VIDEO INTERVIU Sonja Kreibich, atasat economic al Ambasadei Germaniei, despre mitul fortei de munca ieftine si bune: Investitorii germani se plang de dificultatea de a gasi forta de munca calificata in Romania

de Constantin Barbu, Matei Budes     HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2011, 12:23 Economie | Finanţe & Bănci


Dr. Sonja Kreibich
Foto: Hotnews
“Mult timp, o problema foarte importanta a investitorilor straini a fost situatia arieratelor guvernului: guvernul avea arierate foarte mari catre companiile germane, dar ne bucuram ca a lucrat in mod activ in ultimele luni pentru a le reduce. Avem semnale pozitive legate de acesata problema. Inca un lucru de care investitorii germani se plang este dificultatea de a gasi forta de munca calificata. Germania are un sistem foarte elaborat de calificare profesionala, iar un sistem similar nu exista in Romania”, a declarat pentru HotNews.ro Dr. Sonja Kreibich, atasat economic pe langa Ambasada Germana.

Reporter:
Care sunt principalele probleme ale investitorilor germani din Romania?
Dr. Sonja Kreibich
 
Entuziasmul investitorilor germani din trecut, din anii de crestere de dupa aderarea Romaniei la UE, a slabit putin
 
 
Sonja Kreibich
: Problemele investitorilor straini din Romania nu sunt specifice exclusiv tarii dvs., dar avem informatii exacte de la investitorii germani si va putem spune ca entuziasmul lor din trecut, din anii de crestere de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a slabit putin. Criza economica a aratat ca Romania are unele probleme structurale care nu sunt foarte incurajatoare pentru investitorii straini. Administratia ineficienta, birocratia, problemele cu respectarea legii, coruptia, licitatiile publice netransparente, infrastructura defectuoasa - acestea sunt principalele probleme ale investitorilor germani dintr-un punct de vedere practic.

Mult timp, o problema foarte importanta a investitorilor straini a fost situatia arieratelor guvernului: guvernul avea arierate foarte mari catre companiile germane, dar ne bucuram ca a lucrat in mod activ in ultimele luni pentru a le reduce. Avem semnale pozitive legate de acesata problema.

Inca un lucru de care investitorii germani se plang este dificultatea de a gasi forta de munca calificata. Germania are un sistem foarte elaborat de calificare profesionala, iar un sistem similar nu exista in Romania, dar acum lucram la crearea unor programe individuale de pregatire pentru a remedia aceasta problema.

 
Principalele probleme ale investitorilor germani:
- Administratia ineficienta
- Birocratia
- Problemele cu respectarea legii
- Coruptia
- Licitatiile publice netransparente
- Infrastructura defectuoasa
 
Sonja Kreibich
Reporter: In contextul regional al Europei de Est, care sunt avantajele Romaniei pentru investitorii straini?
Dr. Sonja Kreibich: Tocmai v-am enumerat o lista lunga de probleme cu care se confrunta investitorii straini, dar Romania ramane o piata interesanta pentru investitori.

Romania are cateva puncte tari foarte importante: in primul rand, este cea mai mare piata din regiune, iar consumatorii inca au o cerere neobisnuit de mare. Pe termen mediu, perspectivele Romaniei sunt foarte interesante pentru investitori. Nivelul salariilor este inca relativ bun pentru productie.

Pentru investitorii germani, un alt punct tare este buna cunoastere a limbii germane in Romania, nu doar in Transilvania, ci in toata tara. Apoi, desigur, localizarea strategica a tarii, in apropierea altor piete interesante catre Est, dar suficient de aproape de Germania. Un sector al economiei care beneficiaza de aceasta apropiere este cel al productiei de piese pentru automobile. Multi producatori germani de piese auto si-au localizat productia in Romania pentru ca este suficient de aproape pentru a putea face livrarile la timp catre Germania.

Apoi, inca un lucru notabil este forta de munca de inalta calificare din sectorul IT, care este un avantaj al Romaniei.

FOTOGALERIE Evolutia schimburilor  comerciale dintre Romania si Germania in intervalul 1950-2010
Reporter: Care este opinia dvs. in legatura cu masurile economice luate pana in prezent de guvern pentru a stimula si stabiliza economia?
Dr. Sonja Kreibich: Credem ca Romania a avut nevoie de reforme structurale, de consolidarea bugetara si de reducerea deficitului. Pentru Germania, controlul asupra deficitului bugetar este extrem de important si credem ca masurile convenite cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au fost necesare si ne bucuram ca guvernul roman le-a implementat, chiar daca nu au fost usor de acceptat pentru populatie. Speram ca aceste reforme vor continua si ca vom vedea o flexibilizare a pietei muncii in viitorul apropiat.

​Reporter: Ce ar trebui sa faca guvernul in continuare pentru a stimula cresterea economica si pentru a atrage investitori straini? Ati mentionat infrastructura defectuoasa.
Dr. Sonja Kreibich: Credem ca Romania trebuie in primul rand sa isi imbunatateasca competitivitatea si productivitatea. Multi investitori au venit in Romania atrasi de nivelul scazut al salariilor, pentru a fabrica produse care au nevoie de o calificare redusa si de o tehnologie simpla. Acest avantaj ar putea sa nu dureze, iar Romania risca sa fie depasita de alte tari de la Est sau din Africa de Nord, care ar putea avea forta de munca si mai ieftina.

 
Credem ca Romania trebuie in primul rand sa isi imbunatateasca competitivitatea si productivitatea
 
 
Sonja Kreibich
Credem ca Romania trebuie sa isi creasca productivitatea, iar acest lucru poate fi facut doar prin investitii in cercetare, in educatie, in locuri de munca si, bineinteles, in infrastructura. Pentru a face acest lucru, Romania trebuie sa absoarba fondurile de la Uniunea Europeana pe care le are la dispozitie, acest lucru trebuind facut cat mai repede, pentru a putea reduce decalajele.

In general, din nou, climatul mediului de afaceri trebuie imbunatatit, in ceea ce priveste problemele pe care le-am mentionat deja: birocratia, administratia ineficienta, problemele legate de coruptie si asa mai departe.

​Reporter: Ce parere aveti despre nivelul si numarul taxelor din Romania?
Dr. Sonja Kreibich: Cel mai important lucru la care se asteapta investitorii este stabiltitatea fiscala. In ultima luna am primit multe semne contradictorii in ceea ce priveste sistemul fiscal, au fost multe propuneri in ultimele saptamani, iar acest lucru nu a ajutat situatia climatului de investitii.

De asemenea, suntem de parere ca nu toate problemele care apar in aplicarea codului fiscal trebuie remediate printr-o modificare legislativa. In multe cazuri, problemele pot fi rezolvate printr-o administrare fiscala mai eficienta si mai coordonata. Acestea sunt principalele comentarii legate de sistemul fiscal romanesc si, bineinteles, este prerogativa Romaniei sa ia deciziile legate de nivelul taxelor, desi Germania doreste in prezent o armonizare europeana a nivelului taxelor.

 
Este prerogativa Romaniei sa ia deciziile legate de nivelul taxelor, desi Germania doreste in prezent o armonizare europeana a nivelului taxelor
 
 
Sonja Kreibich
Reporter: Care este prognoza dvs. pentru starea economiei romanesti in 2011?
Dr. Sonja Kreibich: Stim cu totii ca prognozele oferite de diferite institutii variaza foarte mult, mergand de la 0,5% pana la 2% crestere pentru 2011. Din informatiile pe care le avem de la investitorii germani putem sa spunem ca suntem optimisti, dar precauti: angajarile au reinceput, exporturile catre Germania au crescut, mai ales din cauza ca economiile romana si germana sunt legate foarte strans: cand exporturile germane cresc, exporturile romanesti catre Germania cresc si ele.

Am mentionat sectorul fabricarii de piese auto: multe companii germano-romane produc pentru piata germana si beneficiaza de revenirea economica din Germania.

​Reporter: Care a fost evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Germania in anul 2010?
Dr. Sonja Kreibich: Germania ramane principalul partener comercial al Romaniei, iar acest lucru se intampla de mai multi ani. Schimburile bilaterale au crescut fata de 2009 cu aproximativ 20%, pana la o valoare totala de 40 de miliarde de euro si ne asteptam ca aceasta crestere sa se mentina si in 2011.

​Reporter: Care sunt principalele exporturi germane catre Romania si care sunt principalele exporturi romanesti catre Germania?
Dr. Sonja Kreibich: Principalele exporturi germane catre Romania sunt echipamentele electrice, automobilele, piesele si utilajele auto, produsele chimice, iar lista exporturilor romanesti catre Germania este similara. Cel mai important segment in ceea ce priveste exporturile este cel auto, masini si piese, reprezentat in mare parte de Dacia, care este cumparata in numere mari in Germania. Din datele pe care le avem, numarul inmatricularilor de masini produse de Renault si Dacia in Germania a crescut cu 20,8% in primele doua luni ale acestui an, iar cota de piata a companiei a ajuns la 5,9%. Este foarte importanta si prezenta unor companii care fabrica piese auto in Romania. Produsele lor sunt o componenta importanta a exporturilor din sectorul auto. Apoi, importante mai sunt exporturile romanesti de echipamente electrice si de textile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7130 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  egalitate (Marţi, 8 martie 2011, 12:48)

  bala florin [anonim]

  din respect pentru eternul adevar,aflati urmatoarele:

  toate companiile germane perpetueaza superioritatea etnicilor germani,indiferent de unde-in defavoarea celorlalti. sunt navigator maritim-navig continuu din 1983-la ultima nava am avut comadant o pustoaica de 25 ani-cu studii in noua zeelenda-poseda toate brevetele posibile,inclusiv pentru veliere si iachturi.-teribila capacitate,nu se vede in mod evident ? de sunt de 28 de ani pe mare si trebuie sa admit ideile sale,conform rangului,spus foarte elegant- orice reala competitie e energic descurajata-suntem continuu discriminati si desconsiderati -au educatie pe sponciinterese obscure, sunt la jumatate calitate fata de orice est-european-dar protejati de sistem -sunt propulsati in frunte-asta e realitatea crunta-
  • +2 (10 voturi)    
   Lasa-ne (Marţi, 8 martie 2011, 13:14)

   Cpt.Nemo [anonim] i-a raspuns lui bala florin

   Navigam si noi dar businessul asta nu este numai navigatie.Ma este si increderea armatorului ca nu se fura la : alimente,materiale,combustibil,uleiuri,marfa,overtime,etc. Aici nu risca armatorii cu romani.Prefera un neamtz care are un risc mai scazut .
   • -1 (3 voturi)    
    Vant bun din pupa pe alt site capitane Nimeni (Marţi, 8 martie 2011, 15:46)

    Popey Marinarul [anonim] i-a raspuns lui Cpt.Nemo

    Si unde sunt asiguratorii straini care nu despagubesc marfa : la valoare la cantitatea deteriorata, la culpa , la culpa comuna, ... etc. Strainism vs. romanism . Unde asiguratorii straini care nu despugubesc avariile si reparatiile la avarii la valoare si la prestatii .
   • -1 (7 voturi)    
    La ei (Marţi, 8 martie 2011, 15:50)

    Mircea [anonim] i-a raspuns lui Cpt.Nemo

    Risc mai scazut de furt la ei?
    De asta BMW au avut pierderi de 15 milioane cu nemtii care furau piese?

    Sa mai continui cu lista de companii nemtesti corupte: Mercedes (spaga in unele tari pt ca guvernele sa le cumpere masinile) acuma Deutsche Telekom si VW, MAN, Siemens (in vre-o trei scandaluri de coruptie in ultimii 2 ani), Deutsche Bank si a lui celebru CEO Ackermann care folosea banii bancii pt petrecerile private, Adidas si Puma recent cu ale lor sweatshops in tarile din lumea a treia.. . pfff pot continua la nesfarsit.

    Dupa corporatiile americane cele nemtesti sunt cele mai corupte..no wait...they might be even more corrupted.
   • 0 (0 voturi)    
    'Ordung'..... (Miercuri, 9 martie 2011, 21:02)

    prezent ! [anonim] i-a raspuns lui Cpt.Nemo

    ma mir... cum nu au gasit, tocmai ei germanii cu a lor 'deutsche ordung'.... va spun eu: NU AU VRUT, ne-au lasat in 'suc propriu' si asa au capatat ce-au dorit, la un pret infinit mai mic decat ar fi fost corect; se pare ca 'ordung' a fost aplicata si... dar nu mai spun unde ca stie totata lumea. Asta-i : NU AU VRUT ; puteau 'ei' organiza totul si la conditii egale, ca doar suntem europeni - nu asa au procedat cu turcii in 1974-75 - atuci Deutsche Konsulate din Istanbul a organizat interviuri cu fiecare doritor inscris omeneste pe listele lor si fiecare a putut alege si negocia ce-i convenea... la noi : NU AU VRUT ! Sa va intre bine incap asta, romanilor...., vai noua.
  • +3 (5 voturi)    
   unde (Marţi, 8 martie 2011, 13:34)

   unde [anonim] i-a raspuns lui bala florin

   unde sunt companiile-mamut romanesti care sa numeasca directori *romani*? nu sunt... pai de ce?
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 8 martie 2011, 15:26)

    eu. [anonim] i-a raspuns lui unde

    in schimb Renault angajeaza directori romani la cel mai inalt nivel. poate ne impacam mai bine cu francezii, desi si astia sunt destul de sovini de felul lor, respecta capacitatea acolo unde o gasesc
  • +4 (6 voturi)    
   totusi (Marţi, 8 martie 2011, 14:11)

   x [anonim] i-a raspuns lui bala florin

   Au si oameni destepti, chiar daca nu te-ai lovit de ei. Altfel nu ar trai asa bine in timp ce la noi e cum e. Si in plus e mentalitatea, la noi avansarea in functie e dupa vechime, la ei patronul avanseaza dupa capacitate. Sunt banii lui, pune pe cine vrea sa aiba grija de bunurile sale.
  • +1 (1 vot)    
   corect, (Marţi, 8 martie 2011, 21:32)

   bucatar [anonim] i-a raspuns lui bala florin

   Florine ai dreptate!
 • 0 (12 voturi)    
  ne amintim cazul de discriminarea (Marţi, 8 martie 2011, 13:02)

  visio [anonim]

  est-germanilor, deci...toată lumea cunoaște rasismul nemților; mi se pare mie sau un fost ministru al apărării, german desigur, a renunțat l atitlul de doctorat, din cauză de doctorat? cred că mi se pare corect; cât despre corupție, birocrație, etc...hai să vorbim bancuri că glumelea astea sunt chiar nepotrivite, vorba lui Clinton....
  • +5 (7 voturi)    
   Cata vreme este miere, sunt si muste imprejur (Marţi, 8 martie 2011, 15:50)

   Fritz cel Mic [anonim] i-a raspuns lui visio

   Da pe ministreasa Sanatatii de la nemti (ca germani nu le pot spune) de acum 2 ani care a plecat cu Maybach-ul blindat si cu sistem de urmarire prin satelit (auto de serviciu), in concediu in Spania (cu tot cu sofeur- nebunatica) o stii ??? Bezina moca, masina moca, sofeur moca, bar auto - moca .Niste rupti in fund !
   • +6 (6 voturi)    
    sincer? (Marţi, 8 martie 2011, 16:31)

    visio [anonim] i-a raspuns lui Fritz cel Mic

    am râs de am înnebunit; mai știm un ministru al învățământului care a plecat cu elicopterul la o nuntă, sau așa ceva; și era de al nostru; dar să pleci în Spania cu mașina mi se pare o inconștiență; o fi crezut băbăciunea că nu știe nimeni de ea...sincer, a fost penibilă; parlamentarii noștri fac la fel, însă nu se toarnă unii pe alții...mă rog, nu la faze de astea....specia umană e făcută după același tipar, numai legile sunt făcute și respectate altfel....ministreasa asta a fost precum Mona Muscă: ”cum? cine, eu? în nici un caz....ok, am greșit...” așa cum ziceai cu mierea și muștele...îți dai seama ce ”atenți” sunt oamenii în Germania? te-ai uitat la un combinat petrochimic și vine paznicul să te întrebe dacă te dor ochii; și dacă da îți împrumută și ceva picături de ochii; că de, ochii trebuie să își recapete ”strălucirea și culoarea” după tratamentul invaziv aplicat...
 • -3 (17 voturi)    
  cine stie, stie !!!.... (Marţi, 8 martie 2011, 13:07)

  costica [anonim]

  "prin investitii in cercetare, in educatie, in locuri de munca si, bineinteles, in infrastructura. Pentru a face acest lucru, Romania trebuie sa absoarba fondurile de la Uniunea Europeana pe care le are la dispozitie, acest lucru trebuind facut cat mai repede, pentru a putea reduce decalajele.

  In general, din nou, climatul mediului de afaceri trebuie imbunatatit, in ceea ce priveste problemele pe care le-am mentionat deja: birocratia, administratia ineficienta, problemele legate de coruptie si asa mai departe."

  Ambasada Germaniei vede, adica stie mai bine necesitatile de azi si de viitor ale Romaniei decat Boc.... O sa mai pierdem inca 2 ani cu Boc la guvern (n-are nici o viziune, n-are habar) si numai Dumnezeu stie ce-o urma dupa Boc!! Ca saracia asta lucie e posibil sa aduca in Parlamentul Romaniei si la guvernare partide exotice ca sa nu le zic altfel, gen PP al lui DD sau PNG al lui GB sau PRM al lui CVT sau cine stie ce partid al pastorului Tokes.... numai buni sa duca Romania pe culmi de progres ca si Boc....
  • +3 (5 voturi)    
   Hopa sa sculat Costica. (Marţi, 8 martie 2011, 14:19)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui costica

   Costica ,iar o iei razna.Tocmai ce a spus doamna de la ambasada Germaniei ca romanii nu prezinta forta de munca suficient calificata si vii tu sa demonstrezi ca romanii sunt si prosti.Buni de gura,sfatosi pentru altii,smecheri si chulangii.Din ce spuyi nu demonstrezi decat ,ce mare-i prostia din capul tau.In Romania,tu esti prost din cauza ca Boc nu munceste in locul tau.Esti vai de curul tau,daca te ghidezi dupa a fraieri si pune pe altul sa munceasca si a transefera la altul neputinta ta.
   • -5 (5 voturi)    
    Tu du-te si mai invata ceva carte!!! (Marţi, 8 martie 2011, 15:01)

    costica [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Reia tu clasele primare, sa inveti sa scrii corect, ca esti vaaaaarza, dar te dai toata ziua pe forumul asta !! Nu-i de nasul tau, mergi si reia clasele primare ptr inceput, ca mai sus oricum nu te duce mintea sa ajungi....... Se vede ca nu ai absovit prea multe clase dupa cat te duce mintea !!! Si sa mai stii ca esti ultimul pe forumul asta de la care cineva ar putea duce mai departe o idee ca sa nu zic de a invata ceva.... La scoala cu tine !!! Incepand cu clasele primare, cu scrierea corecta in limba romana!!
    • 0 (2 voturi)    
     Vezi asta-mi place la tine. (Marţi, 8 martie 2011, 17:12)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui costica

     Esti cult,civilizat,dar nu stii sa te porti in societate.Esti un frustat.Nu-i nimic,dupa ce mori iti trece.Pentru-ca nu vad sperante sa te mai schimbi cat esti in viata.Dar toate trec si-ti doresc ca mofturile tale sa treaca cat mai repede.
  • +2 (4 voturi)    
   NE PLACE? NU ! (Marţi, 8 martie 2011, 21:54)

   carat [utilizator] i-a raspuns lui costica

   Atunci, hai sa ne uitam in oglinda si sa ne schimbam.
   Dupa razboi, cand Germania era complect distrusa, nemtii, fara sa astepte ca cineva cu biciu sa-i mane de la spate, s-au apucat voluntar (adica pe GRATIS) sa-si refaca tara. Mancau 3 cartofi pe zi, beau multa apa, n-aveau acoperis deasupra capului, dar munceau cu mic, cu mare pentru ca isi iubeau tara si faceau ceva pentru ea. Si in mai putin de 20 de ani Germania a reusit sa ajunga pe primul loc in Europa si printre primele din lume.
   Dupa 20 de ani, unde este Romania? Ce au facut romanii pentru tara lor? Au denigrat-o, au parasit-o, s-au certat pentru privilegii, au daramat aproape tot, au furat de n-au mai putut, si-au insusit prin frauda pensionari pe caz de boala (munca nu le prieste), pensii nesimtite, salarii nesimtite, chiul de la munca, pretentii uriase, consumuri de (scuzata fie-mi expresia) *caca fala* si multe altele. Pana ce romanul nu va lucra cu aceeasi constiinciozitate si eficienta ca neamtul, sa nu se mire nimeni ca ne va merge din rau in mai rau, indiferent de rosii, galbenii, albastrii, portocalii, verzii sau portocalii de la guvernare. Toata lumea vrea, vrea, vrea din ce in ce mai mult, dar nimeni nu da nimic, cel mult da cu tifla. Cu cei cativa care mai muncesc serios in aceasta tara nu se face primavara si sa nu astepte nimeni ca o sa inceapa sa umble cainii cu covrigi in coada.
   • +2 (2 voturi)    
    Pentru "carat" ! (Miercuri, 9 martie 2011, 4:39)

    Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui carat

    Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si tot ce-ti doresti !!!

    Adevar grait-ai !!!

    Doua natiuni, Germania si Japonia; aduse intr-o stare de tot rahatul ca urmare a razboiului !

    Si uite ca, dupa 50 de ani au ajuns unde-au ajuns ! Ca urmare a ce ?????????

    A spiritului de SACRIFICIU !!! O generatie care si-a spus: "Pentru NOI, viata s-a sfirsit; TREBUIE sa facem CEVA pentru copiii nostri si pentru nepotii nostri; asa ca, poponetul la treaba"!!!

    Aveti idee cu CE FEL de oameni s-a facut acest lucru ????

    Cei tineri si zdraveni de munca au murit pe diferite cimpuri de lupta; iar cei ramasi - vaduve, femei si batrini - nu s-au gindit la NIMIC ALTCEVA decit la binele urmasilor !!!

    Exista undeva o mai buna "definitie" a cuvintului "RESPONSABILITATE" ???

    Nu cred.
    • -2 (2 voturi)    
     de oameni s-a facut acest lucru ???? (Miercuri, 9 martie 2011, 9:42)

     Grigor [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

     zice mintea mea in gândul ei... ca indiferent de cât de harnic, frumos ,inginer,tânăr,inteligent,
     cinstit...fără bani(capital) ramai un fel de cenușăreasă buna de ameliorat alte rase...ariene,romane etc..pt. liniștea dumneavoastră studiați și European Recovery Program (ERP) The Marshall Plan 1947.
     • +2 (2 voturi)    
      LUI GRIGOR (Miercuri, 9 martie 2011, 15:44)

      carat [utilizator] i-a raspuns lui Grigor

      Avem la dispozitie Fonduri Europene. Ce facem cu ele? Nu suntem in stare sa facem nici macar niste proiecte fezabile si oare de ce ? Ori suntem imbecili, ori suntem lenesi, ori suntem hoti iar pentru ca din aceste fonduri nu se poate fura, ne doare in pix ! Alege tu ce-ti convine. Mie personal nu-mi plac deloc concluziile la care am fost nevoit sa ajung.
      • 0 (0 voturi)    
       LUI GRIGOR (Miercuri, 9 martie 2011, 20:36)

       grigor [anonim] i-a raspuns lui carat

       Câte fabrici ai văzut construite de la fundație pana la acoperiș... din fonduri europene?Dacă mâine vrei sa te apuci de o afacere și nu ai bani ... ce poți tu sa faci?
      • 0 (0 voturi)    
       pai, sa stii ca eu gandesc absolut la fel..... (Joi, 10 martie 2011, 8:49)

       costica [anonim] i-a raspuns lui carat

       si spun mereu ca si PDLeii sunt la fel cu PSDeii si cu PNLeii, adica toti o apa si-un pamant!! Numai ca tu te repezi mereu la comentariile mele si le comabati, luand partea PDL. Nu a facut PDL si nici nu va face altceva, decat au facut alelalte guverne sau partide. Incompetenta, chiar daca tu nu-i spui direct este peste tot, competenta si interesul ptr a face ceva ptr Romania lipseste. Sigurul lor interes este sa le fie bine, ca sa nu zic caatastrofa ptr ca Boc e paralel cu ceea ce inseamna economia unei tari, n-are habar si asta se vede.
 • +5 (13 voturi)    
  Hopa !!! Ce avem noi aicea !!! (Marţi, 8 martie 2011, 13:10)

  Vlad [anonim]

  Deci muncitorii care sunt pe piata muncii sunt :
  -cei de pe vremea comunismului
  -cei educati de reforma invatamantului a lui Marga
  -cei educati de reforma invatamantului Andronescu
  Uite ca nu sunt buni .
  Cine e de vina? Sa nu il mai aud pe Marga vorbind pretios pe la televiziuni de scandal ce destept e el si cum a salvat el omenirea sau pe Andronescu cat de desteapta a fost reforma ei. Este evident ca sitemul de invatamant nu a produs efecte.A produs oameni care nu au calificari si nu pot sa isi castige oi paine.Acesti oameni ar trebuii sa ceara socoteala pentru acest lucru .Ce zice PSD ?Dar PNL ? Amatorism feroce...niste ingamfati lipsiti de substanta si viziune.
  • +2 (8 voturi)    
   Citeste si tu ca lumea. (Marţi, 8 martie 2011, 13:28)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Citeste si tu ca lumea.

   Nu spune ca nu sunt calificati, ci ca nu sunt destui cei calificati ca sa se acopere cererea.
   Si nu sunt suficienti pt ca :
   "Germania are un sistem foarte elaborat de calificare profesionala, iar un sistem similar nu exista in Romania”

   Doar sa politizati, atata stiti. Bine ca a facut Funeriu reforma invatamantului, ca acum nici atat nu o sa mai avem oameni calificati.
  • -4 (4 voturi)    
   si pdl nu? (Marţi, 8 martie 2011, 13:32)

   me [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   de cat timp sunt la guvernare?
   de cand e base presedinte?
   a schimbat legea invatamantului ceva? (in caz ca te incurci iti spun eu: NU)

   nimeni nu face nimic in tara asta, cand o sa-ti intre in cap ca toti sunt la fel!!! nu exista diferente intre partide!
   s-a schimbat ceva cu sistemul medical? apropos... crezi ca inchiderea spitalelor rezolva ceva? o sa avem 2 spitale bine dotara si 5 in pat...
  • -1 (3 voturi)    
   VLAD, TE INSELI ! (Marţi, 8 martie 2011, 13:35)

   Stefan M [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Pui problema partinic si astfel te indepartezi de problema in discutie.Tinerii nu sunt interesati de invatarea unei profesii pentru ca societatea romaneasca nu le creaza nici o perspectiva, dupa terminarea scolii marea majoritate nu gasesc de lucru in profesia invatata sau in domenii apropiate. Peste 85% din absolventi stau pentru ca nu au unde munci.Unii tineri sunt atat de porniti impotriva societatii romanesti incat ar da foc tarii.Cauza ? Clasa politica conducatoare nu vede decat propriile interese, imbogatirea imediata. Este incompetenta, mincinoasa si nu face nimic pentru tara.Consecintele vor vi dezastruase in viitorul apropiat.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu amice (Marţi, 8 martie 2011, 14:04)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Cine a fost bun de munca a plecat afara. Is aprox 4 mil la munca afara. Evident ca cica a ramas, nu-i a munci
 • +7 (11 voturi)    
  povesti... (Marţi, 8 martie 2011, 13:23)

  Bogdan [anonim]

  In Germania patronii se plang de acelasi lucru, atunci cand vine vorba de calificarea fortei de munca (e chiar o dezbatere serioasa pe tema asta si sunt acuzate facultatile germane), iar de cat de scumpa e forta de munca in Germania nu mai vorbim.
  Asa ca le convine de minune in Romania! Restul e bla-bla ca sa nu aiba romanii pretentii mari, la fel ca germanii la angajare...
  • +4 (6 voturi)    
   :))) (Marţi, 8 martie 2011, 14:17)

   :))) [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   corect!!!

   ceea ce vor investitorii (plutocrati) este o forta de munca ieftina (cat mai ieftina!!!) si calificata (cat mai calificata!!!).

   adica sclavii moderni, fundamentul neo-liberalismului promovat/propovaduit de trilaterala si grupul bilderberg.

   restul, e bla bla...exact cum spui!
   :)))
  • +1 (5 voturi)    
   Bogdan comunistu. (Marţi, 8 martie 2011, 14:23)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Nu ca ar fi rau,dar aici este vorba de un site care discuta probleme capitaliste.Vezi ca ce-ti place tie gasesti prin Koreia de Nord,Cuba,partial Venezuela.Acolo poate te faci inteles.Si pe urma munca nu-i de tine.Nu-ti place si gata.
  • +2 (6 voturi)    
   Nu mai bateti apa in piua ! (Marţi, 8 martie 2011, 14:30)

   Vaidenoi [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Bogdane, ti-asi face o evaluare pentru domeniul in care activezi si sunt convins ca abilitatile tale ar tinde catre zero. Tu crezi ca daca erau oameni calificati existata atata hotie sau coruptie. Omul calificat are un alt statut social si alte deziderate. Mai util ar fi sa va duceti sa va calificati in ceva si ni mai bantuiti mameluci pe forum.
 • +4 (6 voturi)    
  Lucrez intr-o firma germana de 6 luni (Marţi, 8 martie 2011, 13:23)

  Daniel [anonim]

  Iar seful inca nu a zis, hai sa bem impreuna o cafea.
  • +1 (5 voturi)    
   si nici nu iti va spune (Marţi, 8 martie 2011, 13:35)

   neutrino [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   insa nu pentru ca el ar munci pe rupte si nu ar avea timp de o cafea..eehhee..bea el..dar nu cu tine..

   I
  • +3 (3 voturi)    
   Lucrez de 3 ani (Marţi, 8 martie 2011, 14:05)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   Si la fel :-)
  • +3 (5 voturi)    
   Sonja Kreibich-interviu (Marţi, 8 martie 2011, 14:16)

   marius [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   pt.daniel - daca lucrezi de sase luni la o firma germana, inseamna ca esti bun, esti apreciat si poti fi multumit - cind vei sarbatori un jubileum la firma la care acum lucrezi ... vei avea ocazia ...
   • 0 (0 voturi)    
    dar daca lucrez de 4 (Marţi, 8 martie 2011, 15:42)

    neutrino [utilizator] i-a raspuns lui marius

    in Germania ..se pune???
 • +4 (6 voturi)    
  munca de calitate la pret de nimic??? (Marţi, 8 martie 2011, 13:28)

  pilgrim [anonim]

  mi se pare normal ,platesti salariu de nimic ai personalul care munceste pt bani respectivi...... calitatea se plateste indiferent daca e vb de produse sau servicii .In Romania au fost aliniate doar preturile la produse (uneori mai mari ca in alte tari ale uniuni) dar salariile au ramas mult in urma deci....inainte sa cereti fiti siguri ca puteti oferi un schimb corect
 • 0 (4 voturi)    
  mda... (Marţi, 8 martie 2011, 13:31)

  me [anonim]

  "investitorii germani se plang este dificultatea de a gasi forta de munca calificata" -> lasa ca rezolva noul cod al muncii problema asta.... stai putin! nu o rezolva... e nu conteaza, macar am dat in bugetari mama lor de nesimtiti cu salarii si mai nesimtite (5-6 mil/luna ca aia cu 30 nu o sa resimta nimic)
 • +1 (3 voturi)    
  propun... (Marţi, 8 martie 2011, 13:35)

  istoric ciclic [anonim]

  pentru incurajarea investitorilor germani si pentru crearea unui mediu propice dezvoltarii economice si morale propun sa cautam un cetatean german cu calitati morale si manageriale si sa-l rugam sa fie presedintele nostru. Asa s-a procedat si acum 100 de ani si Romania a prosperat si a iesit din marasmul in care se afla devenind o tara recunoscuta pe plan mondial.
  • +1 (1 vot)    
   Subscriu (Marţi, 8 martie 2011, 20:46)

   WolfyTM [anonim] i-a raspuns lui istoric ciclic

   Cel mai bun comantariu pe azi!

   Daca vointa politica ar exista, s-ar putea face orice.
 • +1 (3 voturi)    
  Se plang, se plang (Marţi, 8 martie 2011, 14:32)

  SKB [anonim]

  Una peste alta mi se pare ca nimeni nu iese in pierdere. Ceea ce e bine.

  Noi mai scolim putin forta de munca, mai facem o autostrada, mai scadem putin coruptia, ei mai cresc putin salariul mediu, totul e in grafic.
  • -2 (2 voturi)    
   graficul intotdeauna conteaza (Marţi, 8 martie 2011, 15:44)

   neutrino [utilizator] i-a raspuns lui SKB

   mai ales la nemti ..
 • +1 (5 voturi)    
  sa lasam coada in jos (Marţi, 8 martie 2011, 15:28)

  panfil [anonim]

  ca ni se vede goliciunea.
  nemtoaica stie ce zice. nu'si bate joc de romani.
  reclama nepotrivirea intre programele scolare. taman asta vrea sa faca mult hulitul minstru al educatiei.
  daca vrem ca romanul sa fie angajat si pretuit la ei si ca investitorii lor sa fie multumiti de cunostintele romanului, trebuie ca programele scolare sa fie aduse la acelasi numitor cu ale lor.
  chinejii si'au adaptat invatamantul superior dupa cel al americanilor. in filipine, scoala de nursing/asistente medicale, cum li se zice in ro, este modelata dupa acea americana, facultati modulate pe cate doi ani, cu associate, degree, bachelor degree si master.
  infirmierlele/nurses/asistente medicale filipineze sunt cele mai cautate in sua si canada.
  piata muncii se globalizeaza. adaptarea este imperioasa.
  deci, nu de calitate creierului romanesc se vaita, se vaita de compatibilitatea programelor de pregatire cu cerintele si modul de functionare companiilor nemtesti.
  • 0 (4 voturi)    
   Si romanii sunt cetateni europeni (Marţi, 8 martie 2011, 16:07)

   Isolda [anonim] i-a raspuns lui panfil

   Nemtoaica vrea pentru nemtii ei mana de lucru ieftina si calificata. Ieftina inca mai este - conform spuselor ei. Calificata nu are cum sa nu fie, intrucat nu te angajeaza ei, daca nu corespunzi. Lucrand dupa seria de standarde ISO nici nu ai cum sa gresesti - daca ai fost angajat, intrucat este rocedurat si datul cu matura pe jos, si mersul la WC.Nu ai cum sa gresesti. Ma ingrijoreaza alta afirmatie :"Pe termen mediu, perspectivele Romaniei sunt foarte interesante pentru investitori. Nivelul salariilor este inca relativ bun pentru productie". Uauu Sonja!ne-o spui cu gurita ta aia frumioasa ca o ciresica? Nou balcanicilor?Noua bizantinilor? Tu frumoasa mosului, pai de vorba aia "putoare bizantina" nu ai auzit . La ce salarii au astia prin tara, fraieri sa fie sa nu va ceara o triplare de salarii! Triplare ridicata la puterea a doua .Unde va sunt uzinele navale din Kiel, din Lubeck? Unde va este Hansa?Pana si o parte din BMW vi-l faceti in Orient .
  • 0 (4 voturi)    
   :))) (Marţi, 8 martie 2011, 16:33)

   :))) [anonim] i-a raspuns lui panfil

   Nemtii sa le multumeasca turcilor! Ca de mai bine de 40 de ani turcii fac muncile "de jos" in Deutsch! Sigur, nu putem contesta faptul ca economia germana e cea mai puternica din Europa! Problema insa e lacomia si nemernicia investitorilor care vor SCLAVI MODERNI (CAT MAI CALIFICATI, CAT MAI IEFTINI PE PIATA MUNCII!).

   Da, invatamantul romanesc e la pamant. Dar asta nu-i impiedica pe nemti sa investeasca aici. Vezi doamne...nu gasesc forta de munca suficient de calificata...
   Vai lasati, ca ma emotionez...:)))

   Lasa...ca daca nu le-ar conveni...n-ar veni!
   Celor carora intr-adevar nu le convine...pleaca in alta tara! Mercedes s-a dus la Gyor, in UNGARIA. Ungurii au infrastructura mai buna, sunt mai aproape de Germania. Cei care vin...isi asuma si riscurile de rigoare!
   Corect?
   :)))
 • +2 (2 voturi)    
  universitati de elita (Marţi, 8 martie 2011, 15:39)

  Adrian [anonim]

  Cum? Romanii nu sunt calificati? Adica facultatile din Romania produc...nepregatiti? Nu cred, scoala romaneasca e buna, singuru neajuns e salariul profesorilor( si mentinera lor pe o perioada nedetrminata la catedra). In rest, singura problema a multitudinii de absolventi bine pregatiti, e lipsa de experienta. E drept, cei din occident asimileaza in perioada studiilor si experienta, asa ca sunt angajati. Cum? Asta nu stim noi. Deci romanii sunt bine pregatiti, de profesori competenti, dar nu sunt cautati.
 • +5 (5 voturi)    
  de ce sa ne miram? (Marţi, 8 martie 2011, 15:56)

  Demigod [utilizator]

  Universitatile scot pe banda absolventi cu diploma, iar tanarul absolvent ca sa invete ceva util, trebuie sa execute o munca calificata in domeniu. In Romania, nu prea exista oferte de astfel de munca calificata (ce cauta vesticii) decat la cateva corporatii in cateva din marile orase, care-si schimba personalul intre ele prin headhunting si alte jmecherii, iar singurele locuri vacante se creeaza cand exista contracte externe si e exportata munca de aici dincolo.

  E un cerv vicios, in care intervine si incapacitatea universitatilor de a oferi un pachet educational Util, si nu doar o baza de date de studii teoretice si inutile.
  • +2 (2 voturi)    
   ielitele (Marţi, 8 martie 2011, 18:20)

   btr80 [anonim] i-a raspuns lui Demigod

   Ma bucura autocomplacerea unora ca adrian sau demigod..o sa ajungeti departe baieti cu convingerile astea. Asta in cazul in care nu ati fost ironici. Hai sa va spun ceva..."scoala romaneasca", ma refer la demeniul universitar, e destul de aproape de 0. Cei care au succes sunt in general oameni cu o vointa impresionanta sau autodidacti pasionati de domeniul respectiv si care prin eforturi proprii au ajuns sa se aduca la zi in domeniile lor. Altfel "scoala romaneasca" baga cu toptanul in capul studentilor informatiile anilor '60-'70. Inutil. Un proaspat absolvent iti face paguba in firma in primele 3-6 luni oricat ar fi de bine intentionat. Nu va mai amagiti.
   • +2 (2 voturi)    
    autodidact (Marţi, 8 martie 2011, 18:49)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui btr80

    Ok, daca esti autodidact, ce sens mai are sa urmezi facultatea doar ca sa-ti dea o diploma, si sa ai o groaza de cheltuieli cu ea + chiria in alt oras?

    De ce s-au inchis scolile profesionale, in timp ce s-au deschis facultati (societati comerciale bazate pe "exportul" de invatamant) din care ies oameni ce nu stiu nici macar sa se exprime cat sa isi bage cv-urile umflate la firme straine?
 • -1 (1 vot)    
  anunt (Marţi, 8 martie 2011, 21:22)

  frants [anonim]

  ma numesc frants. sunt investitor german. caut sclavi bine pregatiti in romania. ofer salariu de 300 euro. ma gasiti la telefon in insulele caraibe, seara dupa cina.
 • +1 (1 vot)    
  Cum asa....? (Miercuri, 9 martie 2011, 0:29)

  dorin [anonim]

  Pai, nu ne credeam noi oameni calificati si mari profesionisti? nu au cautat ei intre: populatia rurala, intre tigani, politisti, sa-i ia la puritcat telefoanele romanilor, oriunde gasesc un telefon cu o manea, proprietarul are o inalta calificare, taximetristii sunt ultra calificati, scot clientului dublu, asta da eficienta.
  • +1 (1 vot)    
   Aviz "amatorilor"! (Miercuri, 9 martie 2011, 4:50)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui dorin

   Bine-ati venit in lumea capitalista !!!

   In loc sa va "vaicariti" ca proasta-n tirg, uitati-va mai bine in oglinda !

   Este o "lege" FUNDAMENTALA !!!

   Maximum de profit se poate face NUMAI cu forta de munca IEFTINA !!!

   Si uite-asa, rominii au devenit "mexicanii" Europei.

   Stiu ca nu va place, dar trebuia sa va ginditi INAINTE de al pune pe "nea Nicu" la zid...

   "Freedom is not free"
   • +1 (1 vot)    
    ..."Freedom is not free" but... (Miercuri, 9 martie 2011, 8:33)

    :((~)) [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

    ...but to live Gooogle.
    Dati salarii ca lumea si o sa aveti si specialistii de care aveti nevoie.
    S-a desteptat lumea de cand cu Goagal.
    Vrajeala aia cu "romanii sunt hoti" nu mai tine. Restu lumii sunt super-hoti pe langa noi.
    • +1 (1 vot)    
     \In tzara lui merge si asa (Joi, 10 martie 2011, 12:01)

     T+C [anonim] i-a raspuns lui :((~))

     \In tzara lui "merge si asa" normal ca alti sint de vina.

     De, capra riioasa tine coada pe sus.

     Cind in Romania o sa se munceasca cum s-a muncit in Germania de dupa al 2-lea razboi mondial sau ca in Coreea de sud atunci rezultatele se vor vedea.
 • 0 (0 voturi)    
  Fraza cheie (Miercuri, 9 martie 2011, 9:51)

  ion [anonim]

  Fara suparare, doamna nu a spus neadevaruri, dar a emis multe platitudini. Caci stim si noi cam cum stam.

  Despre sistemul fiscal a fost incapabila sa spuna: sunt prea multe taxe, prea putine taxe, taxa X este inutila, prea mare, e mica etc.

  Dar a urmat o fraza cheie:

  "Este prerogativa Romaniei sa ia deciziile legate de nivelul taxelor, desi Germania doreste in prezent o armonizare europeana a nivelului taxelor."

  Germania (si Franta inteleg) ar cam vrea sa dea peste degete astora din Est cu cota lor unica. Un lucru rau, daca tinem cont ce decalaje avem de recuperat. Sper sa nu se urce cu cizmele pe noi si sa ne cunoastem interesele
 • 0 (0 voturi)    
  Fiecare cu ale lui (Joi, 10 martie 2011, 15:34)

  Stefan [anonim]

  Invatamantul romanesc poate este la pamant, dar ce ne facem cu cel nemtesc?De ce aveti nevoie de ingineri din Romania?De Informaticieni? De ce aveti atata nevoie de cei cu studii superioare in general?Nemtilor de ce nu le place scoala?Romania sta prost la multe capitole, dar cu invatamantul nostru chiar si cel de acum nu imi este rusine.Un copil din Romania ajuns in Germania este cu mult peste nivelul unui copil german, iar daca nu faci ore suplimentare cu copilul tau nu va ajunge nimic, pentru acasa li se dau teme pe care le termina in 5 minute sau deloc, asa ca nu imi e rusine cu Romania.Traiesc de cativa ani in Germania si nu imi e rusine ca sunt roman. Sa nu uitam, numarul olimpicilor romani in Germania este cel mai mare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by