- Cum justifica Bodu amendamentul buclucas?
“O reducere a termenului la o saptamana ar pune sistemele in situatia fie de a nu putea respecta practic acest termen, fie ar duce la erori de plata sau cresteri considerabile ale costurilor administrative. Experienta curenta cu termenul de 4 saptamani, reglementat prin Directiva 2009/14/CE, ar trebui sa fie mai intai evaluata, inainte de a se avea in vedere o viitoare reducere”, si-a justificat Bodu amendamentul pe propriul blog.
- Directiva a urmarit sa creasca increderea deponentilor
La 7 octombrie 2008, imediat de la debutul crizei financiare ce avea sa afecteze intreg spatiul european, Consiliul UE a convenit ca trebuie restabilita increderea in sectorul financiar si a incurajat Comisia Europeana sa prezinte o propunere privind convergenta sistemelor de garantare a depozitelor.
Aceasta a dus la adoptarea Directivei 2009/14/CE, transpusa ulterior in legislatiile nationale. Directiva impune plata despagubirilor in cel mult 20 zile lucratoare, in cazul in care depozitele devin indisponibile, cu posibilitatea prelungirii termenului cu inca 10 zile.
“Intrucat, din cauza rapiditatii cu care s-au desfasurat negocierile, nu au putut fi abordate toate aspectele, aceasta directiva a fost doar o masura de urgenta menita sa mentina increderea deponentilor”, s-a precizat insa ulterior.
In consecinta, in iulie 2010, Comisia Europeana a pus la punct un nou text prin care se scurta perioada de plata a compensatiilor de la 20 zile lucratoare la o saptamana. Comisia a sustinut ca termenul actual este prea lung pentru a impiedica fenomenul “bank run” (n.r. retrageri masive ale depunerilor in cazul unor informatii negative) si pentru a raspunde nevoilor financiare ale deponentilor.
- Bancherii romani au pareri impartite in privinta reducerii termenului
Si bancile romanesti au fost consultate in privinta propunerii de directiva, inclusiv in legatura cu termenul necesar pentru plata despagubirilor.
UniCredit Tiriac Bank s-a pronuntat pentru mentinerea actualei structuri, ce presupune plata in 4-6 saptamani. Pe de alta parte BRD si Volksbank s-au dovedit mai flexibile si au mentionat ca sustin reducerea perioadei de plata a despagubirilor la 7 zile.
“Plata mai rapida in perioade de criza se dovedeste a fi mai de ajutor pentru clienti decat o suma mai mare platita intr-o perioada de 4-6 saptamani”, au precizat reprezentantii BRD. Si Carpatica a transmis o opinie insa in privinta perioadei de despagubire s-a abtinut de la formularea unui raspuns, plasand aceasta optiune in sarcina Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
- Autoritatile de supraveghere vor fi nevoite sa se implice mai mult
In acest sens, se va solicita inclusiv implicarea autoritatilor de supraveghere din fiecare stat membru, care au datoria de a tine legatura cu sistemul de garantare si de a atentiona atunci cand exista premisele unui faliment bancar.
“Pentru a respecta termenul atat de scurt de plata a compensatiilor, autoritatile competente sunt obligate sa informeze din oficiu sistemele de garantare a depozitelor atunci cand devine probabila incapacitatea unei banci de a-si onora obligatiile”, se precizeaza in preambulul actului normativ.
- Fondul de garantare sustine ca nu s-a implicat
“Unui fond de garantare a depozitelor ii este imposibil sa isi lichideze investitiile intr-o saptamana (cat e noul termen propus de Comisia Europeana) pentru a plati compensatiile respective. Acest lucru mi-a fost comunicat si de reprezentantii Fondului din Romania si, deci, am mers pe un termen de o luna, cat este si in prezent.”
- Reprezentantii FGDB au negat orice implicare sau contact pe aceasta tema.
Pe de alta parte, in vara anului 2009, Fondul de Garantare si-a transmis opiniile privind proiectul noii directive. La momentul repectiv, Fondul de pronunta in favoarea mentinerii actualei perioade de plata a despagubirilor de 20 zile lucratoare, cu posibilitatea prelungirii la 30 zile.
- Cand se vor aplica noile reguli?
Reducerea termenului la 7 zile, in cazul in care amendamentul lui Bodu ar fi respins, ar urma sa intre in vigoare din 2013.
1. actualul termen este de 30 de zile de unde eroarea din titlu - amendamentul NU ar fi adus nici o schimbare
2. In Marea Britanie se dau despagubirile in termen de 7 zile dar de fapt deponentii primesc un cec cu scadenta la o luna.
Eu de atunci l-am blamat, iar ceea ce s-a intamplat in PE este o noua confirmare a impresiei despre el.
Daca multi dintre romani erau de parerea mea (din cauza stangaciilor sale din politica interna), iata ca acum ne-a stricat si imaginea, si asa sifonata, din PE.
Adrian Severin nu avea si nu are ce cauta in PE si ar trebui sa isi dea demisia. FARA DISCUTII !
Dupa gratii cu tine Severine !!
In privinta amendamentului respectiv, acesta fusese propus de ceva vreme de catre Bodu, asa ca fiti un pic mai ingaduitori cu aprecierile legate de continutul acestuia.
Cat despre inteligenta lui (si faptul ca "a muscat-o") o spune mai multe faza cu hidrogenul.