Contribuabilii care in perioada 1/01-30/09 2010 au datorat numai impozit pe profit vor depune declaratia privind impozitul pe profit pentru intreg anul 2010, determinarea limitelor de deducere a cheltuielilor deductibile limitat efectuandu-se la o baza mai mare prin luarea in calcul a veniturilor si cheltuielilor inregistrate cumulat de la inceputul anului (exemplu: cheltuielile de protocol, de sponsorizare, rezerva legala), se mai arata in document.
Continutul integral al notei:
Articolul vizat: art. 34 alin.(16) din Legea nr. 571.2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
“(16) Contribuabilii care, pana la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligati la plata impozitului minim, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010, aplica urmatoarele reguli:
a) pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010:
- determinarea impozitului pe profit aferent perioadei respective si efectuarea comparatiei cu impozitul minim anual, prevazul la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat;
- stabilirea impozitului pe profit datorat;
- prin exceptie de la prevederile alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1), depunerile declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii, pana la data de 25 februarie 2011;
- contribuabilii depun declaratia privind impozitul pe profit si platesc impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1).”
- perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 in care se efectueaza comparatia impozitului pe profit determinat pentru aceasta perioada cu impozitul minim corespunzator si depunerea, in acest sens, a Declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru aceasta perioada;
- perioada 1 octombire - 31 decembrie 2010, in care contribuabilii vor plati impozitul pe profit fara efectuarea comparatiei cu impozitul minim si depunerea Declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru aceasta perioada.
In ultima perioada, atat societatile de consultanta, cat si autoritatile fiscale, sustin faptul ca, obligatia de impartire a anului 2010 in doua perioade fiscale si depunerea declaratiei pe profit revine, in fapt, numai contribuabililor care au fost obligati la plata efectiva a impozitului minim. De asemenea, contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, urmare a efectuarii comparatiei impozitului pe profit cu impozitul minim au datorat si platit numai impozit pe profit, definitivarea impozitului pe profit datorat pentru aceasta perioada nu va genera diferente in ceea ce priveste obligatia de plata a impozitului minim.
Prin urmare, pentru evitarea crearii unor situatii si imagini negative in ceea ce priveste introducerea unor obligatii fiscale suplimentare, precum si pentru evitarea crearii unei proceduri administrative complexe, propunem emiterea unei circulare in aplicarea prevederilor aricolului 34 din codul fiscal. Solutia propusa este ca declaratia privind impozitul pe profit pentru cele doua perioade ale anului 2010 sa se depuna numai de catre contribuabilii care au fost obligati la plata efectiva a impozitului minim cel putin intr-unul din cele trei trimestre ale perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie, doar in cazul acestora rezultand diferente de plata sau de restituire a impozitului pe profit.
In acest context, contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, au datorat numai impozit pe profit vor depune declaratia privind impozitul pe profit pentru intreg anul 2010, determinarea limitelor de deducere a cheltuielilor deductibile limitat efectuandu-se la o baza mai mare prin luarea in calcul a veniturilor si cheltuielilor inregistrate cumulat de la inceputul anului (exemplu: cheltuielile de protocol, de sponsorizare, rezerva legala).
Fii tu sef la MF si transpune tu in legislatie decizia politica de a scoate impozitul minim.Cand ai reguli fiscale diferite in acelasi an calendaristic, gaseste tu alte solutii. Este clar ca ai un ghimpe impotriva consultantilor fiscali. Plateste unui consultant fiscal capabil o certificare a declaratiei 101, obligatorie conform codului de procedura fiscala, si vei vedea cum ti se vor clarifica toate. Mult succes.
si se mai mira ca unii nu le platesc?
ia si de la mine: .
atat
2. Contribuabilii trebuie sa respecte LEGEA (in cazul nostru Codul Fiscal). Daca textul legii lasa loc unor interpretari, se emit Norme Metodologice de aplicare a legii respective.
3. Un act normativ este valabil doar daca este publicat in Monitorul Oficial.
4. Circularele Ministerului de Finante sunt "de ordin intern" si nu sunt publicate in Monitorul Oficial.
5. Explicarea noilor modificari ale Codului Fiscal trebuie facuta prin modificarea Normelor Metodologice si publicarea acestor modificari in Monitorul Oficial.
In cazul circularelor, contribuabilul este lasat la mana inspectorului fiscal. In apararea sa, acesta nu poate invoca textul unei circulare.
Cine ne garanteaza ca dupa o circulara data de Minister prin care se spune ca o firma care a platit NUMAI impozit pe profit depune o singura declaratie 101, nu va veni o alta circulara care va spune ca acesta trebuia sa depuna doua declaratii?
guvernul romaniei are insa prioritati de imagine, nu de substanta
bulgarii isi pun pe picioare economia, noi participam la experimentele fmi, bm, ue si cine o mai dori
mersi