Guvernul a transmis o scrisoare Fondului Monetar International (FMI) in care arata ca Romania si-a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut, inchizand anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane de bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate, potrivit Mediafax. Stadiul indeplinirii conditionalitatilor convenite cu FMI, inaintea reuniunii board-ului programata pentru sfarsitul acestei saptamani, a fost discutat, marti, de premierul Emil Boc cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

"Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB in 2010 si sa-l reduca la 4,4% din PIB in acest an. De asemenea, conform intelegerilor cu FMI, la finele lui 2009 numarul angajatilor din sectorul bugetar trebuia sa coboare la 1,29 milioane de persoane.

Totodata, ministrul Finantelor a declarat ca Guvernul si-a indeplinit pentru 2010 si conditia legata de stocul de arierate.

"Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca la sfarsitul lunii noiembrie 250 milioane de euro. Guvernul si-a indeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane de euro", a spus Ialomitianu.

Board-ul FMI, programat initial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea celei de-a saptea transe din acordul cu Romania, in valoare de circa 900 milioane de euro.