Premierul Emil Boc a gasit solutia pentru a-i impulsiona pe ministri sa demareze proiecte de investitii. In cazul in care nu vor respecta obiectivele stabilite in Guvern referitoare la investitii, ministrii vor raspunde politic, a amenintat premierul in cadrul sedintei de Guvern de miercuri. Potrivit acestuia, vor fi stabilite obiective lunare si trimestriale in privinta investitiilor. Emil Boc sustine ca "la sfarsitul fiecarei luni, vom face evaluarea politica", iar dupa sase luni "vom trage linie".

  • "Am decis sa stabilim obiective lunare si trimestriale cu privire la cheltuirea banilor pentru investitii; nerealizarea programului de investitii atrage raspunderea politica a ministrului. La sfarsitul celor sase luni vom trage linie si vom aduna obiectivele propuse in legea bugetului versus realizarile fiecarui ministru in parte", a spus Emil Boc.

In acest context, Emil Boc a afirmat ca Romania are la indemana patru motoare de crestere economica in anul 2011: investitiile din fondurile europene, din buget, investitiile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, precum si cele prin parteneriat public privat.

Seful Executivului a aratat ca fondurile bugetare alocate investitiilor au crescut, in 2011, la 35 de miliarde de lei, in conditiile in care anul trecut fondurile destinate investitiilor au fost in volum de 33 de miliarde de lei.

Din cele 35 de miliarde de lei, 24,5 miliarde de lei reprezinta cheltuieli la nivel guvernamental, iar 10,5 miliarde de lei la nivel local. "Inseamna ca principala preocupare trebuie sa fie la nivel guvernamental".

Emil Boc a mai spus ca Romania are in etapa de implementare, pe toate programele europene, proiecte in valoare de 10 miliarde de euro.

  • "La elaborarea bugetului, in urma acordului cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, am convenit ca cea mai mare parte a banilor pentru investitii sa fie alocati in primele doua trimestre. In acest sens noi am facut o partajare pe fiecare trimestru, unu si doi, a banilor pentru investitii, iar la nivel guvernamental vom verifica in fiecare luna indeplinirea obiectivului de cheltuire a banilor publici pentru investitii", a precizat premierul.