Rata creditelor neperformante inregistrate de bancile spaniole a urcat in ianuarie la 6,1% din totalul portofoliului de credite, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit datelor bancii centrale a Spaniei citate de Businessweek. Valoarea creditelor neperformante a urcat in prima luna a anului la 110,7 miliarde de euro, de la 107,2 miliarde de euro in luna decembrie si 96,4 miliarde de euro in aceeasi luna din 2010.​

Banca centrala a mai aratat ca bancile de economii regionale, puternic afectate de criza financiara, au inregistrat o rata a creditelor neperformante de 5,9%, fata de 5,8% in luna anterioara.

Sectorul bancar din Spania, in special bancile de economii regionale, a fost puternic afectat de colapsul sectorului imobiliar de la finele lui 2009. Agentia de evaluare financiara Moody's estima la finele anului trecut ca pierderile totale ale bancilor spaniole ar putea ajunge la aproape 180 miliarde de euro.

Pentru a calma temerile pietelor financiare, guvernul spaniol a prezentat un plan de consolidare a caselor de economii, care arata ca din 10 martie toate institutiile financiare vor fi nevoite sa respecte indicele de adecvare a capitalului la cel putin 8%, cu exceptia unui numar restrans de case de economii, care vor fi nevoite sa-si majoreze indicele de adecvare a capitalului la 10%.

Oficialii guvernamentali estimeaza ca bancile au nevoie de aproximativ 20 miliarde de euro pentru a indeplini noile cerinte de solvabilitate.