Anul 2010 a insemnat o decelerare puternica a creditului neguvernamental, mai ales in privinta componentei in lei- persoane fizice. Alterarea conditiilor economice a inrautatit sensibil capacitatea populatiei atat in privin ta rambursarii imprumuturilor contractate, cat si posibilitatea de a lua noi credite. Dupa ce s-au trezit cu un volum ridicat de credite neperformante in brate, bancile au inceput sa sufle si in iaurt, astfel ca au inrautatit conditiile in care dau drumul robinetului de bani pentru populatie. Nici pe partea companiilor lucrurile nu stau mult mai bine.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

Credit neguvernamental populatie

Credit neguvernamental populatie

Foto: Hotnews

"Aici ar trebui pistonat sa se reia creditarea. Pe langa mentinerea locurilor de munca, s-ar asigura salariile iar oamenii ar incepe sa consume", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

"In cazul populatiei, cei care s-au putut indatora, s-au cam indatorat", mai explica Vasilescu. Daca interpretam aceste date (ale creditului neguvernamental acordat persoanelor fizice) vom vedea ca s-a produs o scadere remarcabila. Anul 2011 ar trebui sa aduca o reluare a creditarii, mai ales pe segmentul companiilor. Noi, la Banca nationala, asta ne dorim", mai spune consilierul Guvernatorului. Vasilescu mai admite ca cererea solvabila din partea populatiei a scazut si ea, creditele acordandu-se cu tot mai mare dificultate pe fondul neincadrarii in criteriile cerute de banci.

Pentru a determina bancile sa reia creditarea, BNR a luat cateva masuri inca de acum doi ani, intuind ca apetitul pentru credit va scadea. Astfel, au fost flexibilizate condiţiile de determinare a gradului maxim de îndatorare a debitorului pentru unele categorii de credite (februarie 2009), a fost flexibilizat regimul provizioanelor aferente creditelor

credit neguvernamental companii

credit neguvernamental companii

Foto: Hotnews

restante de peste 90 de zile sau pentru care au fost iniţiate proceduri judiciare (aprilie 2009), s-a decis acordarea unui tratament mai favorabil pentru creditele reeşalonate (septembrie 2009) si au fost imbunătăţite structura si nivelul fondurilor proprii, prin luarea în calcul a profitului interimar (septembrie 2009).

În ceea ce priveşte raportul între creditul neguvernamental (CNG) şi PIB, acesta este important a fi analizat pentru că surprinde, pe de o parte, capacitatea economiei de a solicita resurse pentru proiecte considerate viabile spre finanţare, iar pe de altă parte, capacitatea băncilor de a găsi şi aloca competitiv resurse în funcţie de cerere.