Ce schimbari ar fi adus amendamentul lui Severin daca ar fi intrat in vigoare?

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 21 martie 2011, 16:39 Economie | Finanţe & Bănci


Modificarea legislatiei europene privind schemele de garantare a depozitelor a iscat un scandal cu iz de mita, in care sunt implicati si europarlamentari romani. Controversa are la baza o initiativa a Comisiei Europene privind reducerea termenului de plata a despagubirilor de la 1 luna la 7 zile, pentru a creste increderea clientilor in banci. Europarlamentarii Adrian Severin si Sebastian Bodu sunt implicati intr-un scandal privind luarea de mita pentru facilitarea inserarii unui amendament in cadrul celui mai recent proiect de directiva privind garantarea depozitelor, scrie Alexandra Popa pe Conso.ro
 • Cum justifica Bodu amendamentul buclucas?
In februarie 2011, la aproximativ 7 luni de la publicarea proiectului unei noi directive privind garantarea depozitelor, europarlamentarul Sebastian Bodu, al carui nume a fost implicat de Adrian Severin in scandalul mitei, a depus un amendament, conform portalului Parlamentului European. Printre modificarile solicitate, se numara mentinerea unui termen de 4 saptamani pentru finalizarea platii despagubirilor catre deponenti.

“O reducere a termenului la o saptamana ar pune sistemele in situatia fie de a nu putea respecta practic acest termen, fie ar duce la erori de plata sau cresteri considerabile ale costurilor administrative. Experienta curenta cu termenul de 4 saptamani, reglementat prin Directiva 2009/14/CE, ar trebui sa fie mai intai evaluata, inainte de a se avea in vedere o viitoare reducere”, si-a justificat Bodu amendamentul pe propriul blog.
 • Directiva a urmarit sa creasca increderea deponentilor
Pentru a intelege importanta acestui amendament este util de stiut modul in care legislatia europeana s-a modificat in ultimii ani.

La 7 octombrie 2008, imediat de la debutul crizei financiare ce avea sa afecteze intreg spatiul european, Consiliul UE a convenit ca trebuie restabilita increderea in sectorul financiar si a incurajat Comisia Europeana sa prezinte o propunere privind convergenta sistemelor de garantare a depozitelor.
Aceasta a dus la adoptarea Directivei 2009/14/CE, transpusa ulterior in legislatiile nationale. Directiva impune plata despagubirilor in cel mult 20 zile lucratoare, in cazul in care depozitele devin indisponibile, cu posibilitatea prelungirii termenului cu inca 10 zile.

“Intrucat, din cauza rapiditatii cu care s-au desfasurat negocierile, nu au putut fi abordate toate aspectele, aceasta directiva a fost doar o masura de urgenta menita sa mentina increderea deponentilor”, s-a precizat insa ulterior.  

In consecinta, in iulie 2010, Comisia Europeana a pus la punct un nou text prin care se scurta perioada de plata a compensatiilor de la 20 zile lucratoare la o saptamana. Comisia a sustinut ca termenul actual este prea lung pentru a impiedica fenomenul “bank run” (n.r. retrageri masive ale depunerilor in cazul unor informatii negative) si pentru a raspunde nevoilor financiare ale deponentilor.
 • Bancherii romani au pareri impartite in privinta reducerii termenului
Intre 29 mai si 27 iulie 2009, Comisia Europeana a organizat o consultare, care si-a propus sa dea posibilitatea tuturor celor interesati sa-si exprime punctul de vedere in legatura  cu proiectul noii directive. Respondentii au fost in principal banci, asociatii bancare si sisteme de garantare a depozitelor. “O mare majoritate a respondentilor s-au declarat impotriva unei noi reduceri a termenului de plata a compensatiilor; multi dintre acestia au argumentat ca inainte de a lua in calcul o noua reducere a termenului, este necesara o evaluare a experientei aplicarii noului termen de 4-6 saptamani prevazut de Directiva 2009/14/CE”, se arata in documentele Comisiei Europene.

Si bancile romanesti au fost consultate in privinta propunerii de directiva, inclusiv in legatura cu termenul necesar pentru plata despagubirilor.
UniCredit Tiriac Bank s-a pronuntat pentru mentinerea actualei structuri, ce presupune plata in 4-6 saptamani. Pe de alta parte BRD si Volksbank s-au dovedit mai flexibile si au mentionat ca sustin reducerea perioadei de plata a despagubirilor la 7 zile.

“Plata mai rapida in perioade de criza se dovedeste a fi mai de ajutor pentru clienti decat o suma mai mare platita intr-o perioada de 4-6 saptamani”, au precizat reprezentantii BRD. Si Carpatica a transmis o opinie insa in privinta perioadei de despagubire s-a abtinut de la formularea unui raspuns, plasand aceasta optiune in sarcina Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
 • Autoritatile de supraveghere vor fi nevoite sa se implice mai mult
Pe de alta parte insa, Comisia Europeana a preferat sa dezvolte alte mecanisme prin care sa faciliteze plata compensatiilor in 7 zile, decat sa renunte la reducerea termenului.

In acest sens, se va solicita inclusiv implicarea autoritatilor de supraveghere din fiecare stat membru, care au datoria de a tine legatura cu sistemul de garantare si de a atentiona atunci cand exista premisele unui faliment bancar.

“Pentru a respecta termenul atat de scurt de plata a compensatiilor, autoritatile competente sunt obligate sa informeze din oficiu sistemele de garantare a depozitelor atunci cand devine probabila incapacitatea unei banci de a-si onora obligatiile”, se precizeaza in preambulul actului normativ.
 • Fondul de garantare sustine ca nu s-a implicat
Pe blogul personal, Sebastian Bodu si-a argumentat decizia de a depune un amendament si pe discutiile pe care sustine ca le-ar fi avut cu reprezentantii FGDB.

“Unui fond de garantare a depozitelor ii este imposibil sa isi lichideze investitiile intr-o saptamana (cat e noul termen propus de Comisia Europeana) pentru a plati compensatiile respective. Acest lucru mi-a fost comunicat si de reprezentantii Fondului din Romania si, deci, am mers pe un termen de o luna, cat este si in prezent.”
 • Reprezentantii FGDB au negat orice implicare sau contact pe aceasta tema.
”In legatura cu informatiile aparute in mass-media cu privire la un amendament despre schemele de garantare a depozitelor bancare si termenul de restituire a acestora, aflat in dezbaterea Parlamentului European, precizam ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar si directorul acestuia nu au fost solicitati sa  exprime vreo opinie in legatura cu acest amendament”, au precizat oficialii FGDB.

Pe de alta parte, in vara anului 2009, Fondul de Garantare si-a transmis opiniile privind proiectul noii directive. La momentul repectiv, Fondul de pronunta in favoarea mentinerii actualei perioade de plata a despagubirilor de 20 zile lucratoare, cu posibilitatea prelungirii la 30 zile. 
 • Cand se vor aplica noile reguli?
Soarta proiectului de directiva, cu tot cu amendamentul propus, se transeaza chiar astazi in cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European. “Asupra acestui amendament se va vota luni in Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European si sper sa imi conving colegii din PPE ca mentinerea termenului actual de 30 de zile este un lucru pozitiv din punct de vedere legislativ”, a precizat pe blog Sebastian Bodu.

Reducerea termenului la 7 zile, in cazul in care amendamentul lui Bodu ar fi respins, ar urma sa intre in vigoare din 2013.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7460 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Ma rog... (Luni, 21 martie 2011, 17:49)

  Roxana [anonim]

  Materialul care se vrea un fel de explicatie a mizei respectivului amendament nu zice doua chestii foarte importante

  1. actualul termen este de 30 de zile de unde eroarea din titlu - amendamentul NU ar fi adus nici o schimbare

  2. In Marea Britanie se dau despagubirile in termen de 7 zile dar de fapt deponentii primesc un cec cu scadenta la o luna.
  • +7 (7 voturi)    
   Mai conteaza miza? (Luni, 21 martie 2011, 20:29)

   cimabue2000 [anonim] i-a raspuns lui Roxana

   Chiar suntem naivi daca credem ca Severin a fost vizat pentru miza acestui amendament. Declaratiile sale despre coruptia Frantei si cine stie ce alte stridente aiuritor iesite din gura unui eurodeputat sunt cele mai banale exemple ptr. a demonstra lipsa de inteligenta a dlui Severin. Simularile cu camera ascunsa si cu identitatea falsa vizeaza tampitii care habar nu au cum sa nu intre in astfel de curse, de altfel, capcane de doi lei. Omul chiar este un cretin si nu are ce cauta in Parlamentul UE, idem altii ca el...dar voturile acelea ale romanilor ajuta, nu-i asa?
  • 0 (0 voturi)    
   Hai sa citim mai atent... (Marţi, 22 martie 2011, 11:10)

   Valentin Dumitru [utilizator] i-a raspuns lui Roxana

   Cu referire la punctul tau 1: Amendamentul "lui Bodu" era la inițiativa CE de a micșora termenul de la 30 de zile la 1 luna. Adică "el" dorea modificarea schimbării. Hai, fii si tu atent...
  • 0 (0 voturi)    
   daca reluati citirea... (Marţi, 22 martie 2011, 13:39)

   echos [utilizator] i-a raspuns lui Roxana

   articolului de mai sus, ve-ti observa urmatoarea fraza "Modificarea legislatiei europene privind schemele de garantare a depozitelor..." deci "amendamentul" se aplica acestei noi initiative de modificare, nu legislatiei actuale. Conform acestei initiative termenul era de o saptamana, iar "amendamentul" pastra practic situatia actuala...
 • +2 (4 voturi)    
  chiar nu conteaza (Luni, 21 martie 2011, 20:05)

  all [anonim]

  nu conteaza ce s-ar fi intamplat daca amendamentul INDIVIDULUI asta ar fi fost adoptat.. ma face sa imi fie din ce in ce mai rusine ca sunt roman.. si sa evit sa o spun in contact cu "oamenii normali"... o asemenea jigodie nu tre sa ne reprezinte (chit ca nu face parte din grupul parlamentar care simt eu ca ma reprezinta).
 • +9 (9 voturi)    
  Severin merita sanctionat si pentru jigodismul lui (Luni, 21 martie 2011, 20:35)

  mircea [anonim]

  Pe langa magaria facuta si implicarea numelui Romaniei intr-un scandal,Severin a fost magar si la atras in joc si pe Bodu care a cazut de fraier(daca-i adevarat ce spune Severin).Cum s-ar spune Severin a vrut sa scoata castanele din foc cu mana altuia,dar sa-si incaseze mita.Ce incredere mai poate prezenta Severin fata de proprii colegi si fata de conationali?Pentru asta,daca nu-si da demisia trebuie demis din PE.
  • +6 (6 voturi)    
   nici inainte (Luni, 21 martie 2011, 22:52)

   vlad tzepesh [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Mie nu mi-a inspirat incredere niciodata omul asta. L-am urmarit atent cand a fost ministrul nostru de externe si am constatat ca era dintre cei mai "neinspirati" membri ai Guvernului.
   Eu de atunci l-am blamat, iar ceea ce s-a intamplat in PE este o noua confirmare a impresiei despre el.
   Daca multi dintre romani erau de parerea mea (din cauza stangaciilor sale din politica interna), iata ca acum ne-a stricat si imaginea, si asa sifonata, din PE.
   Adrian Severin nu avea si nu are ce cauta in PE si ar trebui sa isi dea demisia. FARA DISCUTII !
   • +3 (3 voturi)    
    si cu toate acestea a fost ales in mod democratic (Marţi, 22 martie 2011, 9:43)

    marius [anonim] i-a raspuns lui vlad tzepesh

    nici EBA nu avea si nu are ce cauta in PE, dar pentru simplul motiv ca are atata silicon in buze incat nu mai poate deschide gura sta in banca ei si tace.
 • +2 (2 voturi)    
  La racoare cu zdrenzoiul care ne face de ras ! (Marţi, 22 martie 2011, 0:58)

  Mihai [anonim]

  Nesimtitul / coruptul / zdrentoiul de Severin trebuie sa isi dea demisia. Bineinteles ca e prea penal ca sa faca asta. Cei din parlamentul european il strang cu usa dar el, zdrentioiul incoruptibil se tine tare !

  Dupa gratii cu tine Severine !!
 • +2 (2 voturi)    
  Severin trebuie sa-si dea demisia din PE. (Marţi, 22 martie 2011, 8:12)

  .... [utilizator]

  Oricum va fi obligat sa o faca cat de curand.
  In privinta amendamentului respectiv, acesta fusese propus de ceva vreme de catre Bodu, asa ca fiti un pic mai ingaduitori cu aprecierile legate de continutul acestuia.
 • +2 (2 voturi)    
  2/3 hidrogen (Marţi, 22 martie 2011, 8:14)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  "Ce schimbari ar fi adus amendamentul lui Severin daca ar fi intrat in vigoare?" Severin nu a depus nici un amendament. Deci nu exista nici un amendament al lui Severin.
  Cat despre inteligenta lui (si faptul ca "a muscat-o") o spune mai multe faza cu hidrogenul.
 • 0 (0 voturi)    
  Lobby si Europa (Marţi, 22 martie 2011, 8:37)

  Teddy [anonim]

  Se pare ca noi , in Romania , n-am inteles inca ce este si cu ce se mananca aceasta activitate numita lobby . Noi nu stim si...nu ne intereseaza sa ne promovam interesele prin lobby. Credem ca legile in lumea asta se fac asa....de niste oameni care viseaza frumos uitandu-se pe pereti . Suntem ridicoli. Bun, si daca Severin a gresit, dati-mi, oameni buni, un exemplu de lobby pozitiv pentru Romania. Exista ?? Nu, ca...nu ne intereseaza. Noi suntem..."saraci si cinstiti" si..."nu ne treb'e lobby, bre...."
 • 0 (0 voturi)    
  severin, un dinozaur neproductiv (Marţi, 22 martie 2011, 11:06)

  deia [anonim]

  severin - un istet care a dat din coate si a iesit in fata - inteligent, nu este - am vazut pe b1tv conferinta lui de presa, dezgustatoare prin asa zisele argumente, critici si ce ma deranjeaza enorm este ca si in cazul lui crin antonescu acea aroganta a cuvantului MIE sau EU , termeni de aparare jalnica folositi de acestia care nu simt pamantul de sub picioare ci socluri de marmura inalte care le au micsorat judecata si le au redus oxigenul in creier , discernarmant zero, trufie si ipocrizie cat cuprinde - si atata rau ne fac ...
 • +1 (1 vot)    
  verisorul lui ANTONESCU si PONTA ! (Marţi, 22 martie 2011, 14:21)

  ilinois [utilizator]

  Va mai amintiti ce ministru era acest Severin pe vremea lui Constantinescu ? O avea el St. Gheorghiu dar sa ai o asa lipsa de onoare , indiferent care este adevarul ,asta - i culmea ! Tine - ti minte ,asta - i om foarte periculos


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by