Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cursul leu/euro in 2010: Minime si maxime istorice in prima parte a anului, urmate de o evolutie stabila. Vezi ce anume a dus leul pe culmi si ce l-a depreciat la minim

Cursul lei/euro incheie un an in care a batut recorduri istorice negative. A inceput anul la 4,22 de unitati in fata unui euro si il incheie in jurul a 4,29. O depreciere a leului aproape de nesesizat, care ii nemultumeste pe importatori si ii bucura pe cei care exporta marfuri. Acesta a fost parcursul monedei nationale in 2010, an in care leul a pierdut circa 1,4% in fata monedei unice europene. Startul deprecierii a fost la sfarsitul primului trimestru, pentru ca in vara sa inregistreze un minim istoric de aproape 4,37 de lei pentru un euro. In cea de-a doua parte a anului cursul a fluctuat intr-un interval restrans, cu un usor trend de depreciere. "A fost un an in care pietele au reactionat emotional:, a declarat pentru HotNews.ro trezorierul unei banci locale. Potrivit acestuia, “desi fundamentele economice indicau o anumita stabilitate, criza zonei euro a facut ca sentimentul pietei sa nu mai tina cont de aceste fundamente”. Pe de alta parte, dealerii pun aprecierea monedei nationale din primul trimestru pe seama optimismului si a apetitului la risc al investitorilor si a evolutiei pozitive a pietelor de capital din acea perioada, in conditiile in care si monedele din regiune inregistrau performante similare.

MCSI a finalizat implementarea sistemului de plata online a taxelor. Contribuabilii vor putea folosi serviciul pe masura inregistrarii institutiilor publice in sistem

Ministerul Comunicatiilor a finalizat implementarea sistemului de plata online a taxelor. Contribuabilii vor putea folosi serviciul pe masura inregistrarii institutiilor publice in sistem. Prin intermediul acestuia, oricine isi va putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar. Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor poate fi accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro. Institutiile care desfasoara astfel de activitati au obligatia sa se inregistreze in sistem conform unui calendar prevazut prin Hotarare de Guvern. Prima etapa prevede inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor si oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori, in termen de sapte luni de la intrarea in vigoare a hotararii. In cea de-a doua etapa se vor inregistra municipiile si orasele cu populatie de pana la 150.000 locuitori, iar etapa a treia prevede inregistrarea institutiilor nevizate de primele doua etape.

Investitiile straine in Coreea de Sud au atins cel mai inalt nivel din ultimii zece ani

Investitiile straine directe in Coreea de Sud au urcat la maximul ultimilor zece ani. Investitiile au fost sustinute de cresterea economica rapida si de increderea in estimarile privind recuperarea economiei, a anuntat guvernul sud-coreean. Investitiile facute de straini in acest an se ridica la suma de 12,9 miliarde de dolari, in crestere cu 12% fata de anul precedent. Ministrul sud-coreean al Economiei a precizat ca tensiunile cu vecina Coreea de Nord nu au avut niciun impact asupra economiei tarii.

Apple, acuzata ca a facilitat retelelor de publicitate acces la datele personale ale clientilor

Compania americana Apple a fost data in judecata pentru ca ar fi permis transferul datelor personale ale utilizatorilor, fara acordul lor, catre retele de publicitate. Aparatele iPhone si iPad includ dispozitive de identificare ce permit retelelor de publicitate sa urmareasca ce aplicatii descarca utilizatorii, cat de frecvent sunt folosite si pentru cat timp, se arata in plangerea depusa. Acuzatiile au in vedere aplicatii precum Pandora, Paper Toss, Weather Channel si Dictionary.com, numite drept acuzati, impreuna cu Apple.

Vanzarile tot mai bune de smartphone-uri si tablet PC-uri le dau producatorilor de jocuri video motive de optimism pentru 2011

Vanzarile tot mai bune de smartphone-uri si tablet PC-uri le dau producatorilor de jocuri video motive de optimism pentru 2011. Desi anul care se incheie nu a fost cel mai bun pentru acestia, apetitul crescut al publicului pentru jocurile de pe tablete si retele sociale sunt un semn bun. La anul se lanseaza noi jocuri video 3D cu care producatorii de televizoare spera sa atraga clientii, iar pe piata vor aparea si console la care efectul de "adancime" a imaginii poate fi observat fara ochelari speciali. Per total, exista motive de optimism, iar analistii estimeaza cresteri de 5% ale pietei jocurilor video in Europa si Statele Unite ale Americii.