Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

CNADNR a incheiat noua contracte de un miliard de lei, fara TVA, pentru reabilitarea a 400 de kilometri de drumuri nationale

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a incheiat intr-o singura zi 9 contracte de reabilitare a drumurilor nationale. In total, va fi cheltuit aproximativ un miliard de lei, fara TVA, pentru aproape 400 de kilometri de drum. O analiza realizata de HotNews.ro arata ca printre castigatorii licitatiilor se numara companii obisnuite sa incheie contracte cu CNADNR, printre acestea aflandu-se firmele controlate de renumitii "regi ai asfaltului", precum Dorin Umbrarescu sau Nelu Iordache. Doua lucrari au fost atribuite grupului austriac de constructii Strabag, care este, de asemenea, un castigator frecvent al licitatiilor organizate de Compania Nationala. Durata celor noua contracte este de 24 de luni, la care se adauga 24 de luni de garantie. Potrivit Companiei Nationale, lucrarile sunt finantate in proportie de 69,25% prin fonduri europene. La finele anului trecut, CNADNR inregistra datorii in valoare de 410 milioane de euro, fiind astfel unul dintre marii datornici catre mediul privat.

Costurile fortei de munca din Romania sunt cu 50% mai mici decat in Europa de Vest, rentabilitatea medie a capitalului uman este la acelasi nivel cu SUA

Costurile unui angajat roman sunt cu 50% mai mici decat ale unui angajat din Europa de Vest. Rezultatele apartin unui studiu publicat de PricewaterhouseCoopers, care arata ca rentabilitatea medie a capitalului uman este cu 30% mai mare in Romania decat in Occident, fiind situata la acelasi nivel cu cea din Statele Unite. Rata demisiilor a scazut vertiginos fata de anul 2008, cand era situata la 18,3%, pana la 8% anul trecut. Rata recrutarilor externe a scazut cu 75 de procente fata de cea de acum trei ani. Potrivit studiului, recrutarile interne se situeaza la un nivel foarte scazut, de 1,3%, mult sub nivelul de peste 11% inregistrat inainte de declansarea crizei economice. Acest fapt se explica prin faptul ca organizatiile au incercat sa mentina numarul de angajati, reducand semnificativ numarul promovarilor si al miscarilor salariatilor de pe un post pe altul. In 2010, companiile din domeniul bunurilor de consum au raportat cel mai scazut nivel al veniturilor per angajat, iar industria telecomunicatiilor si a tehnologiei a inregistrat cele mai mari venituri per angajat. Studiul subliniaza insa faptul ca nemultumirea in randul fortei de munca este in crestere si ca am putea asista la miscari semnificative in cadrul pietei.

FMI este pregatit sa ajute Egiptul si alte tari aflate in aceeasi situatie - Dominique Strauss-Kahn

Fondul Monetar International este pregatit sa ajute Egiptul si alte tari aflate in aceeasi situatie sa-si reconstruiasca economia. Anuntul a fost facut de directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, care a tras un semnal de alarma, cu aceasta ocazie, asupra agravarii dezechilibrelor mondiale. "Problema este sa stim cum sa reconstruim. Acest lucru nu este valabil doar pentru Egipt, ci si pentru alte tari care nu cunosc acest gen de tulburari sociale, dar se afla in aceeasi situatie", a precizat oficialul. Dominique Strauss-Kahn a vorbit despre "doua dezechilibre periculoase": primul - cel care exista intre tarile dezvoltate, cu o crestere lenta, si tarile emergente, cu o crestere rapida. Vorbind despre Asia, acesta a apreciat ca "riscuri de supraincalzire exista, respectiv de aterizare brutala". Al doilea dezechilibru evocat de seful FMI este cel existent in interiorul tarilor cu un numar crescut de someri si un foarte mare decalaj intre venituri. Spre exemplu, somajul este "unul dintre motivele de fond ale tulburarilor politice din Tunisia si al cresterii presiunilor sociale in alte tari", a precizat el.

Rata somajului din UE s-a mentinut in decembrie la 9,6%

Rata somajului din Uniunea Europeana s-a mentinut in lune decembrie 2010 la 9,6%. Potrivit datelor Eurostat, rata somajului din zona euro a fost de 10%, nivel similar cu cel din luna anterioara. Biroul de statistica al Uniunii Europene estimeaza ca numarul somerilor din cele 27 state membre era in decembrie de peste 23 de milioane de persoane, dintre care mai mult de 15 milioane in zona euro. Cele mai mici rate ale somajului s-au inregistrat in Olanda (4,3%), Luxemburg (4,9%) si Austria (5,0%), in timp ce in Spania (20,2%), Lituania (18,3% in al treilea trimestru) si Letonia (18,3% in al treilea trimestru) s-au consemnat cele mai ridicate rate ale somajului. Eurostat nu prezinta date cu privire la evolutia lunara a ratei somajului din Romania, deoarece tara noastra raporteaza doar datele trimestriale. In al treilea trimestru al anului trecut, rata somajului din Romania a fost de 7,3%.