Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Deficitul bugetar a urcat la 5,2% din PIB dupa primele 11 luni

Deficitul bugetului general consolidat a fost de 5,2% din PIB dupa primele 11 luni, in urcare de la 4,63% la sfarsitul lunii octombrie, sustine secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina.

Dupa primele zece luni, deficitul a fost de 23,7 miliarde de lei, in crestere cu 400 milioane de lei fata de luna precedenta, astfel ca raportat la PIB decalajul s-a accentuat usor, de la 4,56% in septembrie la 4,63% in octombrie. Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reduca anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru finele acestui an, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.

Rompetrol discuta cu Ministerul Finantelor despre solutii de compromis privind datoriile istorice

Rompetrol discuta cu Ministerul Finantelor despre gasirea unei solutii de compromis privind datoriile istorice ale grupului, dupa ce presedintii Kazahstanului si ai Romaniei au convenit ca divergentele sa fie solutionate pe cale amiabila, potrivit Rompetrol.

In acest sens, grupul continua discutiile cu echipa mixta a Ministerului Finantelor pentru identificarea si adoptarea unor "solutii de compromis reciproc acceptabile", precizeaza Rompetrol.

Grupul mentioneaza ca in primele noua luni Rompetrol Rafinare a virat la bugetele locale si centrale circa 1,2 miliarde dolari, mai mult cu peste 70% fata de valoarea din perioada similara din 2009. In acelasi timp, exporturile companiei s-au majorat cu 10%, la 774 milioane dolari, ceea ce plaseaza Rompetrol Rafinare pe locul al treilea al exportatorilor din 2010.

La inceputul lunii decembrie, Basescu a avut o intalnire, la Astana, cu presedintele Republicii Kazahstan, caruia i-a cerut onorarea integrala a creantei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Basescu a discutat cu o delegatie a KazMunaiGaz despre modalitatile de plata a datoriilor si a afirmat ca astfel de intalniri cu autoritatile romane vor mai avea loc si la inceputul anului viitor.

Premierul Emil Boc i-a mandatat in noiembrie pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante.

Judecatoria sectorului 5 a respins in noiembrie contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, in septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective, in conditiile in care compania are de achitat datorii istorice reprezentand obligatiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legata de o emisiune de obligatiuni convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, care ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar.

Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni.

Sumele atrase la buget au crescut cu 15% in urma majorarii TVA

Sumele atrase la bugetul general consolidat au crescut cu peste 15% in urma majorarii TVA la 24%, de la 19%, declara ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, la prezentarea bugetului in comisiile parlamentare reunite de buget finante. Guvernul a decis pe 26 iunie majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%, incepand cu 1 iulie 2010.

Ministrul de atunci al Finantelor, Sebastian Vladescu, a precizat, dupa anuntarea acestei masuri, ca majorarea TVA va aduce venituri suplimentare la buget de 3,5-4 miliarde de lei pana la sfarsitul acestui an.