Portugalia a vandut miercuri titluri de trezorerie in valoare de aproape 1,25 miliarde de euro, la randamente in scadere pentru obligatiunile pe termen lung, acesta fiind considerat un test al capacitatii autoritatilor de la Lisabona de a se finanta de pe piata, potrivit AFP.

Obligatiunile cu scadenta in iunie 2020 au un randament de 6,716%, in scadere comparativ cu dobanda de 6,806% oferita la emisiunea similara din noiembrie 2010. In acelasi timp, pentru bondurile cu scadenta in octombrie 2014 randamentul a fost de 5,396%, peste dobanda de 4,041% la care s-a finantat Portugalia in noiembrie, la deschiderea acestei linii de obligatiuni.

Potrivit datelor autoritatii de management a datoriei publice, emisiunea cu scadenta la noua ani a fost suprasubscrisa de 3,2 ori, iar cea cu scadenta la trei ani a fost suprasubscrisa de 2,6 ori.

Emisiunea de obligatiuni a fost extrem de asteptata de analisti, din cauza temerilor in crestere cu privire la solvabilitatea Portugaliei, considerat de multi economisti ca urmatoarea tara din zona euro ar putea cere asistenta financiara de la institutiile internationale.

Temerile cu privire la capacitatea Portugaliei de a se finanta de pe pietele financiare s-au intensificat saptamana trecuta, dupa ce dobanzile obligatiunilor pe zece ani emise de Lisabona au urcat la nivelul record de 7,193%, considerata o rata "nesustenabila" de economisti. Dupa acest episod a crescut presiunea asupra guvernului condus de Jose Socrates pentru a cere ajutor extern, precum Grecia si Irlanda, pentru a evita contagiunea altor tari din zona euro, in special Spania si Italia.

Paolo Pizzoli, economist la ING Group, spune ca "programul arata ca, pentru moment, Portugalia este inca in masura sa se finanteze de pe piata", insa el arata ca autoritatile portugheze vor trebui sa faca fata si altor teste.

Totodata, Cristina Casalinho de la banca BPI, a declarat ca "aceasta licitatie nu inlatura orice incertitudine cu privire la economia portugheza in acest an, mai ales in primele luni, avand in vedere ca programul de refinantare este foarte ocupat".

Portugalia a estimat ca are neoive in 2011 de o finantare neta de 20 miliarde de euro, fara a lua in calcul si datoriile de 26,5 miliarde de euro care ajung la scadenta in acest an.