Ministerul Muncii a publicat procedura de restituire a carnetelor de munca. Vezi care sunt termenele pana la care angajatorii trebuie sa le primeasca si apoi sa le restituie angajatilor
Potrivit actului aparut in Monitorul Oficial, sunt adoptate doua proceduri, avand in vedere atat angajatorii pentru care obligatia inregistrarii datelor in carnetele de munca a fost in sarcina ITM cat si pe cei care efectueaza singuri inregistrari in carnete de munca, iar ITM certifica corectitudinea inregistrarii.
Pentru prima categorie, ITM va completa carnetele cu datele existente pana la data de 31.12.2010, iar ultima inregistrare reprezinta „inchiderea carnetului” prin precizarea abrogare Decret 92/1976, privind carnetele de munca. Termenul de finalizare a procedurii de restituire este 30.06.2011. Predarea efectiva a carnetelor de munca de la ITM catre angajator se va face prin programare, ce se va afisa pe pagina de internet a inspectoratului.
Pentru angajatorii care au dreptul sa efectueze inregistrari in carnetele de munca, procedura este urmatoarea: mai intai vor verifica daca in carnetele de munca sunt efectuate toate inregistrarile necesare, conform situatiei personale a salariatului. Apoi vor preda carnetele de munca catre ITM in baza unui proces verbal (daca inspectoratele constata deficiente, vor returna carnetele de munca, stabilind un termen de remediere). Dupa ce angajatorul remediaza eventualele deficiente, preda carnetele de munca la termenul indicat.
Carnetul va reflecta situatia la 31.12.2010, iar ultima inregistrare va preciza aceiasi abrogare a decretului 92/1976 privind carnetele de munca. Pentru aceasta categorie de angajatori, ordinul stabileste ca termen de finalizare a restituirii carnetelor de munca data de 31.03.2011

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Nu era bine ca acest guvern de "dreapta" sa reduca birocratia sufocanta din jurul angajatorilor, in loc sa-i programeze sa ia carnete si carnetele si sa plateasca contributii absolut nesimtite din salariul angajatilor la niste frecatori de carnete?
Daca e nevoie ca statul sa tina evidenta angajarii cetatenilor, de pilda pentru pensii, de ce nu se informatizeaza asta, undeva centralizat?
Tot ce trebuie sa faca angajatorul intr-o tara civilizata este sa informeze statul, folosind un procedeu simplu (online), ca a inceput respectiv a terminat un raport de munca. Atat. Niciun carnet, nici macar un carnetel.
Da, s-au dezvoltat mult pe sistem informational, dar ai sa ramii uimit ca se greseste enorm si acolo.
ACum, cind criza i-a lovit si pe ei au inceput sa se uite si ei pe ce se duc banii din bugete si cit de mare e caracatita angajatilor publici. Citeste presa din fiecare tara si vei vedea. Ca presa din Ro nu reda asta e normal. Ce ei redau despre spaga din vami, sau Felix sau luptele din PSD?
Angajatorul informeaza statul si retine impozitul la sursa. Iar la sfirsit da angajatului/sau transmite pe net, informatiile despre tine:salariu, impozit, cit ai lucrat, astfel incit sa ti se stabileasca dreptul la somaj. Iti mai trimit anual formularul pentru impozit.
Dar angajatorul in vest nu-ti da adeverinta de salariu, nu face oprirea de bani pentru rata la banca, nici asigurarea, nici pensia alimentara...
Sunt unii care nici contabil la timp plin n-au, iar altii utilizeaza mici softuri.
Ori Romania a ramas incremenita in comunism, cu aceleasi idei si sisteme.
Singurele schimbari sunt ca avem alegeri la 4 ani (dar si la ele e cu scandal), ca putem vorbi liber fara sa fim arestati (dar vorbele noastre n-au valoare si putere) si ca nu mai avem numai Scinteia, desi atunci toate laudau conducatorii, azi toate injura conducatorii. A!!! era sa uit ca avem nu stiu cite televizii unde tot soiul de inculti si siliconate isi dau cu parerea sau isi etaleaza lenjeria.
ca sa ne comparam cu superputeri ca: sua, m britanie, franta, germania, japonia , rusia, china, sa, facem iarasi eroarea incultilor de serviciu incepand cu ziaristii, poetii si terminand cu politicienii, care-si dau cu parerea in orice domeniu, fara sa tina cont de "efectul de scara" din teoria sistemelor.