Mugur Isarescu: Pericolul anului 2011 este seceta banilor

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 13 ianuarie 2011, 19:04 Economie | Finanţe & Bănci


Pericolul anului 2011 este sa mergem pe taramuri aride din punctul de vedere al fluxului de bani si, in conditiile in care nu reusim sa consolidam credibilitatea, s-ar putea sa trecem in partea cealalta, la seceta, chiar daca exista bani in lume, a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat Money Channel. El a mai aratat ca aceasta este perspectiva pentru orice tara care nu respecta disciplina financiara si sperie investitorii.

Citeste principalele declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu:
 • Din punctul de vedere al fluxului de bani si, in conditiile in care nu reusim sa consolidam credibilitatea, s-ar putea sa trecem in partea cealalta, la seceta, chiar daca exista bani in lume. Sa ramai o tara in care sa nu intre banii si sa treci printr-o seceta aspra. Aceasta perspectiva exista in orice tara care nu respecta disciplina financiara. Nu avem cum sa majoram peste noapte economisirea interna la nivelul cheltuielilor curente. Atunci, o intreupere a fluxului de capitaluri poate sa genereze o intreaga seceta.
 • Nu am avut neaparat iesiri masive de capital, datorita acordului de la Viena, dar nu am avut intrari, intr-o tara care era obisnuita sa traiasca din economisirea externa.
 • 2011 aduce modificari substantiale. Daca cumva schimbam directia nu trebuie sa treaca mult timp pana sa revenim la situatia de la inceptul lui 2010. Corectiile majore se observa.
 • Corectiile majore s-au facut, se vede la deficitul extern. Acest lucru este remarcabil si a fost recunoscut si de organismele internationale prin acea fraza: Romania nu mai are nevoie de corectii majore.
 • Cresterea exporturilor a reusit sa antreneze cresterea productiei industriale. Punctul nostru de vedere este ca am si asistat la o transformare structurala a exporturilor.
 • O crestere economica care este antrenata de exporturi are niste avantaje - nu duce la dezechilibre externe, ci duce chiar la o echilbrare. Nu avem exporturi de tehnologie avansata, dar suntem pe componente auto, motoare electrice, telefoane. La inima ne poate crea o mica durere ca sunt produse ale companiilor straine. Eu sper ca exporturile de produse agricole, dupa ce va fi recastigata piata agroalimentara interna, vor creste, deoarece o tara cu atat teren agricol nu va mai fi importator net. Schimbarile in structura exporturilor vor continua.
 • Stim ca exporturile antreneaza productii industriale in amonte si acesta e un lucru bun.
 • In cazul serviciilor, ce servicii poate oferi Romania, transport, turism? Poti face turism fara autostrazi? Nu avem mari sperante sa avem mari exporturi in sectorul serviciilor pana nu vom crea infastructura necesara.
 • E nevoie de cresterea consumului. Economia poate creste si in lipsa cresterii consumului. Poti sa spui ca daca nu creste consumul vei avea o crestere economica foarte inceata. Cresterea lui este determinata de angajatii din industrie, de sectoarele care cresc. Statul poate sa stimuleze consumul daca are camp de manevra, dar nu-l are. Noi am avut deficite, nu am avut camp de manevra. Sunt convins ca si consumul trebuie sa creasca, dar nu consumul social, consumul bugetar, ci cel de productie.
 • Anul trecut am incercat prin politica monetara sa stimulam dobanzile, pentru a avea o politica monetara anticiclica pentru a stimula economia. Bancile nu au crezut si am ajuns la situatia de a reduce dobanzile, dar bancile nu. Suntem la limita prudentei din partea unei banci centrale, dar bancile nu vor sa reia creditarea. A iesi dintr-o politica prociclica este o chestiune extrem de grea, am facut corectiile necesare si trebuie sa avem rabdare sa punem masina pe drum si sa nu ne mai grabim.
 • Din punct de vedere financiar, lucrurile stau asa: singura noastra sansa de a iesi din ceata si de a recastiga increderea o vad prin continuarea reformelor si mentinerea unor relatii cu CE si FMI. Nu o sa ne-o imbunatatim repede (increderea - n.r.). Increderea o pierzi si o recastigi greu. Noi avem rating sub investment grade, CDS undeva sub 300 puncte, si sunt tari mari cu CDS de 600-700-1000. Nu putem sa judecam in termeni doar ce spun pietele si agentiile de rating. Iesirea din conul de umbra al credibilitatii nu se va face rapid, ci incet si asta doar daca avem rabdare. Trecutul ne arata ca nu prea suntem chibzuiti. Am venit cu prea multe dovezi in aceasta perioada, in ultimii 20 de ani.
 • Am iesit public la o incercare cu un dialog mai aspru cu agentiile de rating cand ne-au degradat. Pana acum nu am facut public, dar discutia cu dansii a fost cum sa cotezi o tara care nu remarca ce se intampla in lume cand discuta in Parlament majorari de 50% de salarii, chiar daca erau doar pentru profesori? Cum a fost privita Romania cand, la cateva zile dupa cresterea TVA, s-a discutat in Parlament reducerea taxei la nivelul anterior?
 • Ar mai trebui sa avem ceva: perseverenta. Trebuie sa ne asteptam ca orice derapaj inclusiv verbal va fi taxat. Fisurile de comunicare vor fi taxate.
 • Euro ca moneda va trebui sa fie consolidat pentru ca a fost cladit pe un pilon foarte tare - monetar, pe un substitut de politica fiscala sau monetara - UE nu are o politica unitara ca Statele Unite. Cred ca criza a pus sub semnul intrebarii aceasta substituire a acestei politici cu un pact de stabilitate. Si al treilea pilon este cooperarea politica. Cred ca ultimele doua sunt foarte importante si cred ca se va merge in tandem si asta este provocarea pentru urmatorii 2-3 ani.
 • Trebuie sa vedem convergenta ca un avantaj pentru Romania, daca o vedem ca pe un chin. A avea deficite mici si inflatie scazuta nu este un chin.
 • Noi impreuna cu Ministerul de Finante vom transmite datele legate de rigorile financiare si pe partea cealalta vom ajunge sa spunem ca 2015 nu mai este un termen rezonabil si este prea ambitios. Daca tinta e prea ambitioasa poate sa faca rau, sa forteze economia. Noi ne-am exprimat clar. Nu credem ca 2015 este batut in cuie, dar este un far care sa ne ajute sa tinem drumul si un minim de coeziune in politicile noastre.
 • Trebuie sa se dezvolte si alta parte a capitalului, care nu se poate construi peste noapte. A construi o curba a datoriei publice care se rostogoleste, se ajunge in situatia Irlandei. Finantarea nu trebuie sa aduca situatia de rostogolire si de cautare de bani in gaura de sarpe. Cu pietele ati vazut cat de greu se discuta. Pe masura ce economia se dezvolta incepe sa isi dezvolte si economisirea necesara. Banii trebuie luati de dinainte. Refinantarea nu trebuie sa duca la ideea de rostogolire, a gasi banii in ultima instanta, cu sufletul la gura. Pentru asta e nevoie de strategie.
 • In domeniul sanitar, unde se creeaza cele mai multe probleme si arierate, reforma trebuie continuata. Sunt orificii multe pe unde se scurg banii. Nu ai cum sa creezi echilibre financiare pe un mare dezechilibru, un raport total disproportionat dintre numarul de contribuabili si numarul de beneficiari.
 • Sectorul real are dorinte si pretentii. Insa pericolul cel mai mare este sa incerci sa ii dai si apoi sa ii iei. Guvernul trebuie sa mentina o predictibilitate si sa evite schimbarile.
 • Cu o inflatie mai scazuta in trimestrul trei exista certitudinea ca dobanda se va reduce. Noi speram ca costul creditului sa se apropie mai mult de acest 6%. Daca inflatia se va duce in jos exista certitudinea ca si dobanzile sa se duca in jos. Bineinteles ca asta va duce la niste costuri, dar ele vor fi acoperite de banci din partea de creditare si din comisioane. Trebuie sa se uite si la costurile lor.
 • Cresterea economica poate fi stimulata si de Guvern. Pentru a fi sanatoasa trebuie sa avem stabilitate a preturilor, stabilitate financiara. Cresterea economica se creeaza la antreprenori, inseamna locuri de munca, prooductivitate si trebuie sa ii dai celui care produce un mediu stabil.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5085 vizualizari

 • -10 (14 voturi)    
  Seceta mare! (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:10)

  istrate [anonim]

  bun, pai hai sa luam repede 50 de Dusteruri pana nu vine seceta de bani! cum din ce bani, din banii vostrii ai populatiei, voi o sa-i dati inapoi si copiii vostri, ca doar nu din banii lui Inspirescu sau din firmele lui fiusu!?
  • -2 (2 voturi)    
   8 ori in 8 ani... (Vineri, 14 ianuarie 2011, 14:35)

   SECETEANU [anonim] i-a raspuns lui istrate

   Care seceta tov Isarescu...? In ultimi 8 ani ati marait cantitatea de bani din romania de 8 ori.... care seceta de bani? :-)

   cine nu ma crede sa se duca pe www.bnr.ro si sa se uite la baza monetara medie zilnica.. si sa vaza cat era la sfarsit de 2001 si la sfirsit de 2009
 • -12 (16 voturi)    
  Spune-o pe sleau dle Guvernator (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:16)

  larvar [anonim]

  Spune-o in public Daca vreti sa ne revenim trebuie sa dispara bocu si base de la carma tarii ca altfel nu ne calca nici-un investitor
  • +7 (13 voturi)    
   Asta ai inteles ? (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:31)

   c.mike [utilizator] i-a raspuns lui larvar

   Atunci e pacat ca te-ai mai obosit si sa citesti. Mai citeste o data si inca o data si poate intr-un tarziu o sa intelegi totusi ceva.
   • +1 (1 vot)    
    problema e alta (Vineri, 14 ianuarie 2011, 0:41)

    eba [anonim] i-a raspuns lui c.mike

    bani nu or sa fie, ca e normal ca romania sa se imprumute...uite ex sua si restul tarilor...care s-au imprumutat ba de la banca federala...etc...deci. la noi e alta poveste...in loc sa faci 10 drumuri cu aceeasi suma de bani dar sa o dai la 10 antreprenori, faci o juma de strada cu 1 singur mogul...cam atit...ptr aceeasi suma de bani...acum generalizati, cine are acces la money?
  • +6 (10 voturi)    
   :) (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:32)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui larvar

   si cine sa vina in locul lor? Alternativa e un film horror.
  • +6 (8 voturi)    
   Si ce propui? (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:33)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui larvar

   Anarhie?Cine sa vina in loc?Tu?Isarescu a spus ca nu vrea.Si unii care ar vrea,te ingozesti la ce ar putea face.Mai blanda ar fi apocalipsa decat ei.
  • +6 (8 voturi)    
   pai Isarescu (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:38)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui larvar

   asta spune, daca vine Crin sau Ponta:

   # Daca cumva schimbam directia nu trebuie sa treaca mult timp pana sa revenim la situatia de la incep lui 2010. Corectiile majore se observa.
   # Corectiile majore s-au facut, se vede la deficitul extern. Acest lucru este remarcabil si a fost recunoscut si de organismele internationale prin acea fraza : Romania nu mai are nevoie de corectii majore
  • +5 (7 voturi)    
   Na c-ai spus-o (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:54)

   alex [anonim] i-a raspuns lui larvar

   Crezi ca daca era Prostanacul se ingramadeau investitorii, iluzii, Romania e tot Romania
  • 0 (0 voturi)    
   A spus-o cat se poate de clar (Vineri, 14 ianuarie 2011, 19:53)

   valisa [utilizator] i-a raspuns lui larvar

   Nu te poti imprumuta la infinit. Vine timpul cand mai trebuie sa si returnezi ceea ce ai imprumutat. Altfel intri in blocaj al fluxurilor. Din punctul meu de vedere, suntem deja in groapa. Mai rau este ca Romania inca nu este capabila sa constientizeze groapa in care ne aflam si care se adanceste cu fiecare zi. Indiferent cine va fi la putere, bani nu vom mai primi si va trebui sa ne descurcam singuri. Nu mai avem de unde imprumuta. Acest lucru este foarte clar. Tocmai de aceea tot propun pesedeii, peneleii, peceii si tot clanul noi imprumuturi dar de la rusi si de la chinezi. Ei stiu ca de abia acum vin vremuri grele si putinul care s-a construit nu va avea forta sa intretina financiar Romania.

   De 20 de ani, in Romania se fura incontinuu si fara limita. Toate partidele, fara exceptie au furat angro si en detail. "Marile firme" create prin inselarea statului au ajuns si ele in blocaj financiar. Aceste firme nu mai au fonduri, profituri la nivelurile cu care s-au obisnuit si prin urmare trebuie sa recupereze puterea ca sa faca ce vor ele. Deocamdata, din pacate pentru ei, nu au loc de hotii din PDL. Si indiferent cine vine la putere groapa continua sa creasca in adancime.
   Daca ceea ce s-a intamplat pana acum vi s-a parut greu, sa vedeti de acum incolo ce urmeaza. Intreaba-i pe batrani ce inseamna un razboi. Asta ca sa iti faci cat de cat o idee.
 • +5 (7 voturi)    
  Corecte observatii (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:40)

  cgi [utilizator]

  Citez din articol "Romania nu mai are nevoie de corectii majore".
  Ceea ce poate explica frenezia "triumviratului" Motanul/Pilotul/Crinul de a prelua timona (sau manerul polonicului)
  Obs: termenul triumvirat l-am pus intre ghilimele, fiindca el inseamna o grupare de 3 barbati. Ceea ce in cazul listei de mai sus e discutabil.
 • -5 (7 voturi)    
  de ce-o avea rezerve Guvernatorul?! (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:50)

  lili [anonim]

  Chiar nu are INCREDERE deloc in Dl Boc, care ne-a asigurat si-n 2009 si-n 2010 si acum in 2011 ca Romania e pe drumul bun?! Nu-l mai crede nici Dl Isarescu pe Dl Boc, ca noi nu-l mai credem deloc?!!!! Asa este, are dreptate Dl Isarescu, INCREDEREA o pierzi 1 data, si sa fii sanatos, nu o mai castigi usor !!! Guvernarea portocalie a reusit performanta asta de neegalat sper, azi nimeni nu mai are incredere in nimeni!! Asta e cel mai mare rau facut Romaniei de Dl Basescu si al sau Domn Boc.... mai rau este nu ca au pierdut increderea noastra, a romanilor ci a investitorilor straini care de 2 ani fug de Romania ca de dracu' !!! Dar, e bine cu Romania ne asigura Dl Boc zi de zi la fiecare aparitie la TVR1, numai romanilor nu le este deloc bine , asa ca nu va ingrijorati Dle Guvernator!! Ii este bine Romaniei si-i va fi, asa cum ne-a urat si Dl Basescu, SA TRAITI BINE !!!!!
  • +5 (7 voturi)    
   citeste din nou (Joi, 13 ianuarie 2011, 20:26)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Are rezerve pentru ca stie cati prosti sunt in romania, care chiar si atunci cand li se spune ca deja au fost aplicate masurile de AJUSTARE, ca trebuie sa CONTINUAM pe calea propusa de Boc, sustinut de Basescu, ei tot mai cred in ABERATIILE aruncate de profesionistii DEZINFORMARII.
   Somn usor lili.. somnul ratiunii..
   • -1 (1 vot)    
    creste aciditatea (Joi, 13 ianuarie 2011, 22:56)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Cred ca te-am mai intrebat daca ai cuantificat sau macar te-ai gandit de efectul masurilor luate in ultimul an pe termen mediu-lung. Presupun ca nu ai facut-o.

    Poate ne spui care este impactul unei decizii de scadere cu 25% a salariilor tuturor angajatilor unei firme? Eu zic ca, in acest caz, pleaca toti oamenii competenti si ramane pleava. Ce sanse are aceasta firma sa reziste? Eu unul nu doresc sa continui pe aceasta cale. De bugetari (educatie, sanatate, protectie si da chiar si administratie competenta) avem nevoie.

    Da, e ok sa reducem costurile, sa dam afara bugetari, dar trebuie facut totul cu cap. Era chiar atat de greu de ex. sa platim o firma germana care sa evalueze performantele si eficienta aparatului bugetar, respectiv sa luam deciziile corecte? Se pare ca da.

    Acesta e doar un exemplu. Sunt sigur ca sunt multe minti mai luminate ca a mea care ar fi putu gasi metode alternative mai eficiente.

    Nimeni nu ar fi acuzat guvernarea de incompetenta, poate chiar ar fi crescut in sondaje daca masurile ar fi fost luate cu cap (eu unul i-as fi apreciat). In schimb acum suntem dati exemplu, o tara de cobai care tac si inghit ce li se pune pe tava.

    Nea Isarescu a zis ca nu e bun in politica. Nu inteleg de ce se implica din ce in ce mai mult in ea...
    • +3 (3 voturi)    
     ajustari cu cap.. (Vineri, 14 ianuarie 2011, 3:17)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui justin

     de dragul conversatiei in contradictoriu, daca le dublezi tuturor angajatilor salariile in 2 ani fara sa le creasca productivitatea si mai angajezi inca un om la fiecare 5, fara sa le ceri sa faca ceva in plus, apoi le scazi cu 25% in al 4-lea an, nu cred ca ar trebui sa fie prea nemultumiti.. in definitiv ei nu merita nici atat. ca dovada, cati bugetari si-au dat demisia in urma reducerii cu 25%?
     daca ce zici tu e adevarat, adica a ramas pleava.. pai toti erau pleava din start!

     cat timp ar dura sa evalueze o firma germana performantele celor peste un milion de bugetari? cat ar costa? tariceanu a crescut toate salariile din pix, fara criterii de performanta. de ce n-ar putea boc sa le scada la fel? mai ales ca ne imprumutam lunar sute de milioane de euro sa le platim salariile.
     daca 'bugetarii' nu fac nici un efort sa-si curete ei insisi randurile de sutele de mii de paraziti, ce asteapta da la o mana de oameni?
     o solutie mult mai corecta ar fi externalizarea a cat mai multe servicii. sa vezi durere la patron cand tanti mitza nu o sa mai poata sa-si bea cafeaua 7 ore pe zi si intr-a 8-a sa se planga la telefon unei prietene ca e platita prost.
 • +1 (1 vot)    
  Seceta (Joi, 13 ianuarie 2011, 20:10)

  cititor [anonim]

  Seceta a stins orice boare de vant. Cam asta dorea sa spuna dl. Isarescu, in cazul in care fluxul de bani nu mai vine in romania. Banii pot veni din investitii straine directe, ceea ce e dificil acum, din imprumuturi, ceea ce este mai usor acum, dar greu in viitor, si din remiterile romanilor, ceea ce este foarte usor, dar avem si aici un usor declin. Mai mult, pe plan intern, BNR trebuie sa asigure un curs nu foarte ridicat, pentru a nu face dificila viata sistemului bancar, dar nici prea jos, pentru a nu impiedica corectiile necesare economiei. Si atunci, de unde ar putea apare seceta? De la scaderea investitilor, imprumuturilor sau remiterilor? Am spus deja prea mult, sa lasam specialistii sa se pronunte.
 • +4 (4 voturi)    
  Investitori (Joi, 13 ianuarie 2011, 21:03)

  Adrian [anonim]

  Nimeni nu investeste in tine cand fiecare angajat tine in spate un aparat birocratic imens un sistem sanitar gaura neagra plus 1.3 pensionari. Daca vine Ponta ce o sa faca o sa munceasca el? Base a luat deciziile corecte de taiere a pierderilor altfel era vai mama noastra.
 • +3 (5 voturi)    
  libertovaranii vanghelizati (Joi, 13 ianuarie 2011, 21:57)

  gura rea [anonim]

  Nu stiu cum draq se face ca de cate ori un om destept din tara asta zice ceva - si nu oricine si nu orice - se gaseste cate un qaqarlibertovaran vanghelizat sa ne tina o predica ..de ce draq nu posteaza ei pe la alte mese nu inteleg,da nu de alta au destule ..mai ales prin ferentari...
 • -1 (1 vot)    
  lasa nene (Joi, 13 ianuarie 2011, 22:21)

  Gica contra [anonim]

  Cum e cu cele 13 bibilici ale guvernului , pentru masurarea bunastarii ?
  Eu cred ca asta e un guvern SINUCIGAS ! Ma intreb daca mai intra in Parlament.

  Dar cu salile de sport de zeci de milioane EUR ?
  In tara asta batranii mor de foame !

  Aud ca 60% din pretul la pompa a combustibilului sunt taxe si accize !


  Semneaza
  Un fost VOTAC
  • -1 (1 vot)    
   Unde duce abuzul de TV.. (Vineri, 14 ianuarie 2011, 9:14)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Gica contra

   Mai lasa dracu Antenele si IRealitatile ca te-ai prostit de tot. Aici vorbea Isarescu despre niste "chestii" si matale tot cu bibilicile si cu batranii care mor de foame o dai. Ai inteles ceva din ce a zis Isarescu?

   P.S. Si daca tot o dai cu batranii care mor de foame: pensia medie pe 2011=732 ron. Venitul mediu pe o familie cu salariul mediu pe economie si cu 2 copii=2700/4=675 ron. Si familia asta tanara nu a primit cadou de la tov. Iliescu apartamente pe 400 de dolari. Astia chiar au de platit chirie sau rate la banca. Cine o duce mai greu?
 • 0 (0 voturi)    
  GRESIT ... (Vineri, 14 ianuarie 2011, 12:25)

  OMULdinBANAT [anonim]

  ... d-le guvernator, cum de peste trei ani, tot gresiti. Pericolul anului 2011 nu este "seceta banilor", pericolul cel mare este DESERTUL CREIERELOR care se propaga in Romania de cca. 70 de ani, iar in ultimii 21 de ani acest DESERT al CREIERELOR s-a instalat la absolut toate nivelele de conducere ale institutilor nationale ale Statului Roman.
 • 0 (0 voturi)    
  declaratii (Duminică, 16 ianuarie 2011, 17:38)

  matusa lem [anonim]

  nea dragasani asta tot ne invata, tot ne spune, ba cu dobanzile, ba cu deficitele, ba cu blanta externa, ba cu mai stiu eu ce. el face parte din categoria "eu v-am spus dar nu ati ascultat". daca ar fi personalitatea care se pretinde ar FACE, nu ar vorbi. e guvernatorul etern al unei banci nationale care se duce de rapa cu tot cu economia romaneasca, se scufunda. el zice, spune, avertizeaza acum pentru ca e constient de dezastrul, pe care l-a patronat si el din pozitiile detinute in ultimii ani (20) si vrea apoi sa se apere. eu am prevazut ca asa va fi...eu inca de pe data de ...am avertizat ca...in nenumarate randuri am spus, am avertizat, am prevazut....nu avem nevoie de astfel de oameni, lipsiti de coloana vertebrala, inapti sa spuna lucrurilor pe nume, inutili pentru progres, lamentabili, abili doarr sa isi pastreze scaunul comod. poate ca are merite, corect, insa nu de semi-destoinici avem nevoie ci de oameni care sa nu fie sfert sau jumatate de masura.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by