
In Bucuresti sunt cam 292 de
auditori energetici. Fiecare judet are insa
lista lui de experti, in caz ca ai nevoie de vreunul. Ei iti elibereaza certificatul energetic al locuintei. Un certificat “bun” mareste teoretic pretul apartamentului. Unii zic ca diferenta dintr-o clasa energetica si alta e de pana la 7000 de euro. Povestea cu care m-am prezentat unor asemenea auditori (din Bucuresti si din tara) e cat se poate de banala. Am un apartament in Berceni (respectiv in localitatea in care sunam), in suprafata de 70 de metri patrati si am nevoie de un certificat ca sa il pot vinde. Cat m-ar costa sa il “scot” intr-o clasa mai buna?
- "Mai stim si noi pe unde sa intervenim..."
“Apartament, casa? In ce zona? Veniti la noi si facem un contract, ne dati datele locuintei... Evaluarea asta a inceput acuma, de curand. Pretul pe metrul patrat sa stiti ca variaza. E mai mic pentru suprafete mari si mai mare pentru suprafete mici. Dar,
ca sa inceapa anul bine, sa zicem ca va costa cam
200 de euro. Daca avem experienta? Pai noi suntem cei care ii formeaza pe evaluatori”, zice N.A. Si putem negocia si trecerea intr-o categorie mai buna?, intreb eu cu o jumatate de gura. “Pai sa vedem ce iese din calcul si pe urma ce se poate face. Puteti fi sigur ca o sa facem tot posibilul ca sa iasa bine. La cladirile izolate termic si cu centrala proprie am reusit sa mergem in clasa A. Mai stim si noi pe unde sa intervenim ca sa nu defavorizam....”, zice N.A. Cat despre diferenta de pret pe care o pot obtine, evaluatorul zice ca nu mai mult de 5000 de euro. “In mod normal, exista o diferentiere in privinta valorii de reabilitare. Valoarea de reabilitare e la nivelul catorva mii de euro. La un apartament de 70.000 de euro, valoarea asta merge cam pe la 5000 de euro”, imi spune auditorul energetic. Urmeaza sa ma intalnesc, sa facem contractul si sa ne intelegem la pret.
- "Lucruri batatoare la ochi nu se pot face, ca ma da imediat cineva in gat"
G.D. e mai precaut. E putin mai scump decat cel de dinainte, iar negocierea se face numai la biroul lui. “Dom`ne, pretul meu e de 300 de euro. Sa vedem mai intai despre ce e vorba. Lucruri batatoare la ochi nu se pot face, ca ma da imediat cineva in gat. Aduceti-mi planurile apartamentului si discutam atunci. Dar intalnirea la mine la birou”, zice el discret.
G.F. mi-ar lua tot 200 de euro si intr-o saptamana imi da certificatul. Veniti si cu aparatul ala de masurat pe care l-am vazut la televizor?, intreb. Rade cu pofta.
- "Hai ca o sa-i pun un coeficient mai bun la geamuri.."
“Ei, nu, nu, nici chiar asa. Pai de ce sa vin? Ala masoara pierderea de caldura.
Pai ce, va intereseaza asta ?”, ma intreaba auditorul. Evident, sunt tampit. Cum o sa ma intereseze asa ceva? E clar insa ca-i sunt simpatic in naivitatea mea- deja ma tutuieste. “Hai ca o sa-i pun un coeficient mai bun la geamuri, dar daca blocul nu e izolat nu pot sa il fac izolat. La coeficientii aia de interior se mai poate...”, zice, lasand in aer fraza. Stabilim intalnirea si ne intelegem cu ce acte sa ma prezint.
C.S.B. e singurul corect. “Nu prea e de negociat, domnule Popa. E un pret de 4 euro pe metru patrat. Se face un plan... sunt cativa pasi de facut dar nu e loc de negocieri. Ce ne spun cifrele, aia e”, zice el ferm. Cand ii spun ca am gasit o mai buna intelegere la alti colegi de-ai lui, e aproape revoltat. “Or fi domnule si din astia care, pentru a-si face reclama si a aduna bani, lucreaza si superficial, fara sa vina acasa la client si sa masoare ce e de masurat. Lucreaza pe genunchi, cum se spune. Eu nu fac asa ceva. Daca doriti, mergeti la ei. Va doresc succes”, zice.. Nici nu am apucat sa ii spun ca povestea e inventata si sa-l felicit pentru corectitudine.
- "Imi dati 250 si luati 5000. Cui nu-i convine?"
A.L. e si el dispus la negocieri. “Cam 250 de euro va costa. Aveti la dv planurile? Da, negociem dom`ne ca toti vrem sa traim. Eu zic ca merita un certificat, sa stiti. Diferenta de clasa energetica va aduce cam 5000-7000 de euro. Pai si imi dati 250 si luati 5000. Cui nu-i convine? “, zice el maleabil. Intreb daca o sa vad si aparatul cu care se masoara pierderile. “Dom-ne, pot sa va arat aparatul ala ca doar nu e invizibil. Dar daca vreti rapid un certificat si aveti client deja la apartament, il scoatem dom`ne la culoare. Haideti miercuri si vedem cum ne organizam”, zice auditorul.
- Agentii imobiliari spun ca influenta in pret va fi minima
Sun si la doua agentii imobiliare si intreb daca intr-adevar certificatul energetic imi poate aduce un plus de 5000 de euro in cazul unui apartament din Berceni. “Treaba asta cu certificatul energetic functioneaza si in Europa, dar nu a fost sesizata nicio schimbare in preturi. Cand preturile s-au prabusit, puteai sa ai si clasa energetica AAA ca tot nu reuseai sa il vinzi la valoarea de dinaintea crizei. E un fel de certificat de sanatate al locuintei, fara un impact real asupra preturilor la imobiliare. Deocamdata, e prematur sa facem estimari cu privire la impactul din Romania, dar nu cred sa asistam la tendinte contrarii celor din Europa”, a declarat pentru HotNews.ro seful unei agentii imobiliare.
- Cine ii da dreptul auditorului sa fie auditor si cine ii suspenda acelasi drept?
Cei care doresc sa devina auditori energetici pot sa o faca foarte usor. Ii costa cam 1000 de lei, urmeaza niste cursuri si in final sunt atestati de Ministerul Dezvoltarii, Turismului.
Conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca un specialist care solicita atestarea pentru auditor energetic sunt: sa fie inginer constructor, arhitect, absolvent al unei facultati de constructii, inginer de instalatii, sau inginer mecanic.
Aceeasi lege spune ca certificatul de auditor energetic se suspendă, la propunerea comisiilor de examinare, dacă se constată: neîncadrarea activităţii auditorului energetic în prevederile reglementărilor tehnice în vigoare; efectuarea auditului energetic pentru o specialitate sau grad, altul decât cel pentru care a fost acordată atestarea; nesolicitarea reînnoirii certificatului de auditor energetic în decurs de 6 luni de la data expirării valabilităţii legitimaţiei de auditor energetic sau aplicarea ştampilei de auditor energetic fără efectuarea expertizei sau auditului energetic de către titularul certificatului de auditor energetic.
mai mult de atat, si cel mai tare inginer va trebui sa mearga la fata locului sa verifice, nu poate sa-si dea seama din poze. o gramada de timp pierdut aiurea.
certificatul asta este o treaba buna, din pacate este acordat tot de catre un auditor roman... altfel n-ar o problema atat de mare.
o locuinta bine izolata se incalzeste cu cateva zeci de euro pe luna.. intr-una prost izolata poti sa tii centrala pornita nonstop si tot nu ajungi la 20-22 de grade. diferenta de costuri este enorma, deci justifica cei 2-300 euro dati pe certificat.
Gresit...nu ai cautat bine...ai 4 evaluatori acolo la Vaslui...sunt si trecuti pe lista MDRL...nu e nevoie sa aduci de la Iasi sau de aiurea....
Cum il poti obtine? Simplu:
Completeaza formularul (link formular): http://bit.ly/1M1TTTA
PS: Respect pt domnul "S.B."
Asa face si politistul cand trebuie sa dea o amenda ... isi schimba atitudinea ... da un avertisment (sau nimic) si ia banutzul (spaga).
Ti se pare corect asa?
Sa nu te miri ca nu se gasesc bani pentru bugetari si pensionari, cand tara este plina de indivizi ca tine, care pentru o mica spaguta isi vand nevasta si copiii, doar sa ai ce "sa mananca si gura lui". STUPID PEOPLE!!!
Consultanta in constructii. Pretul este negociabil si se stabileste in urma unor discutii preliminare, in functie de termenul de livrare, documentatia disponibila, locatie, suprafata, etc.
www,certificatul.ro
Pe piata sigurarilor auto prostul plateste si bastanii isi repara nenorocirile de zeci de mii de eruroi, pe piala imobiliara mai nou apare asigurarea obigatorie , eu pariez ca va urma trendul celei auto care se scumpeste constant de 20 de ani .
Suntem un popor de iobagi care trebuie sa platim dari.
Bottom line, mi se pare tupeu maxim sa ceri 200-300 de euro pe un audit energetic doar pe baza unei schite si a unei impresii vizuale.
Mai ales acum cu frigul , se vede imediat cit pierde caldura cladirea , fiecare apartament sau fereastra .
In rest , cind cumperi aduci expertul tau sa faca ceva masuratori pe loc si atunci sa vezi cum scade pretul .
PS . Blocurile din epoca socialista nu au nici un fel de izolatie termica . Nici din proiectare si nici din constructie .
Daca nu spargeam un perete nu stiam, asta asa ca nu iti mai da cu parerea daca nu stii despre ce vorbesti.
E adevarat ca nu au izolatie termica la exterior, dar ai generalizat. Niciun fel se scrie asa daca nu stiai conform noilor norme din Romania.
Ca sa fii corect poti spune: unele dintre blocurile.....
In rest, cititi cu atentie: "certificat de performanta energetica nu e totuna cu auditul energetic care nu e totuna cu termografierea in infrarosu". Fiecare activitate are rolul ei si se pot combina doar in anumite cazuri. Aviz autorului articolului si "auditorilor" lui.
[url]www.certificatenergeticro.net[/url]
[url="http://www.certificatenergeticro.net"]Certificat Energetic[/url]
<a href="http:/www.certificatenergeticro.net" title="Certificat Energetic">Certificat Energetic</a>
Ce as face eu: as bate palma cu vanzatorul si as semna ca ii dau banii pe apartament, in maxim 10 zile, cu conditia ca specialistul pe care il aduc eu pe banii mei sa zica ca apartamentul e cel putin in clasa X. Daca nu zice asta, pot sa ma retrag din contract fara sa dau nimic vanzatorului (ok, m-a costat 200 euro evaluare asta si stiu ca a fost facuta pe bune).
halal; job si venituri necuvenite ptr lenesi !
Auditarea energetica, nu exprima absolut deloc corect ceea ce ar trebui si anume confortul termic. In cadrul unui audit ar trebui evaluate mult mai multe caracteristici cum ar fi ventilarea, climatizarea samd.
Singurul lor atu real in piata al unui evaluator de orice fel este profesionalismul si corectitudinea. Iar ei afiseaza toti o atitudine de iarmaroc: totul e relativ, totul se negociaza.
Si asta la prima generatie de evaluatori. Intr0un domeniu in care cifrele vorbesc - nu facem comentari literare, ci masuram coeficienti ai materialelor.
Stiti ce o sa urmeze pe termen lung, domnilor auditori? N-o sa va mai ia nimeni in serios. Adica n-o sa mai faceti bani decat cu clienti asemenea voua - smecherasi de 3 parale.
Dar cel mai mare rau il veti face generatiilor viitoare care vor intra pe o piata deja compromisa de hahalere ca voi.
Referitor la" Cei care doresc sa devina auditori energetici pot sa o faca foarte usor. Ii costa cam 1000 de lei, urmeaza niste cursuri si in final sunt atestati de Ministerul Dezvoltarii, Turismului." Pare floare la ureche, numai ca:
- cel mai ieftin curs este 2500 lei nu 1000!
- examenul la MDRT este destul de dur si nu trece oricine
Ce este corect este ca jagardele sunt peste tot.(editat de HotNews.ro)
Cat despre persoana care a scris acest articol,la fel, nu este informata complet. In primul rand trebuie sa ai experienta 6 ani pe langa facultate, iar cursurile nu costa doar 1 000 lei ci undeva pe la 3 000 lei. Dupa care urmeaza un examen foarte foarte riguros si greu. Va intreb acum.... Stiti cumva de ce??? Va si raspund ... pentru ca batalia e mare pentru orice firmitura.... adica nu se doreste concurenta.... si se doreste cu orice pret si posibilitate infranarea (ingreunarea) obtinerii dreptului de a fi auditor energetic. Ultima lege votata spune ca daca doresti sa fii auditot grad 1 sau 2 trebuie sa fii atat pe instalatii cat si pe civile.... aduc la cunostinta ca in prezent nici macar cei ce sunt in comisiile de examinare (marea lor majoritate) nu detin ambele specializari, chiar daca sunt experti (multi dintre ei profesori universitari).
Cat despre acel aparat pe care il arata la tv, camera de termoviziune, asa se numeste, tin sa va spun ca functioneaza doar la anumiti parametri, temperaturi, factori externi, si este doar informativa - orientativa.
Asadar domnule redactor va rog sa folositi date mai concrete in eseurile dumneavoastra pentru a nu influenta negativ opinia publica.
Cat despre notarii publici care sustin ca nu se vor mai putea face tranzactii din cauza acestui certificat ca ridica pretul este fals total.... stiti cat va costa actul de proprietate emis de acesti notari.... in comparatie cu certificatul????
Stiti cat de bune sunt termopanele sau cat de bine sunt facute lucrarile de izolatie???? In europa acest certificat este obligatoriu .... oare de ce??? Pentru ca trebuie sa reducem CONSUMUL DE RESURSE oricat de bogati am fi.... si asta nu pentru incalzirea globala... ci pentru a fi siguri ca vor putea sa se incalzeasca si COPIII NOSTRI.
camerele de termoviziune au intrebuintari multiple si nu numai pentru a indica punti termice.o camera care sa te ajute ca audit energetic costa de la 9000 de Euro in sus, face filme , genereaza rapoarte si alte chestii.
modul in care se pune in aplicare auditul energetic este defectuos si da nastere la abuzuri.Parerea mea este ca ar trebui retrasa licenta la cei care fac abuzuri.Abuzurile ar trebui corect listate in asa fekl incat sa stie oricine ce e bine si ce nu e bine, ce se face si ce nu se face, ce trebuie sa contina auditul si ce nu trebuie, samd.
Ca de obicei ....practica ne omoara incet dar sigur...:)))))
dar trebuie mai mult informata opinia publica!
cu toata consideratia , laura coman
va sunt alaturi si eu sunt sunt auditor energetic, acreditat de MDRL si eu ma confrunt cu aceleasi intrebari, De Ce si pentru ce?o gaselnita! raspunsul meu este atat:trebuie s afii responsabil si informat coret!astept opinia d-voastra
Asta cu certificatul care influenteaza pretul de vinzare este o excrocherie mascata a unor francmasoni needucati .
In alta ordine de idei, poate n-ar strica sa va informati mai atent inainte de a finaliza un articol. Pe langa facultatea absolvita, un viitor auditor investeste minim 2500 lei intr-un curs postuniversitar, la care se adauga restul cheltuielilor (deplasare in centrul de studiu, cazare, etc) + taxa de autorizare. Apoi soft-urile de calcul care ajung la mimin 1500 euro. In nici un caz 1000 lei.
In privinta impotrivirii notarilor se poate pune si o alta intrebare: de ce nu se opun si Legii cadastrului ? Aceea nu e tot o ingerinta asupra dreptului de proprietate? Extrapoland, daca vanzatorul si cumparatorul vor sa incheie tranzactia fara cadastru si intabulare, de ce sa nu o poata face ?! Poate pentru a nu se intampla ce stim ca s-a intamplat inainte de 1999 cand aceeasi proprietate era vanduta de mai multe ori, nu?
Asa se va intampla si cu certificatul energetic. Publicul se va informa si va cere pana la urma certificatul energetic ca sa fie corect informat in momentul incheierii unei tranzactii, chiar daca nu va fi obligat prin lege.
Sunt văduvă-pensionară, TREBUIE să plătesc şi metri pătraţi ai altora? nu-mi permit .
Vă mulţumesc.
de asemenea, au efectuat inspectia si evaluarea gratis, plata am efectuat-o numai dupa finalizarea certificatului si incadrarea in clasa corespuzatoare acceptata de banca.
vi-l recomand cu incredere!
Ca in orice meserie, exista indivizi mai bine sau mai slab pregatiti (ori mai mult sau mai putin cinstiti). Dar nici pe departe nu se poate afirma ca o generalitate ca auditorii energetici nu au pregatirea necesara. Nu se poate atesta oricine, ci numai ingineri sau arhitecti cu un anumit nr de ani de experienta, care urmeaza niste cursuri speciale si care sustin un examen foarte serios.
Iar despre ceea ce spuneti ca vede "orice prost" :geamuri, izolatia termica etc, certificatul face mult mai mult decat sa ateste prezenta acestora. El ofera informatii referitoare la eficienta energetica a imobilului, in functie de factori multipli (orientarea apartamentului, pozitionarea in bloc, nr de pereti exteriori, dimensiunile golurilor, consumatorii electrici, tipul si grosimea termoizolatiei, si multi altii pe care nu ii mai enumar).
A sti cat te va costa sa suporti consumul energetic al unui apartament fata de al altuia mi se pare un lucru important pentru cumparator.
Si inca un lucru: Ar fi bine, dpdv al cumparatorului, sa ai informatii despre felul in care a fost realizat certificatul. Cei care le fac "de la distanta", prin intermediul unor documente cerute pe internet si nu merg sa vizioneze imobilul si sa culeaga toate datele necesare din teren, sunt absolut neprofesionisti si nu urmaresc altceva decat un castig facil. Din pacate insa, oamenii nu isi prea permit sa se uite la altceva decat la pret si nu sunt interesati de calitatea serviciului.
Iar aceste certificate, dupa ce au fost eliberate, sunt trimise de catre auditori la INCERC, deci se realizeaza o centralizare a informatiilor referitoare la starea imobilelor , d.p.d.v. energetic. Lucru foarte bun, mai ales daca ar fi si toate certificatele facute asa cum trebuie.
http://certific.eu
http://certific.eu
Eu am adunat cateva zeci de firme din domeniu intr-un catalog online cu inscriere gratuita, le-am aranjat pe judete pentru o mai usoara utilizare.
Le gasiti pe http://www.certificat-energetic.net
Cum il poti obtine? Simplu:
Completeaza formularul (link formular): http://bit.ly/1M1TTTA