Potrivit datelor prezentate joi de INS, cifra de afaceri a companiilor care activeaza in comertul cu carburanti a scazut in luna ianuarie cu 15,4% fata de ianuarie 2010, si cu 22,5% fata de ianuarie 2009. In acelasi timp, pretul benzinei a fost in ianuarie 2011 cu 22% mai mare decat in urma cu un an, si cu 63% mai mare decat in urma cu doi ani, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cu alte cuvinte, cifra de afaceri a scazut cu 15,4% desi preturile au crescut cu 22,5%, ceea ce inseamna ca volumul carburantilor vanduti pe piata romaneasca s-a redus dramatic in ianuarie 2011 comparativ cu ianuarie 2010. Mai mult, in acest moment, pretul benzinei este cu peste 3% mai mare decat in ianuarie, astfel ca datele INS care vor veni peste 1-2 luni vor indica foarte probabil o accentuare a trendului de scadere a cifrei de afaceri.

Cum a evoluat in ultimii doi ani pretul carburantilor si cifra de afaceri a companiilor care activeaza pe aceasta piata se poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Din cate se pare, ruptura s-a produs in momentul in care pretul benzinei a depasit 4,7-4,8 lei/litru, acesta fiind probabil nivelul de pret dincolo de care clientii incep sa isi reduca semnificativ consumul.

Comparativ cu luna ianuarie, pretul barilului de petrol calculat in lei este acum cu 7% mai mare, astfel ca ne putem astepta la noi cresteri de pret in urmatoarele 2-3 saptamani.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.