Banca centrala a Rusiei a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 8%, aceasta fiind prima crestere a dobanzii cheie de la inceputul crizei economice, in 2008, potrivit AFP. Decizia a fost luata pe fondul mentinerii perspectivelor unei inflatii ridicate si in conditiile unui aflux de capital in Rusia dupa cresterea pretului petrolului, arata institutia.

"Desi in februarie cresterea preturilor s-a temperat, presiunile inflationiste raman ridicate", a aratat banca centrala.

Institutia financiara a mai aratat ca a luat aceasta masura din cauza riscurilor ce ameninta cresterea economica.

Rata inflatiei din Rusia si-a accelerat cresterea in vara anului trecut, iar la nivelul intregului an acest indicator a urcat la 8,8%, peste nivelul de 8,5% estimat de autoritati. Pentru acest an, autoritatile de la Moscova prognozeaza o inflatie cuprinsa intre 7 si 8%.

Aceasta este prima crestere a dobanzii cheie in Rusia, de la 1 decembrie 2008, cand criza economica a inceput sa afecteze aceasta tara. Ulterior, banca centrala a Rusiei a redus in 14 randuri rata dobanzii de politica monetara, pentru a permite tarii sa iasa din recesiune.