in opinia Finantelor de diminuarea intrarilor de investitii straine, de mentinerea unei rate inalte a somajului si de efectele propagate ale crizei din Grecia. In plus, riscul principal la adresa politicii fiscale din 2011 vine din sistemul de pensii, care se asteapta sa conduca la deficite mari in anii urmatori, se mai arata in document.
 • Primele anuale si cele de vacanta se elimina
Politica salariala va urmari corelarea cu productivitatea, iar ajustarile vor  fi asigurate prin eliminarea primei de vacanta si a premiului anual. Va avea loc o crestere salariala medie mai mare pentru cei cu salarii mici si mai redusa pentru cei cu salarii mari, concomitent cu diminuarea posturilor din sectorul bugetar. Vor fi prelungite masurile de diminuare a cheltuielilor cu bunurile si serviciile precum si a achizitiilor de autoturisme si mobilier. Vor fi definitivate standardele de cost si normativele de personal", mai noteaza autorii documentului semnat de ministrul Finantelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9752 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Previziuni 2011 (Vineri, 17 decembrie 2010, 13:23)

  STEFAN A. [utilizator]

  Cred ca aveti o greseala . Daca datele se refera la PREVIZIUNI , atunci vorbim de anul 2011. Articolul e plin de date privind 2010 .Deci , previziuni pe anul urmator sau date reale privind anul care se incheie ?
  • -7 (9 voturi)    
   VRAEU SĂ FIE CLAR PENTRU TOATA LUMEA (Vineri, 17 decembrie 2010, 14:07)

   Comunistu [anonim] i-a raspuns lui STEFAN A.

   ....zise Boc..

   UNU: riscul care vine dinspre SISTEMUL DE PENSII e unul PRINCIPAL. A nu se confunda cu riscurile secundare generate de competenta infierbantata a Guvernului.

   DOI: in timp ce noi ne luptam la greu
   cu comunismul.....investitiile straine... continua
   să se diminueze... E CLAR CA INVESTITIILE
   STRAINE TIN CU COMUNISTII - ar trebui sa
   le demaste domnu Liiceanu

   TREI: in schimb SOMAJUL E ANTICOMUNIST - sta cu noi si se mentine la un nivel ridicat

   PATRU: ”efectele propagate ale crizei
   din Grecia” trebuie intelese in sens
   restrans ...spre deosebire de Grecia care
   e un elev mediocru ...Romanica si romanii
   sunt elevii eminenti ai FMI care asteapta cu melacolie sa iasa cu plugusoru si sorcova....ca doar nu cu vreun protest
   • +7 (7 voturi)    
    clar obscur.. (Vineri, 17 decembrie 2010, 15:35)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Comunistu

    care e solutia? crezi ca trebuie pus biciul pe salariatii incompetenti care nu sunt in stare sa ofere un "trai decent" pentru pensionarii care ii depasesc numeric? :)
    sa-i aducem pe investitori cu forta? ce sa le oferim? pensionari?

    ai alte solutii? nu te sfii, lumineaza-ne si pe noi.
    daca la fiecare angajat platitor de taxe revine mai mult de un pensionar, ce taxa ai vrea tu sa fie pusa pe munca acelui angajat? sau poate vrei sa crestem impozitul pe profit la 90%? ca sa vina mai repede investitorii...
    • 0 (4 voturi)    
     pensionar (Vineri, 17 decembrie 2010, 21:30)

     Xu [anonim] i-a raspuns lui pehash

     Ai sa ajungi si tu. As vrea sa-ti vad fata cand un tinerel mai dezghetat ca tine va spune "ce sa platesc eu pensia lu x si y" ca doar eu e competent si am salar mare. O pensie sub 1000 RON ofera un trai decent celui care are ceva in proprietate (nu plateste chirie), nu este bolnav si eventual are ceva copii care ii mai dau bani.

     Sa nu exageram cu "pensionarii sunt de vina". Nu! Ei nu au nicio vina. Ei au muncit o viata intreaga si au DREPTUL la un trai decent. Iar tu nu ai dreptul sa il iei.

     Daca solutia ta este sa taiem pensiile nu sunt de acord. Daca solutia ta este sa reducem pensiile peste o anumita valoare (desi nu este o masura de dreapta - fiecare primeste cat cotizeaza) ar fi mai acceptabil. Nu putem sa omoram oamenii (da... acolo se ajunge doar ca nu vrem sa vedem asta).

     Ok, poate am fost prea dramatic, dar deja incep sa ma enerveze discutiile astea cu natia de asistati si pensii care trebuie taiate.

     Solutii posibile:
     - scaderea contributiilor si a impozitului pentru impulsionarea angajarii pe contract, respectiv pentru atragerea investitiilor
     - dezvoltarea infrastructurii
     - intensificarea controalelor pentru prevenirea contrabandei (in vami)
     • +4 (6 voturi)    
      mai sapa.. (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 0:05)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Xu

      1. daca o pensie de 1000 de ron e nivelul minim acceptabil atunci salariul minim ar trebui sa fie 1300-1400.. sa aiba si ala care munceste cel putin cat are pensionarul, nu? (net). mai rau de atat, nu se leaga.. primesti proportional cu cat ai contribuit. daca nu-ti ajunge du-te si mananca la cantina, cerseste, da cu matura..
      2. sistemul de pensii este falimentar pentru simplul motiv ca atunci cand actualii pensionari erau salariati si cotizau, cotizau pentru un numar mult mai mic de pensionari..
      3. 'pensionarii au muncit o viata intreaga'? pai nu prea se leaga datele. astia de la casa de pensii spun ca media de varsta a pensionarilor e de vreo 54 de ani. mai e mult pana la o viata intreaga.
      4. pe cine si cum omoram? daca eu de maine nu mai am chef sa muncesc tu esti obligat sa ma platesti, ca altfel ma omori? daca te trezesti intr-o dimineata ca esti singurul care mai munceste din romania, e datoria ta morala sa ii tii in viata pe toti? mai lasati-ma cu aberatiile astea. bunicii mei au muncit si dupa ce au trecut de 70 de ani, dar oameni care au acum 50 si au avut acces la educatie, vaccinuri, medicamente, vor sa frece menta inca 25-30?
      5. daca in ianuarie contributiile vor fi scazute cu 50% inseamna ca in ianuarie vor fi platite doar 50% din cheltuieli.. pensii, salarii, intretinerea institutiilor publice, medicamente samd. ti se pare ok? in conditiile in care oricum ne imprumutam ca sa acoperim toata cheltuiala. crezi ca in februarie se dubleaza numarul de locuri de munca instantaneu? vin investitorii intr-o luna cat n-au venit in 20 de ani?

      din pacate natia de asistati e reala!
      • -1 (1 vot)    
       raspuns lui pehash (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 22:09)

       I.Ion [anonim] i-a raspuns lui pehash

       Domnule tanar ! Ori esti inchipuit, ori ar trebui sa te duci la un doctor D (din cei care au mai ramas) !Esti vulgar si cu ff putin bun simt. De logoree n-au intocsicat si cred ca si dumneata esti bine ghiftuit de aceaste intocsicari ! Guvernul nu are oameni care sa vrea binele tarii ( intelegand si oamenii din aceasta tara) si au nesimtirea de a nu accepta sa plece . Daca mai sunt astfel de flecari ar face bine sa se abtina de la astfel de comentarii ca ale d-tale.
       • +1 (1 vot)    
        Domnule I.Ion (Luni, 20 decembrie 2010, 0:10)

        eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui I.Ion

        Dumneavoastra ati citit cu atentie ce a scris Pehash ?

        Daca ar fi sa ma iau dupa discursul dumneavoastra asi trage concluzia ca faceti parte din grupul de oameni de bine care apreciaza personaje precum domnul primar Vanghelie pentru ca e cumsecade si a dat telefoane mobile , zahar si ulei la pensionari .
        Asi paria ca l-ati votat pe Ion Iliescu cel putin de doua ori .

        E trist ca vorbiti despre bun simt .

        Daca ati fi avut bun simt ati fi inteles mult mai usor mesajul lui Pehash si mai ales faptul ca nu are de fapt nimic cu pensionarii.

        Nu a facut altceva decit sa atraga atentia ca AZI sunt mai multi Pensionari decit salariati fata de acum 10 ani si ca media de varsta a pensionarilor de azi este de 54 de ani .

        NU zice nimeni sa moara pensionari . Doar ca ar fi frumos din partea lor sa dea dovada de mai multa intelegere si BUN SIMT atunci cind pun botul la intoxicarile actualei "opozitii" .

        NU de alta dar daca ati avea cu adevarat bun simt ati intelege ca s-a ajuns in situatia de astazi in primul rand datorita dezmatului de pana in 2008 iar in al doilea rand pentru ca sunt prea multi cei care cred ca situatia grea de acum se datoreaza faptului ca PDL e mai zgarcit decit PSD sau PNL si nu vrea sa tipareasca bani sa dea la toti romanii ca sa traiasca bine.

        Ca o completare , concluiza pe care am tras-o eu din comentariul lui Pehash este ca decit sa astepti de la stat mai bine incerci sa faci singur ceva pentru tine .
        Evident ca ies din dicutie persoanele grav bolnave sau incapabile sa aiba grije de ele din motive diferite.
        In opinia mea cine mai poate face ceva cu propriile maini si propriul cap mai bine le pune la treaba decit sa astepte bunastarea din partea statului.
      • 0 (0 voturi)    
       ce usor vb. (Luni, 27 decembrie 2010, 19:37)

       muky [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       noi am muncit pt. altii si pt. voi ,ca sa va asiguram un viitor mai bun.dar voi ,generatiile de dupa '89 ,nu stiti nici cum s-a muncit inainte de revolutie(cand se lucrau in medie 200 de ore,sau peste) in timp ce acum se lucreaza in medie 170 de ore;iar scoala se facea si sambata si ne bucuram ca avem duminica intreaga libera.voi daca ati fi avut regimul de dinainte de '89 ,ori ati fi mers aiurea-n lume ,ori ati fi clacat.totusi o parte din voi ati fi razbit ,dar cine stie pt. cat timp. ..........din pacate ,tu judeci din doua planuri diferite adica,societatea de dinainte de '89 care era in socialism,si cea de dupa '89 cand s-a trecut la un asa zis capitalism(care dupa mine este un surogat),cei ce au contribuit la sistemul de pensii inainte '89 au contribuit dupa legile in vigoare de atunci,si consider ca nu sunt de vina cu nimic.dar ,cand se cantareste si se masoara cu mai multe "cantare" care sunt calibrate dupa "ureche",atunci se intampla ceea ce s-a intamplat si in romania
       dupa tine cat ar trebui sa munceasca un om? 30-40-50-.....sau 100 de ani?
       pai,daca n-ai stiut,speranta de viata la un barbat este de ~68 de ani si la femei de 74-75 de ani;daca iese la 65 de ani la pensie(daca mai apuca)cat timp se bucura de ea ,vreo 3 ani ?consideri ca e suficient?(pt. guvernanti ar fi ideal ca sa se faca iesirea la pensie cu inmormantarea,ca atunci n-ar mai avea batai de cap cu pensionarii,clasa aceasta ar fi pe cale de disparitie);ce au muncit bunicii tai la 70 de ani?au lucrat cumva in mina ?sau la caile ferate in frig ,ploaie,soare si ger,si au ridicat greutati de zeci de kg?sau in alte domenii cu munca fizica sau chiar psihica sustinuta?
       ai judecat mult prea usor si superficial toate problemele legate de pensionarisi nu numai;dar ti se poate ierta fiindca esti probabil tanar si cam fara experienta;poate peste cativa zeci dea i vei fi mai copt si vei avea o alta viziune despre pensionari;si acum surp
 • -1 (3 voturi)    
  promisiunea guvernului (Vineri, 17 decembrie 2010, 14:30)

  cetatean cu un vraf de chitante fiscale [anonim]

  spunea domnul prim-ministru ca pentru combaterea evaziunii fiscale guvernul va dispune in 2011 si plata contravalorii chitantelor fiscale adunate de cetateni in timpul anului 2010. poate il intreaba cineva de la hotnews pe domnul prim-ministru cand se va aplica aceasta decizie ca si in alte tari?
  • 0 (0 voturi)    
   Cum cand? (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 9:43)

   George [anonim] i-a raspuns lui cetatean cu un vraf de chitante fiscale

   Daca previziuneile de mai sus se opresc la 2013 si el nu a amintit de decontarea TVA-ului de pe bonurile fiscale, e clar ca asta se va intampla in 2014, sau 2015, sau 2030, sau 2070....
 • -5 (9 voturi)    
  Cine ii mai crede pe incompetentii astia? (Vineri, 17 decembrie 2010, 14:45)

  Coco [anonim]

  Boc+Basescu = credibilitate ZERO.

  Ati uitat domnilor ca acum un an si ceva spuneati ca "se pare ca iesim din criza"? Sunteti atat de incompetenti incat nici macar nu ati realizat la momentul respectiv ca INCA nu intraseram in criza.

  Nesimtiti!.

  P.S. Astept contra-argumente si minusuri date de portocalii platiti sa monitorizeze HN.
  • +6 (6 voturi)    
   eh (Vineri, 17 decembrie 2010, 14:53)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Coco

   Uite cum mai fac si eu un ban pe click.
  • +3 (5 voturi)    
   nu ti-am dat minus (Vineri, 17 decembrie 2010, 15:36)

   suca [anonim] i-a raspuns lui Coco

   dar sunt curios cum comentezi declartiile pnl-ului din 2008 cand spunea ca economia duduie si Romania nu intra in criza :)

   astept link cu declaratia data de tine dintre ghilimele de acum "un an si ceva"

   p.s. astept dovezi ca exista portocalii platiti aici, daca nu astept scuze, ok? :)
   • 0 (0 voturi)    
    Eu nu ma joc cu + sau - (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 9:40)

    George [anonim] i-a raspuns lui suca

    Fiindca vreau sa las pe toti sa vada "din prima" comentariile. De fapt, cei care dati cu "-", obtineti contrariul, fiindca tocmai acele mesaje sunt cautate, fiindca, ce sa-i faci, asta e firea romanului, cauta mereu fructul oprit. Si apoi, acele mesaje fac sarea si piperul comentariilor postate aici, fiindca de cele "pro" s-a saturat lumea inca de cand sunt spuse de politicieni.
    Acum strict pentru tine: economia "duduia" in acceptiunea pnl-ului nu in 2008 ci in 2006 si 2007. In 2008 deja au semnalat ca la orizont se intrevede o criza si e bine sa ne potolim, adu-ti aminte ca pnl-ul nu a vrut sa mareasca salariile profosorilor cu 50%, dar "ceilalti", in frunte cu Basescu, au zis ca se poate, sunt bani!
    Dovezi? Da' ce, tu esti instanta de judecata? Aici se comenteaza, fiecare pune cap la cap ce aude, ce vede si ce simte. Exact ce faci si tu, suca draga, si ca tine toti cei care tin partea guvernantilor cu orice pret. Si apoi, la ce v-ar folosi dovezile, fiindca, iata, intr-un caz concret, dovezile celor de la Parchet care o privesc pe Ridzi, le tratati cu... dosul!
 • +2 (4 voturi)    
  Foarte ciudat! (Vineri, 17 decembrie 2010, 14:55)

  AlinN [anonim]

  -Combaterea evaziunii fiscale este o constructie sintactica exagerata pentru Romanistan. La noi vin unii care au voie de la stat sa ia bani. Bine, daca se prind ca nu ai facut nimic sunt mai eleganti, dar daca faci ceva (dupa cum s-a vazut cazul din Constanta) sar cu intrebarea "dai zece miii?". Ce evaziune, ce lege, ce combatere? Niste handralai corupti care fura legal ca sa-si ia BMV X5 pe care sa le conduca in stare de ebrietate, cu manelele la maxim, pentru a calca cetateni nevinovati. Cam asa vad eu Combaterea Evaziunii din Romanistan.
  -Arierate - din fraza cu arieratele se cam intelege ca de fapt nu prea mai sunt arierate, ca de fapt s-a cam rezolvat, ca totul este aproape OK, ca totusi este o mica problema etc,etc. Aiurea-n tramvai! Arieratele exista, sunt mari, FMI a facut conditie de incheiere a acordului din plata arieratelor si din textul de acolo nu se intelege ca ar fi fonduri alocate pentru asa ceva. Se vorbeste de sanatate apoi de fonduri locale ca si cand Sanatatea s-ar plati din fondurile locale. Din pasajul cu arieratele inteleg fie ca erau beti crita cand au facut fraza, fie habar n-au despre ce este vorba.
  -Pensii - vad ca in loc sa fie ceva optimist macar la pentsii aici se recunoaste ca este groasa.
  -Primele se elimina. Deci ceva care se taie. In sfarsit o masura OK. Dar dupa ce vezi la celelalte sectoare (cele mai de sus) cum aiureaza ca si cum ar fi sub influenta alcoolului te intrebi daca mai este just sa accepti taierile in timp ce sectoarele esentiale (justitie, finante, contractele cu statul) raman in apanajul politicului instrumente DE FURAT.
 • +4 (4 voturi)    
  ?? (Vineri, 17 decembrie 2010, 15:43)

  ALEX [anonim]

  documentul exclusiv este doar raportul care insoteste proiectul de buget pe 2011 si este postat, public, pe site-ul parlamentului de 2 saptamani........(editat de HotNews.ro)
 • +5 (5 voturi)    
  Salarii (Vineri, 17 decembrie 2010, 15:48)

  Jan [anonim]

  Eu tot nu inteleg de ce nu se aplica o grila de salarizare:
  - astfel un sef departament conta sau ec.(normal ca organigramele sunt pline de sefi compartimente si sefuleti) in cadrul primariilor,consiliilor judetene si finante au intre 5000 si 8000 ron si un medic este pe o categorie de 650-2000 ron(rezident-specialist).
  - organigramele sunt date peste cap toata lumea este un sefulet sau sef de ceva(compartiment,birou etc) au si ei o FAPA facuta cu damigeana si tu ai studii si pregatire cata vacanta au avut ei, si te zbati in saracie si umilinta.
 • 0 (0 voturi)    
  Bugetul de pensii (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 13:33)

  anonim [anonim]

  Domnilor asta-i tara lui Voda Papura ca daca ar fi condusa cu constiinta nu ar mai fura nimeni,dar in campaniile electorale toti cheltuie milioane de dolari iar cand intra la guvernare fura cat pot sa-si acopere gaurile si de asta nu-s investitori ca nu-i infrastructura,nu-s locuri de munca si lantul desertaciunilor poate continua.
  Eu vad o alta Romanie :Campanie electorala saraca fara galeti de plastic si mii de benere colorate ca aste toate costa bani chiar daca suna a comunism ceea ce spun e cat se poate de real.Ca Romania sa porneasca cu adevarat pe drumul cel bun trebuie multa constiinta si mult bun simt care in prezent lipseste.Ce vina are un pensionar ca nu mai sunt bani,cat a lucrat 20-30-40 de ani i-au fost oprite contributii si acum e randul sau sa primeasca pensie.Nu sunt de acord cu ajutoareele sociale acordate celor ce nu muncesc.Nici munca fara paine nici paine fara munca.Am 38 ani,sunt bugetar si eu si sotia,avem 2 copii traim la oras,platimrata la 2 camere ,intretinere,gaz ,curent electric,telefon,iar pt traiul de zi cu zi asteptam pensiile parintilor sa ne scape si noua cate ceva.Nu este normal asa ceva.Am fost de parere ca e bine sa se reduca veniturile bugetarilor cu 25 % dar la toata lumea,nu la Administratia prezidentiala sa fie marite cheltuielile,la guvern la fel ,la parlament deasemeni,iar plebea sa sufere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by