Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cum s-a schimbat structura economiei romanesti in ultimii 40 de ani

de Cristian Orgonas     Businessday.ro
Luni, 21 februarie 2011, 10:08 Economie | Finanţe & Bănci

Din 1970 si pana in prezent, economia romaneasca a trecut prin multe schimbari, structura acesteia schimbandu-se semnificativ in ultimii 40 de ani. Astfel, in perioada comunista, industria a fost de departe cel mai important sector economic, fiind urmata la mare distanta de agricultura si servicii, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Detalii in graficul de aici.

In 1989, industria avea o pondere in PIB de 49,1%, procent cu care Romania se situa pe locul 6 la nivel mondial, dupa Irak (82%), Botswana (56,3%), Kuwait (52,1%), Bulgaria (51,6%) si Oman (49,2%).

Pentru comparatie, in acelasi an, in Iugoslavia industria avea o pondere de 45,6%, in Polonia ponderea era de 42,8%, in Ungaria si Cehoslovacia de 31%, iar in URSS de 30%. Acum, ponderea industriei se invarte in jurul a 25%, procent cu care ne situam pe la mijlocul clasamentului.

In ce priveste ponderea agriculturii, ea a variat in functie de vreme, extremele pe vremea comunistilor fiind de 13,3% in 1979, si 20,2% in 1971, iar dupa Revolutie, 6,5% in 2007, respectiv 23,6% in 1990.

La nivel regional, in 1989, agricultura avea o pondere de 16% in Romania, 16,8% in URSS, 13,5% in Ungaria, 13% in Polonia, si 11,3% in Iugoslavia.

Constructiile reprezinta un sector economic despre care s-a discutat intens in ultima vreme. In perioada comunista, cel mai bun an pentru constructii a fost 1977, an in care ponderea acestui sector in PIB a fost de 9,6%, procent in crestere semnificativa fata de 1976, cand ponderea a fost de doar 6,3%. Sa nu uitam insa ca 1977 a fost anul cutremurului. Dupa Revolutie, cel mai bun an pentru constructii a fost 2008, ponderea acestui sector in PIB ajungand la 12%.

Per total, in ultimii 40 de ani, ponderea agriculturii a scazut semnificativ, la fel si ponderea industriei, in timp ce serviciile, constructiile si comertul au inregistrat cresteri, tendinta la nivel mondial fiind relativ similara.

In Germania spre exemplu, industria are o pondere similara Romaniei, dupa ce in anii '70 procentul depasea 35%. La fel si in cazul Japoniei, ponderea industriei in PIB scazand de la 38% la 22% intre 1970 si 2009. In acelasi timp, in ultimii 40 de ani, serviciile si-au majorat ponderea de la 25% la 50% in Japonia, si de la 30%, la peste 50% in Germania.

Ponderea consumului in PIB

Daca judecam lucrurile din punctul de vedere al structurii PIB pe categorii de utilizari se observa ca ponderea consumului final a scazut continuu pe vremea comunistilor, in timp ce in ultimii 20 de ani au existat doua perioade distincte, insa varful nu a fost atins in 2007-2008 cum probabil multi se asteapta, ci in 1998, cand ponderea consumului final in PIB a depasit 90%, detalii in graficul de aici.

Am sa dezvolt insa acest subiect intr-un articol separat.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

2881 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi