Ministrul Finantelor: Depunerea a doua declaratii 101 se va face doar de contribuabilii care au platit impozitul minim in primele 3 trimestre

de Dan Popa, Constantin Barbu     HotNews.ro
Vineri, 28 ianuarie 2011, 18:33 Economie | Finanţe & Bănci


Gheorghe Ialomiteanu
Foto: gov.ro
“Pentru evitarea crearii unor situatii si imagini negative in ceea ce priveste introducerea unor obligatii fiscale suplimentare, precum si pentru evitarea crearii unei proceduri administrative complexe, propunem emiterea unei circulare in aplicarea prevederilor aricolului 34 din codul fiscal. Solutia propusa este ca declaratia privind impozitul pe profit pentru cele doua perioade ale anului 2010 sa se depuna numai de catre contribuabilii care au fost obligati la plata efectiva a impozitului minim cel putin intr-unul din cele trei trimestre ale perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie, doar in cazul acestora rezultand diferente de plata sau de restituire a impozitului pe profit”, se arata intr-o nota a Ministerului Finantelor semnata de ministrul Gheorghe Ialomitianu si obtinuta de redactia HotNews.ro.

Contribuabilii care in perioada 1/01-30/09 2010 au datorat numai impozit pe profit vor depune declaratia privind impozitul pe profit pentru intreg anul 2010, determinarea limitelor de deducere a cheltuielilor deductibile limitat efectuandu-se la o baza mai mare prin luarea in calcul a veniturilor si cheltuielilor inregistrate cumulat de la inceputul anului (exemplu: cheltuielile de protocol, de sponsorizare, rezerva legala), se mai arata in document.

Continutul integral al notei:

Articolul vizat: art. 34 alin.(16) din Legea nr. 571.2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:

“(16) Contribuabilii care, pana la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligati la plata impozitului minim, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010, aplica urmatoarele reguli:

a) pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010:
 • determinarea impozitului pe profit aferent perioadei respective si efectuarea comparatiei cu impozitul minim anual, prevazul la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat;
 • stabilirea impozitului pe profit datorat;
 • prin exceptie de la prevederile alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1), depunerile declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii, pana la data de 25 februarie 2011;
b) pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010:
 • contribuabilii depun declaratia privind impozitul pe profit si platesc impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1).”
In contextul abrogarii prevederilor referitoare la impozitul minim incepand cu 1 octombrie 2010, pentru a permite efectuarea comparatiei impozitului pe profit cu impozitul minim la aceasta data, au fost create reguli speciale pentru contribuabilii care au fost obligati la plata impozitului minim in aceasta perioada, in sensul ca, anul fiscal 2010 cuprinde doua perioade pentru determinarea impozitului pe profit, respectiv:
 • perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 in care se efectueaza comparatia impozitului pe profit determinat pentru aceasta perioada cu impozitul minim corespunzator si depunerea, in acest sens, a Declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru aceasta perioada;
 • perioada 1 octombire - 31 decembrie 2010, in care contribuabilii vor plati impozitul pe profit fara efectuarea comparatiei cu impozitul minim si depunerea Declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru aceasta perioada.
In aplicarea acestor prevederi, atat pentru indrumarea contribuabililor cat si a autoritatilor fiscale teritoriale, au fost emise solutii potrivit carora, obligatia de impartire a anului 2010 in doua perioade fiscale si depunerea declaratiei privind impozitul pe profit aferenta revine tuturor contribuabililor care au intrat sub incidenta prevederilor art. 18 alin (2) din Codul fiscal, respectiv au avut obligatia de comparare a impozitului pe profit cu impozitul minim, indiferent de rezultatul comparatiei, pentru a nu crea distorsiuni in ceea ce priveste modul de determinare a nivelului de deducere a cheluielilor deductibile si recuperarea pierderii fiscale anuale.

In ultima perioada, atat societatile de consultanta, cat si autoritatile fiscale, sustin faptul ca, obligatia de impartire a anului 2010 in doua perioade fiscale si depunerea declaratiei pe profit revine, in fapt, numai contribuabililor care au fost obligati la plata efectiva a impozitului minim. De asemenea, contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, urmare a efectuarii comparatiei impozitului pe profit cu impozitul minim au datorat si platit numai impozit pe profit, definitivarea impozitului pe profit datorat pentru aceasta perioada nu va genera diferente in ceea ce priveste obligatia de plata a impozitului minim.

Prin urmare, pentru evitarea crearii unor situatii si imagini negative in ceea ce priveste introducerea unor obligatii fiscale suplimentare, precum si pentru evitarea crearii unei proceduri administrative complexe, propunem emiterea unei circulare in aplicarea prevederilor aricolului 34 din codul fiscal. Solutia propusa este ca declaratia privind impozitul pe profit pentru cele doua perioade ale anului 2010 sa se depuna numai de catre contribuabilii care au fost obligati la plata efectiva a impozitului minim cel putin intr-unul din cele trei trimestre ale perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie, doar in cazul acestora rezultand diferente de plata sau de restituire a impozitului pe profit.

In acest context, contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, au datorat numai impozit pe profit vor depune declaratia privind impozitul pe profit pentru intreg anul 2010, determinarea limitelor de deducere a cheltuielilor deductibile limitat efectuandu-se la o baza mai mare prin luarea in calcul a veniturilor si cheltuielilor inregistrate cumulat de la inceputul anului (exemplu: cheltuielile de protocol, de sponsorizare, rezerva legala).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8575 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  prostie, incompetenta, bataie de joc...? (Vineri, 28 ianuarie 2011, 19:01)

  pq [anonim]

  Manevra asta cu doua declaratii privind impozitul pe profit, cu doi ani fiscali, cu alte reguli idioate (valabile doar acest an) privind cuantumul cheltuielilor deductibile, neprecizarea modului in care se inregistreaza diferentele de impozit rezultate pentru prima perioada (cineva de la MF zicea in balanta sept !?) a dus la situatia in care nu exista decat "pareri" evident diferite ale consultatilor fiscali; se asteapta mereu precizari suplimentare de la "laboratorul" anaf pentru a nu ne trezi cu amenzi. Este o bataie de joc, in conditiile in care normele sufera modificari in fiecare luna, sa mai inventezi o idiotenie precum asta cu doua declaratii de impozit pentru acelasi an. Inteligentii de la MF nu au gasit o alta solutie...
  • 0 (0 voturi)    
   re: (Vineri, 28 ianuarie 2011, 20:16)

   lg [anonim] i-a raspuns lui pq

   "Inteligentii de la MF" sunt niste oameni chiar capabili.
   Fii tu sef la MF si transpune tu in legislatie decizia politica de a scoate impozitul minim.Cand ai reguli fiscale diferite in acelasi an calendaristic, gaseste tu alte solutii. Este clar ca ai un ghimpe impotriva consultantilor fiscali. Plateste unui consultant fiscal capabil o certificare a declaratiei 101, obligatorie conform codului de procedura fiscala, si vei vedea cum ti se vor clarifica toate. Mult succes.
   • 0 (0 voturi)    
    asa creeaza PDL joburi? (Vineri, 28 ianuarie 2011, 21:13)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui lg

    "plateste un consultant fiscal pentru ca statul nu stie sa-ti spuna cum sa-ti platesti taxele?"

    si se mai mira ca unii nu le platesc?

    ia si de la mine: .

    atat
   • 0 (0 voturi)    
    mai, sa fie (Vineri, 28 ianuarie 2011, 21:22)

    pq [anonim] i-a raspuns lui lg

    Nu ma indoiesc ca sunt capabili (pentru ei), iar in ce priveste consultantii fiscali, impotriva lor nu am nimic. Ce ma intriga e ca, sub pretextul unui amarat de impozit minim datorat in primele 3 trimestre, "inteligentii de la MF" (asa capabili cum sunt) au gasit idiotenia asta cu doua declaratii. Nu e treaba mea sa gasesc o solutie mai buna; problema e ca sunt convins ca s-ar fi putut gasi. Dar sunt si alte interese la mijloc afara de cele ale contribuabilului (care trebuie, nu?, sa mai scoata si alti bani pentru consultanta ca sa stie toate articolele ce prolificul legiuitor le emite si abroga pe banda rulanta)...
  • 0 (0 voturi)    
   S-au invechit si Ordonantele? Acum se guverneaza p (Vineri, 28 ianuarie 2011, 21:45)

   ana [anonim] i-a raspuns lui pq

   1. Circularele Ministerului de Finante nu au valoare decat pentru angajatii acestei institutii.
   2. Contribuabilii trebuie sa respecte LEGEA (in cazul nostru Codul Fiscal). Daca textul legii lasa loc unor interpretari, se emit Norme Metodologice de aplicare a legii respective.
   3. Un act normativ este valabil doar daca este publicat in Monitorul Oficial.
   4. Circularele Ministerului de Finante sunt "de ordin intern" si nu sunt publicate in Monitorul Oficial.
   5. Explicarea noilor modificari ale Codului Fiscal trebuie facuta prin modificarea Normelor Metodologice si publicarea acestor modificari in Monitorul Oficial.

   In cazul circularelor, contribuabilul este lasat la mana inspectorului fiscal. In apararea sa, acesta nu poate invoca textul unei circulare.

   Cine ne garanteaza ca dupa o circulara data de Minister prin care se spune ca o firma care a platit NUMAI impozit pe profit depune o singura declaratie 101, nu va veni o alta circulara care va spune ca acesta trebuia sa depuna doua declaratii?
 • 0 (0 voturi)    
  Da, da (Vineri, 28 ianuarie 2011, 19:25)

  Poc [anonim]

  Se corecteaza printr-o circulara o eroare din Codul fiscal.....trist da adevarat...
 • -1 (1 vot)    
  circulara ????!!!!!!!!!!!!!! (Vineri, 28 ianuarie 2011, 19:44)

  costica [anonim]

  Voi NU sunteti in stare sa dati 1 act legislativ, 1(UNUL singur !!!!) nu mai multe fara sa veniti cu modificare a 2-a zi, fara sa-l suspendati o perioada ca nu merge, fara sa-l anulati sau sa-l inlocuiti cu altul !!! Mergeti acasa, ca NU sunteti in stare de nimic, cum naiba de nu vede nimeni care ar trebui sa vada atata INCOMPETENTA portocalie !!! Am citit de noul Ministru de Fnante al Bulgariei ca este un economist fffff apreciat si este unul dintre cei mai buni economisti ai Europei... Cine este Dl Ialomiteanu, cine este Dl Boc, a auzit cineva de ei??!! Bulgaria deja a adus in functii importante oameni scoliti in afara, au renuntat deja la fosti activisti formati in urma politicienilor din vremea comunista, Romania o sa ramana imediat in urma Bulgariei, saptamana asta Primul Ministru al Bulgariei Borisov este in Japonia cu o delegatie mare de oameni de afaceri bulgari si cauta investitori pentru Bulgagria.. il vedeti pe Dl Boc, il primeste cineva pe lumea asta pe Boc ??!! O sa ramanem la coada Europei cu Basescu si Boc ai nostri....Vai de mama voastra de incompetenti....
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 28 ianuarie 2011, 20:08)

   florinelul [anonim] i-a raspuns lui costica

   • 0 (0 voturi)    
    o sa murim de foame cu granita securizata (Vineri, 28 ianuarie 2011, 21:15)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui florinelul

    nu ma incalzeste aderarea la schengen, dupa cum nu ma afecta daca nu aderam

    guvernul romaniei are insa prioritati de imagine, nu de substanta

    bulgarii isi pun pe picioare economia, noi participam la experimentele fmi, bm, ue si cine o mai dori

    mersi
   • 0 (0 voturi)    
    de ce raspundeti aiurea (Sâmbătă, 29 ianuarie 2011, 10:34)

    costica [anonim] i-a raspuns lui florinelul

    si nu raspundeti la subiect, daca tot ati hotarat sa raspundeti si sa ridiculizati Bulgaria?! Ziceti ceva despre ceea ce scrie in comentariu despre Bulgaria..... aveti ceva argumente, ca maine poimaine o sa fim in urma Bulgariei la toate, deja la turism ne da CLASA !!!!!!!!!!!! Dna Udrea ar trebui sa mearga la bulgari un sezon sa se instruiasca si sa nu mai arunce banii aiurea pe tampenii, bulgarii fac ce fac si aduc turisti cat Romania intr-un deceniu !!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Nedumerire (Vineri, 28 ianuarie 2011, 21:27)

  contabil [anonim]

  Circulara imi este opozabila si mie? Se publica in M.O.? Ca doar modifica putin sensul legii. Toti am avut acelasi mod de calcul, acelasi an fiscal!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by