Moody's reduce ratingul Greciei cu trei grade, la B1
Agentia estimeaza ca procesul de asanare bugetara din Grecia ramane "foarte ambitios" dar statul inregistreaza in continuare "dificultati considerabile" in ceea ce priveste colectarea veniturilor.
Ratingul B1 este acordat statelor care prezinta "o garantie slaba de rambursare pe termen lung".
Moody's considera ca riscul de restructurare a datoriei nu este exlcus dupa 2013.
"Posibilitatea unei incetari de plati sau a unei restructurari a datoriei a crescut dupa ultima reducere a ratingului suveran al Greciei din iunie 2010", apreciaza Moody's. Scenariul principal al agentiei de rating ramane insa in continuare acela ca "detinatorii de obligatiuni grecesti nu vor suferi pierderi", chiar daca aceasta posibilitate nu este complet eliminata.
Agentia Fitch Ratings redusese si ea ratingul Greciei, in 14 ianuarie, la "BB+", in categoria statelor considerate cele mai slabe din punct de vedere al rambursarii datoriilor.
Standard & Poor's anuntase miercuri ca va mentine "perspectiva negativa" in ceeea ce priveste datoria suverana a Greciei, in asteptarea deciziilor UE asupra crizei datoriilor. Agentia avertizase ca ar putea reduce acest rating (Ba1) "cu mai multe trepte" intr-un interval de trei luni.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
"Moody's is one of the three biggest financial evaluation agencies and the only one to rate Romania with Baa3, recommending investments still."
La Moody's treptele sunt marcate diferit fata de Fitch si S&P. Moody's are : Aaa1, Aaa2, Aaa3, Aa1, Aa2, Aa3, A1 ... Baa1, Baa2, Baa3 (cea mai de jos la investment grade), Ba1 etc - deci Romania are acum 4 trepte peste B1, ratingul Greciei.
Voila l'explication!
Se dadea al 14-lea salariu, pensii de ''fata batrana'' si alocatii gratuite pt aromanii/vlahii ce se declarau ''greci de limba latina'' !
Niciodata nu s-a facut in Grecia vreun DNA, nu a existat niciodata vreo actiune ca aceea intreprinsa recent in Romania impotriva vamesilor sau politiei de frontiera.
Desi membru al spatiului Schengen, Grecia a recunoscut in februarie cu reuseste sa securizeze 7 km de frontiera cu Turcia, pe unde intra zilnic sute de clandestini. Fapt cu grave consecinte directe asupra aderarii Bulgariei si indirecte asupra aderarii Romaniei.
Guvernele succesive grecesti au dat cu nemiluita pomeni electorale si au angajat la stat clientela politica, fara sa se preocupe de datoria publica.
Dar cand a venit criza, tarile mari din UE au inceput un control strict la bugete si asa ua descoperit ca Grecia mintea de ani de zile.
Furia lui Merkel a fost foarte mare si timp de saptamani Germania a luat in considerare excluderea Greciei din zona euro si interdictia dreptului la vot in UE !
Pana la urma, pt a salva euro, s-a acceptat imprumutarea Greciei cu 130 miliarde euro pe 3 ani, altfel intra in faliment in mai 2010.
Insa Grecia nu poate rezista fara fondurile UE, doar cu bani din turism si specula imobiliara. Economia greaca e foarte putin diversificata, nu exista succese industriale gen Dacia, nu se fabrica Nokia, locomotive, avioane sau compozante pt reactoare nucleare, totul e turism, ceva agricultura si comert cu produse financiare.
Recent, oficiali greci au declarat ca e imposibil ca Grecia sa dea banii inapoi peste 3 ani, vor o prelungire, datoria publica e de 300 miliarde !