VIDEO INTERVIU Sonja Kreibich, atasat economic al Ambasadei Germaniei, despre mitul fortei de munca ieftine si bune: Investitorii germani se plang de dificultatea de a gasi forta de munca calificata in Romania
Reporter: Care sunt principalele probleme ale investitorilor germani din Romania?
Dr. Sonja Kreibich : Problemele investitorilor straini din Romania nu sunt specifice exclusiv tarii dvs., dar avem informatii exacte de la investitorii germani si va putem spune ca entuziasmul lor din trecut, din anii de crestere de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a slabit putin. Criza economica a aratat ca Romania are unele probleme structurale care nu sunt foarte incurajatoare pentru investitorii straini. Administratia ineficienta, birocratia, problemele cu respectarea legii, coruptia, licitatiile publice netransparente, infrastructura defectuoasa - acestea sunt principalele probleme ale investitorilor germani dintr-un punct de vedere practic.
Mult timp, o problema foarte importanta a investitorilor straini a fost situatia arieratelor guvernului: guvernul avea arierate foarte mari catre companiile germane, dar ne bucuram ca a lucrat in mod activ in ultimele luni pentru a le reduce. Avem semnale pozitive legate de acesata problema.
Inca un lucru de care investitorii germani se plang este dificultatea de a gasi forta de munca calificata. Germania are un sistem foarte elaborat de calificare profesionala, iar un sistem similar nu exista in Romania, dar acum lucram la crearea unor programe individuale de pregatire pentru a remedia aceasta problema.
Reporter: In contextul regional al Europei de Est, care sunt avantajele Romaniei pentru investitorii straini?
Dr. Sonja Kreibich: Tocmai v-am enumerat o lista lunga de probleme cu care se confrunta investitorii straini, dar Romania ramane o piata interesanta pentru investitori.
Romania are cateva puncte tari foarte importante: in primul rand, este cea mai mare piata din regiune, iar consumatorii inca au o cerere neobisnuit de mare. Pe termen mediu, perspectivele Romaniei sunt foarte interesante pentru investitori. Nivelul salariilor este inca relativ bun pentru productie.
Pentru investitorii germani, un alt punct tare este buna cunoastere a limbii germane in Romania, nu doar in Transilvania, ci in toata tara. Apoi, desigur, localizarea strategica a tarii, in apropierea altor piete interesante catre Est, dar suficient de aproape de Germania. Un sector al economiei care beneficiaza de aceasta apropiere este cel al productiei de piese pentru automobile. Multi producatori germani de piese auto si-au localizat productia in Romania pentru ca este suficient de aproape pentru a putea face livrarile la timp catre Germania.
Apoi, inca un lucru notabil este forta de munca de inalta calificare din sectorul IT, care este un avantaj al Romaniei.
Reporter: Care este opinia dvs. in legatura cu masurile economice luate pana in prezent de guvern pentru a stimula si stabiliza economia?
Dr. Sonja Kreibich: Credem ca Romania a avut nevoie de reforme structurale, de consolidarea bugetara si de reducerea deficitului. Pentru Germania, controlul asupra deficitului bugetar este extrem de important si credem ca masurile convenite cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au fost necesare si ne bucuram ca guvernul roman le-a implementat, chiar daca nu au fost usor de acceptat pentru populatie. Speram ca aceste reforme vor continua si ca vom vedea o flexibilizare a pietei muncii in viitorul apropiat.
Reporter: Ce ar trebui sa faca guvernul in continuare pentru a stimula cresterea economica si pentru a atrage investitori straini? Ati mentionat infrastructura defectuoasa.
Dr. Sonja Kreibich: Credem ca Romania trebuie in primul rand sa isi imbunatateasca competitivitatea si productivitatea. Multi investitori au venit in Romania atrasi de nivelul scazut al salariilor, pentru a fabrica produse care au nevoie de o calificare redusa si de o tehnologie simpla. Acest avantaj ar putea sa nu dureze, iar Romania risca sa fie depasita de alte tari de la Est sau din Africa de Nord, care ar putea avea forta de munca si mai ieftina.
Credem ca Romania trebuie sa isi creasca productivitatea, iar acest lucru poate fi facut doar prin investitii in cercetare, in educatie, in locuri de munca si, bineinteles, in infrastructura. Pentru a face acest lucru, Romania trebuie sa absoarba fondurile de la Uniunea Europeana pe care le are la dispozitie, acest lucru trebuind facut cat mai repede, pentru a putea reduce decalajele.
In general, din nou, climatul mediului de afaceri trebuie imbunatatit, in ceea ce priveste problemele pe care le-am mentionat deja: birocratia, administratia ineficienta, problemele legate de coruptie si asa mai departe.
Reporter: Ce parere aveti despre nivelul si numarul taxelor din Romania?
Dr. Sonja Kreibich: Cel mai important lucru la care se asteapta investitorii este stabiltitatea fiscala. In ultima luna am primit multe semne contradictorii in ceea ce priveste sistemul fiscal, au fost multe propuneri in ultimele saptamani, iar acest lucru nu a ajutat situatia climatului de investitii.
De asemenea, suntem de parere ca nu toate problemele care apar in aplicarea codului fiscal trebuie remediate printr-o modificare legislativa. In multe cazuri, problemele pot fi rezolvate printr-o administrare fiscala mai eficienta si mai coordonata. Acestea sunt principalele comentarii legate de sistemul fiscal romanesc si, bineinteles, este prerogativa Romaniei sa ia deciziile legate de nivelul taxelor, desi Germania doreste in prezent o armonizare europeana a nivelului taxelor.
Reporter: Care este prognoza dvs. pentru starea economiei romanesti in 2011?
Dr. Sonja Kreibich: Stim cu totii ca prognozele oferite de diferite institutii variaza foarte mult, mergand de la 0,5% pana la 2% crestere pentru 2011. Din informatiile pe care le avem de la investitorii germani putem sa spunem ca suntem optimisti, dar precauti: angajarile au reinceput, exporturile catre Germania au crescut, mai ales din cauza ca economiile romana si germana sunt legate foarte strans: cand exporturile germane cresc, exporturile romanesti catre Germania cresc si ele.
Am mentionat sectorul fabricarii de piese auto: multe companii germano-romane produc pentru piata germana si beneficiaza de revenirea economica din Germania.
Reporter: Care a fost evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Germania in anul 2010?
Dr. Sonja Kreibich: Germania ramane principalul partener comercial al Romaniei, iar acest lucru se intampla de mai multi ani. Schimburile bilaterale au crescut fata de 2009 cu aproximativ 20%, pana la o valoare totala de 40 de miliarde de euro si ne asteptam ca aceasta crestere sa se mentina si in 2011.
Reporter: Care sunt principalele exporturi germane catre Romania si care sunt principalele exporturi romanesti catre Germania?
Dr. Sonja Kreibich: Principalele exporturi germane catre Romania sunt echipamentele electrice, automobilele, piesele si utilajele auto, produsele chimice, iar lista exporturilor romanesti catre Germania este similara. Cel mai important segment in ceea ce priveste exporturile este cel auto, masini si piese, reprezentat in mare parte de Dacia, care este cumparata in numere mari in Germania. Din datele pe care le avem, numarul inmatricularilor de masini produse de Renault si Dacia in Germania a crescut cu 20,8% in primele doua luni ale acestui an, iar cota de piata a companiei a ajuns la 5,9%. Este foarte importanta si prezenta unor companii care fabrica piese auto in Romania. Produsele lor sunt o componenta importanta a exporturilor din sectorul auto. Apoi, importante mai sunt exporturile romanesti de echipamente electrice si de textile.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
toate companiile germane perpetueaza superioritatea etnicilor germani,indiferent de unde-in defavoarea celorlalti. sunt navigator maritim-navig continuu din 1983-la ultima nava am avut comadant o pustoaica de 25 ani-cu studii in noua zeelenda-poseda toate brevetele posibile,inclusiv pentru veliere si iachturi.-teribila capacitate,nu se vede in mod evident ? de sunt de 28 de ani pe mare si trebuie sa admit ideile sale,conform rangului,spus foarte elegant- orice reala competitie e energic descurajata-suntem continuu discriminati si desconsiderati -au educatie pe sponciinterese obscure, sunt la jumatate calitate fata de orice est-european-dar protejati de sistem -sunt propulsati in frunte-asta e realitatea crunta-
De asta BMW au avut pierderi de 15 milioane cu nemtii care furau piese?
Sa mai continui cu lista de companii nemtesti corupte: Mercedes (spaga in unele tari pt ca guvernele sa le cumpere masinile) acuma Deutsche Telekom si VW, MAN, Siemens (in vre-o trei scandaluri de coruptie in ultimii 2 ani), Deutsche Bank si a lui celebru CEO Ackermann care folosea banii bancii pt petrecerile private, Adidas si Puma recent cu ale lor sweatshops in tarile din lumea a treia.. . pfff pot continua la nesfarsit.
Dupa corporatiile americane cele nemtesti sunt cele mai corupte..no wait...they might be even more corrupted.
In general, din nou, climatul mediului de afaceri trebuie imbunatatit, in ceea ce priveste problemele pe care le-am mentionat deja: birocratia, administratia ineficienta, problemele legate de coruptie si asa mai departe."
Ambasada Germaniei vede, adica stie mai bine necesitatile de azi si de viitor ale Romaniei decat Boc.... O sa mai pierdem inca 2 ani cu Boc la guvern (n-are nici o viziune, n-are habar) si numai Dumnezeu stie ce-o urma dupa Boc!! Ca saracia asta lucie e posibil sa aduca in Parlamentul Romaniei si la guvernare partide exotice ca sa nu le zic altfel, gen PP al lui DD sau PNG al lui GB sau PRM al lui CVT sau cine stie ce partid al pastorului Tokes.... numai buni sa duca Romania pe culmi de progres ca si Boc....
Dupa razboi, cand Germania era complect distrusa, nemtii, fara sa astepte ca cineva cu biciu sa-i mane de la spate, s-au apucat voluntar (adica pe GRATIS) sa-si refaca tara. Mancau 3 cartofi pe zi, beau multa apa, n-aveau acoperis deasupra capului, dar munceau cu mic, cu mare pentru ca isi iubeau tara si faceau ceva pentru ea. Si in mai putin de 20 de ani Germania a reusit sa ajunga pe primul loc in Europa si printre primele din lume.
Dupa 20 de ani, unde este Romania? Ce au facut romanii pentru tara lor? Au denigrat-o, au parasit-o, s-au certat pentru privilegii, au daramat aproape tot, au furat de n-au mai putut, si-au insusit prin frauda pensionari pe caz de boala (munca nu le prieste), pensii nesimtite, salarii nesimtite, chiul de la munca, pretentii uriase, consumuri de (scuzata fie-mi expresia) *caca fala* si multe altele. Pana ce romanul nu va lucra cu aceeasi constiinciozitate si eficienta ca neamtul, sa nu se mire nimeni ca ne va merge din rau in mai rau, indiferent de rosii, galbenii, albastrii, portocalii, verzii sau portocalii de la guvernare. Toata lumea vrea, vrea, vrea din ce in ce mai mult, dar nimeni nu da nimic, cel mult da cu tifla. Cu cei cativa care mai muncesc serios in aceasta tara nu se face primavara si sa nu astepte nimeni ca o sa inceapa sa umble cainii cu covrigi in coada.
Adevar grait-ai !!!
Doua natiuni, Germania si Japonia; aduse intr-o stare de tot rahatul ca urmare a razboiului !
Si uite ca, dupa 50 de ani au ajuns unde-au ajuns ! Ca urmare a ce ?????????
A spiritului de SACRIFICIU !!! O generatie care si-a spus: "Pentru NOI, viata s-a sfirsit; TREBUIE sa facem CEVA pentru copiii nostri si pentru nepotii nostri; asa ca, poponetul la treaba"!!!
Aveti idee cu CE FEL de oameni s-a facut acest lucru ????
Cei tineri si zdraveni de munca au murit pe diferite cimpuri de lupta; iar cei ramasi - vaduve, femei si batrini - nu s-au gindit la NIMIC ALTCEVA decit la binele urmasilor !!!
Exista undeva o mai buna "definitie" a cuvintului "RESPONSABILITATE" ???
Nu cred.
cinstit...fără bani(capital) ramai un fel de cenușăreasă buna de ameliorat alte rase...ariene,romane etc..pt. liniștea dumneavoastră studiați și European Recovery Program (ERP) The Marshall Plan 1947.
-cei de pe vremea comunismului
-cei educati de reforma invatamantului a lui Marga
-cei educati de reforma invatamantului Andronescu
Uite ca nu sunt buni .
Cine e de vina? Sa nu il mai aud pe Marga vorbind pretios pe la televiziuni de scandal ce destept e el si cum a salvat el omenirea sau pe Andronescu cat de desteapta a fost reforma ei. Este evident ca sitemul de invatamant nu a produs efecte.A produs oameni care nu au calificari si nu pot sa isi castige oi paine.Acesti oameni ar trebuii sa ceara socoteala pentru acest lucru .Ce zice PSD ?Dar PNL ? Amatorism feroce...niste ingamfati lipsiti de substanta si viziune.
Nu spune ca nu sunt calificati, ci ca nu sunt destui cei calificati ca sa se acopere cererea.
Si nu sunt suficienti pt ca :
"Germania are un sistem foarte elaborat de calificare profesionala, iar un sistem similar nu exista in Romania”
Doar sa politizati, atata stiti. Bine ca a facut Funeriu reforma invatamantului, ca acum nici atat nu o sa mai avem oameni calificati.
de cand e base presedinte?
a schimbat legea invatamantului ceva? (in caz ca te incurci iti spun eu: NU)
nimeni nu face nimic in tara asta, cand o sa-ti intre in cap ca toti sunt la fel!!! nu exista diferente intre partide!
s-a schimbat ceva cu sistemul medical? apropos... crezi ca inchiderea spitalelor rezolva ceva? o sa avem 2 spitale bine dotara si 5 in pat...
Asa ca le convine de minune in Romania! Restul e bla-bla ca sa nu aiba romanii pretentii mari, la fel ca germanii la angajare...
ceea ce vor investitorii (plutocrati) este o forta de munca ieftina (cat mai ieftina!!!) si calificata (cat mai calificata!!!).
adica sclavii moderni, fundamentul neo-liberalismului promovat/propovaduit de trilaterala si grupul bilderberg.
restul, e bla bla...exact cum spui!
:)))
I
Daca vointa politica ar exista, s-ar putea face orice.
Noi mai scolim putin forta de munca, mai facem o autostrada, mai scadem putin coruptia, ei mai cresc putin salariul mediu, totul e in grafic.
nemtoaica stie ce zice. nu'si bate joc de romani.
reclama nepotrivirea intre programele scolare. taman asta vrea sa faca mult hulitul minstru al educatiei.
daca vrem ca romanul sa fie angajat si pretuit la ei si ca investitorii lor sa fie multumiti de cunostintele romanului, trebuie ca programele scolare sa fie aduse la acelasi numitor cu ale lor.
chinejii si'au adaptat invatamantul superior dupa cel al americanilor. in filipine, scoala de nursing/asistente medicale, cum li se zice in ro, este modelata dupa acea americana, facultati modulate pe cate doi ani, cu associate, degree, bachelor degree si master.
infirmierlele/nurses/asistente medicale filipineze sunt cele mai cautate in sua si canada.
piata muncii se globalizeaza. adaptarea este imperioasa.
deci, nu de calitate creierului romanesc se vaita, se vaita de compatibilitatea programelor de pregatire cu cerintele si modul de functionare companiilor nemtesti.
Da, invatamantul romanesc e la pamant. Dar asta nu-i impiedica pe nemti sa investeasca aici. Vezi doamne...nu gasesc forta de munca suficient de calificata...
Vai lasati, ca ma emotionez...:)))
Lasa...ca daca nu le-ar conveni...n-ar veni!
Celor carora intr-adevar nu le convine...pleaca in alta tara! Mercedes s-a dus la Gyor, in UNGARIA. Ungurii au infrastructura mai buna, sunt mai aproape de Germania. Cei care vin...isi asuma si riscurile de rigoare!
Corect?
:)))
E un cerv vicios, in care intervine si incapacitatea universitatilor de a oferi un pachet educational Util, si nu doar o baza de date de studii teoretice si inutile.
De ce s-au inchis scolile profesionale, in timp ce s-au deschis facultati (societati comerciale bazate pe "exportul" de invatamant) din care ies oameni ce nu stiu nici macar sa se exprime cat sa isi bage cv-urile umflate la firme straine?
In loc sa va "vaicariti" ca proasta-n tirg, uitati-va mai bine in oglinda !
Este o "lege" FUNDAMENTALA !!!
Maximum de profit se poate face NUMAI cu forta de munca IEFTINA !!!
Si uite-asa, rominii au devenit "mexicanii" Europei.
Stiu ca nu va place, dar trebuia sa va ginditi INAINTE de al pune pe "nea Nicu" la zid...
"Freedom is not free"
Dati salarii ca lumea si o sa aveti si specialistii de care aveti nevoie.
S-a desteptat lumea de cand cu Goagal.
Vrajeala aia cu "romanii sunt hoti" nu mai tine. Restu lumii sunt super-hoti pe langa noi.
De, capra riioasa tine coada pe sus.
Cind in Romania o sa se munceasca cum s-a muncit in Germania de dupa al 2-lea razboi mondial sau ca in Coreea de sud atunci rezultatele se vor vedea.
Despre sistemul fiscal a fost incapabila sa spuna: sunt prea multe taxe, prea putine taxe, taxa X este inutila, prea mare, e mica etc.
Dar a urmat o fraza cheie:
"Este prerogativa Romaniei sa ia deciziile legate de nivelul taxelor, desi Germania doreste in prezent o armonizare europeana a nivelului taxelor."
Germania (si Franta inteleg) ar cam vrea sa dea peste degete astora din Est cu cota lor unica. Un lucru rau, daca tinem cont ce decalaje avem de recuperat. Sper sa nu se urce cu cizmele pe noi si sa ne cunoastem interesele