Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Ce tara din estul Europei avea cel mai ridicat PIB per capita inainte de caderea comunismului?

de Cristian Orgonas     Businessday.ro
Joi, 17 februarie 2011, 10:47 Economie | Finanţe & Bănci


In 1970, valoarea PIB per capita in Romania era de 596 dolari, tara noastra situandu-se pe ultimul loc in randul tarilor comuniste, dupa Ungaria ($609), Iugoslavia ($740), Polonia ($847), Bulgaria ($1.060), Albania ($1.099!!), Cehoslovacia ($1.137) si URSS ($1.785). In 1980, URSS continua sa se afle in fruntea clasamentului, insa Cehoslovacia si Iugoslavia au facut progrese semnificative, aceste doua tari reusind sa depaseasca blocul sovietic pana in 1989, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In anul respectiv, cel mai mare PIB per capita se inregistra in Cehoslovacia ($3.774), Iugoslavia ($3.644) si Ungaria ($3.086), URSS situandu-se abia pe locul 4, detalii in graficul de aici.

La sfarsitul anilor `80, Romania avea un PIB per capita mai mare decat Polonia, si mai mic decat Bulgaria.

Pe de alta parte insa, in interiorul URSS, Cehoslovaciei si Iugoslaviei, nivelul de trai nu era egal, existand diferente extrem de mari intre diverse zone.

Astfel, in ce priveste tarile care formau Iugoslavia, Slovenia avea de departe cel mai ridicat nivel de trai, cu un PIB per capita de peste $9.000 (in 1990), in timp ce in Serbia valoarea era de $4.098, in Muntenegru de $3.658, iar in Kosovo de $3.387.

La momentul respectiv, Kosovo avea un PIB per capita de trei ori mai mare decat al Romaniei, iar Slovenia de 5,6 ori mai mare!!

Cum au evoluat in ultimii 20 de ani economiile tarilor foste comuniste se poate observa in grafic.

Surprinzator, Romania se afla in topul cresterilor, PIB per capita majorandu-se de 4,5 ori intre 1990 si 2009, ritm depasit doar de Polonia (6,7 ori), Slovacia (5,5 ori) si Cehia (5,1 ori), insa noi avem dezavantajul ca am pornit de la un nivel extrem de scazut. Dupa cum spuneam, in 1970 ne aflam pe ultimul loc in randul tarilor foste comuniste, iar in 1990 ne aflam pe antepenultimul loc, dupa Georgia si Macedonia.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

4206 vizualizari


ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version