Banca Mondială se teme de o revenire a bolilor economice care au întunecat începutul anului 2008, estimand ca urmeaza sa asistam la o încetinire a cresterii economice globale si la scumpirea materiilor prime, se arata in Raportul publicat aseara. Romania este si ea de cateva ori pomenita in document, acesta abundand in grafice, charturi samd, scrie Dan Popa pe blogul lui.

De pilda, tara noastra e amintita in contextul legat de posibila contagiune prin intermediul sectorului financiar. “Un alt canal de transmisie potenţial al crizei ar putea fi prin intermediul sectorului financiar. Albania, Bulgaria, România şi Serbia sunt economiile care au beneficiat în trecut de intrări de capital masive din partea instituţiilor financiare grecesti”, se spune in raport. Mai suntem amintiti in ceea ce priveste rezervele, „…Multe tari, printre care si Romania, au rezerve in exces, dincolo de ceea ce prudentialitatea ar reclama”, se mai spune in document. Sau: ”Sase state în curs de dezvoltare, cu programe de restructurare dintre cele mai dure, sunt Bulgaria, Kazahstan, Lituania, România, Rusia Federaţie şi Ucraina.”

Daca citesti printre randuri, tonul nu este foarte optimist. “După recesiunea din 2009 şi o reluare a cresterii în 2010, 2011 ar putea urma un an de decelerare, in care cresterea va fi de cel mult 3,3% fata de 3,9% de anul trecut”, se spune in document.

Potrivit Băncii Mondiale, această rată de creştere nu este satisfăcătoare în multe privinţe. “Din păcate, aceasta rata de creştere este puţin probabil să fie suficientă pentru eliminarea şomajului şi din perspectiva utilizarii resurselor în economiile şi sectoarele economice cele mai afectate”, se arata in raport.

De asemenea, persista ”capcane semnificative şi tensiuni pentru economia mondială, care pe termen scurt ar putea sa deraieze recuperarile” mai avertizeaza Banca Mondiala. Documentul mai citează criza datoriilor din Europa, volatilitatea fluxurilor de capital şi creşterea preţurilor materiilor prime (cum ar fi industria alimentară). Aceste evolutii ar putea eroda eficacitatea politicilor monetare din ţările dezvoltate şi sa afecteze cererea din ţările emergente.

“Deşi preţul real al produselor alimentare în majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare nu au crescut la fel de mult ca şi cele măsurate în dolari, acestea au crescut mult în unele ţări sărace”, a declarat Banca Mondială.

“Şi dacă preţurile mondiale continua sa creasca, problemele legate de puterea de cumpărare şi a impactului asupra sărăciei ar putea agrava”, ea, de asemenea, luate în considerare.

“Suntem foarte preocupaţi de creşterea preţurilor la alimente. (…) Noi vedem unele asemănări cu situaţia din 2008, chiar înainte de criza financiară”, a declarat directorul de Foresight Banca de Dezvoltare Hans Timmer.

În 2008, creşterea pe pieţele materiilor prime s-a oprit brusc odata cu colapsul bancii americane Lehman Brothers. “Consecinţele pentru oameni şi ţări pot fi severe”, a mai spus Timmer.

P.S. Spicuiri din presa de astazi, care intregesc anticipatiile Bancii Mondiale:

Liban: demisia, ieri, a 12 ministri. Tara cade intr-o criza politica grava

Belgia: Criza politica nu pare a-si gasi finalul

Tunisia: Guvernul a impus stare de asediu

Criza euro: BCE si FMI vor extinderea Fondului de Salvare. Franta si Anglia se opun. Barroso a lansat ideea.

Spania: Zapatero avertizeaza ca revenirea economiei va intarzia

Grecia: Continua taierile de salarii. Functionarilor publici li se mai taie 1300 de euro pe an la leafa

Portugalia: China a cumparat datorii ale tarii in valoare de 1,1 miliarde dolari. Ar fi interesant de urmarit cum isi vor recupera chinezii tot purcoiul de bani. Dupa cum stiti, si romanii au imprumutat masiv tari in vremea lui Ceausescu si cu banii dati am ramas. Mai ales ca împrumuturile de la autoritatea monetară europeana a băncilor portugheze s-au ridicat la 40,8 miliarde de euro.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa