- Rezultatele arata ingrijorator, dar asta nu trebuie sa ne mire
Pe structura de varsta, una dintre dinamicile cele mai mari le are populatia activa cuprinsa intre 40-44 de ani. Acum e bine, dar peste 20 de ani ei vor ingrosa si cel mai mult numarul pensionarilor. Ceea ce din punct de vedere al sustenabilitatii bugetului, nu mai e atat de bine.
Mai creste de asemenea si populatia din grupa 50-55 de ani, sa le dea Mnezeu sanatate. Ei vor constitui o alta grupa de varsta care in urmatorii 15 ani vor fi printre beneficiarii pensiilor. Imi prezint scuzele de pe acum, dar discutiile pe aceasta tema imi par oarecum cinice. Nu poti discuta despre pensionari ca despre niste cifre care pun presiune pe bugete, stiu. De aceea incerc sa pun problema doar din punct de vedere cantitativ. In fond, daca imi ajuta Domnul sa traiesc, si eu voi fi peste cativa ani unul dintre factorii de presiune pe bugetul de pensii. Habar nu am cine imi va plati pensia, asa cum nu stiu nici cui i-o platesc eu in clipa de fata. :)
- Tot mai multi trebuie sustinuti de catre tot mai putini
Pentru estimarile viitoare am folosit date ponderate din seriile temporale, apilcand si o corectie pe baza estimarilor CNP. Rezultatele pot fi vazute mai jos. Desigur, treburile se nuanteaza la nivel de judete, de medii de locuinta (urban/rural) si chiar de sexe. Graficele si datele trebuie “citite” si in lumina acestor nuante locale samd. E doar un tablou general la nivelul intregii populatii.
In graficul din stanga aveti numarul populatiei care contribuie din salariu la bugetul fondului de pensii. Am scos somerii si pe cei care au plecat din tara (cifrele oficiale, desigur).
In graficul din partea dreapta (putin mai jos, spre finalul paragrafului) e o estimare. Se refera la situatiunea pe care am putea-o intalni peste 10, respectiv 15 ani. Cum spuneam, nu e de natura a ne produce mari motive de extaz financiar, dar ne poate da un semnal cu privire la politicile pe care ar trebui sa le punem in aplicare. Sustenabilitatea bugetelor de pensii poate fi tot mai dificil de asigurat in lipsa unei politici de natalitate adecvate. Cum sa faci acum copii, cata vreme instabilitatea locului de munca e tot mai mare, iar conditiile pentru a-l creste par tot mai dificile? Aici poate interveni Ministerul Muncii (care se cheama din cate imi amintesc si al Familiei).
- Ce masuri se pot lua, totusi?
Mai sunt si alte masuri care se pot aplica (de orientare stangista, gen taxe de solidaritate s.a. ) care sa se verse la pensii, dar astea nu-mi par ok. Ele nu rezolva problema, ci doar “captuseste” pe moment spartura hainei sociale.
Mai avem asa, graficul deceselor de la noi (era mai interesant cel privind decesele pe grupe de varsta, dar nu
l-am salvat si nu mai stau acum sa il caut) si un grafic care ilustreaza ponderea familiilor care au intarziat cu plata unor obligatii financiare (plata chiriei, energiei, a telefonului s.a.) in functie de ocupatia capului familiei. Stiu, nu are o foarte mare legatura cu pensiile, dar am zis sa mai largim putin discutia.
In rest, putem discuta la infinit despre punctul de pensie si despre de unde ne mai imprumutam pentru a putea plati pensiile celor care au muncit o viata intreaga. Nu am abordat in acest post subiectul pensiilor private pentru ca am vrut sa ma marginesc doar la cele de stat.
- Europa se reformeaza din acelasi motiv- bugete nesustenabile in viitor
In toata Europa, sistemele se reformeaza din acelasi motiv- bugete nesustenabile, adevarate bombe cu ceas pentru generatiile care vin. Cea mai recenta reforma despre care am citit e cea din Spania, unde proiectul reformei sistemului de pensii a fost aprobat acum cateva zile de Consiliul miniştrilor, după ce s-a ajuns la un amplu
acord social cu sindicatele şi organizaţiile patronale. Cele mai importante prevederi ale reformei pensiilor privesc vârsta legală de pensionare – prelungită de la 65 la 67 de ani – şi creşterea bazei de calcul pentru pensii – de la salariile medii primite în 15 ani, la 25 de ani de muncă. Cele două măsuri vor fi aplicate progresiv – cu câte două luni, referitor la vârsta de pensionare, respectiv un an la baza de calcul – din 1 ianuarie 2013 şi până în 2027 – pentru angajaţii care se vor pensiona începând cu această dată.
Una dintre cele mai dure reforme in materie de sisteme de pensii a fost cea din Franta. Potrivit acesteia, vârsta minimă de pensionare a francezilor va creşte de la 60 la 62 de ani, iar beneficiile maxime nu pot fi obţinute decât în cazul pensionării la 67 de ani, faţă de 65 in prezent. Vârsta minimă de pensionare a fost stabilită în timpul preşedinţiei lui Francois Mitterand, care a redus-o de la 65 de ani. În 1998, în timpul guvernării socialiste, a fost redus la 35 şi numărul de ore de lucru în timpul unei săptămâni, ca măsură de limitare a şomajului, care însă nu a dat rezultate. Preşedintele Sarkozy a permis
angajatorilor să încarce programul de lucru, însă majoritatea au preferat rămânerea la cele 35 de ore, devenite deja o obişnuinţă pentru francezi. Legislaţia europeană prevede un maxim de 48 de ore de muncă pe săptămână, cu o derogare pentru Marea Britanie.
Ar mai fi de povestit despre reformele pe care Portugalia le doreste in materie de pensii sau despre cele din Germania. Dar, despre toate astea, intr-un post viitor.
Deocamdata am vrut sa atrag atentia ca e cazul sa ne punem pe facut copii. Si sa ne rugam ca toate conflictele care au izbucnit sau cele pe cale sa izbucneasca in Africa sa nu se extinda.
Comenteaza pe blogul lui Dan Popa
Cei ce platesc azi la fondul de pensii isi vor primi pensia din bani cotizati de ei !
Dupa logica "distinsilor ?"guvernanti daca am contribuit 100 de persoane si am iesit la pensie si acum lucreaza doar o persoana ei vor sa dea celor 100 doar 1/100 din contributia acestuia .
Cele doua sume nu au nimic in comun decat incompetenta guvernantilor .
Statul a folosit banii cu care am contribuit si acum nu stie pe unde sa scoata camasa.
E mai sigur de 1000 de ori ca niste nuci imi vor asigura la batranete o suma fixa anuala decat faptul ca statul roman imi va da o pensie decenta. Cititi cu atentie ce scrie la adresa mentionata mai sus. Ganditi si actionati in consecinta, spre binele familiei voastre. Parerea mea.
daca lucrurile intra definitiv pe fagasul croit acum de Ponta,Antonescu si Voiculescu ,....
vorba lui n Vantu...." stati linistit ,Aliantza
PSD=PNL+PC vegheaza"
Daca voi tinerii veti dormi.... mi-e mila
de viitorul vostru, ca doar nu toti veti putea
parasi tzara.
Mai usurel cu pianul pe scari. PSD-ul a fost, este si va fi ciuma Romaniei. Ei au creat milioane de asistati sociali . marea majoritate dintre ei sunt niste paraziti care refuza sa munceasca. Asta e crunta realitate. Pot fi solidar cu cei napastuiti, dar ii iau la suturi pe toti cei care desi pot sa munceasca prefera sa stea cu mana intinsa.
Fiecare e responsabil de painea ce o pune seara pe masa. Cine nu e responsabil pentru propria lui viata , sa crape mioritic.
Si nu se punea problema de pensie. Acum acest sprijin e mai complex. Un exercitiu de imaginatie pentru toti. Nu mai avem copii si vom ajunge intr-o faza in care totii vor fi pensionari. Cam cum vedeti viata?
Sau importam lucratori din India , Pachistan, etc.? Atunci acest straini vor avea de lucru peste tot. Parlamentul , guvernul, politia , primariile, prefecturile , TOTUL va functiona numai cu acesti straini, pentruca noi , bastinasii vom fi pensionari. E bine? E rau?
- alt stat in afara de romania!
si anume emigrarea e calea si singurul lucru care ne poate salva la batranete peste 40 de ani.
am 26 ani, lucrez de dimineata pana seara in IT, statul vine si imi ia 560 lei sub forma de cotizatii din salariu, si nici nu am certitudinea ca voi beneficia de ei, sistemul medical e praf si pulbere, iar pensiile, peste 40 ani cand ies eu la pensie probabil nici nu vor mai fi, asa cum se poate citi in acest articol.
dar deja pregatim terenul (eu si nevasta) pentru emigrare in australia, mai bine ma duc si muncesc pentru alt stat, care imi va acorda sprijin, sa am locuinta mea, sa-mi permit sa fac un copil.. etc
EMIGRATI fratilor, asta e singura si unica metoda pentru o batranete linistita, ultimul sa stinga lumina
statul australian asteapta cu bratele deschise imigranti, te ajuta sa te calfici, sa te integrezi, bine ca nu-ti da de mancare si nu umbla cainii cu, covrigi in coada, dar decat incertitudinea si jaful asta din romania, prefer sa stau printre straini
nu va ratati viata in romania, tara unde se promoveaza hotia, minciuna, prostia si smenuielile ca valori de baza si ca, conditii unice de supravietuire.
cei ca mine care vor sa traiasca decent, sa munceasca pentru banii sai, nu au loc in romania, sunt calcati in picioare
detalii emigrare australia, obtinere cetatenie, etc..
http://immi.gov.au
cum fac guvernantii de incasarile din tva depasesc celelalte impozite care sunt in minus?
poate imi spui si mie...multumesc.....! astia vor sa ne faca sa nu mai mancam paine ...ce nuci...nu vezi ce saracie.....! romanii se vand ieftin si de aici necazul nostru ! si atentie la HOTI !
Eu sustin ca pensia bazata exclusiv pe limita de varsta ar trebui sa dispara. Tot mai multi oameni lucreaza literalmente pana mor.
Asta cred ca e viitorul: pensie numai pe motive medicale sau de scadere a puterii fizice, in cazul meseriilor cu utilizare preponderenta a fortei fizice.
In modelul tau poti sa vezi ce se intimpa daca varsta de pensionare este impinsa sa fie egala cu speranta de viata si daca pastram doar pensiile pe motive medicale?
Ar fi interesant de vazut- o lume fara pensii.
Cat despre pensii adioooo.....
Eliberarea sumelor constituind CHELTUIELI CU MUNCA direct catre angajati, astfel încât contributivitatea lor să fie evidentă şi urmăribilă până la ieşirea din sistemele de protectie ANOFM, CNPAS, CNASS (MOARTE).
Implementarea Fondului Nou gestionat pe indivizii contribuabili urmăribil individualizat indiferent de pilon ori fel de contributivitate.
Deficitele de la Fondul VECHI trebuiesc acoperite din sursele provenite din PRIVATIZARI si o parte din excedentele Fondului Proprietatea.