VIDEO UPDATE Autoritatile vor sa imparta riscul cu bancile in programul Prima Casa pentru a creste numarul beneficiarilor
"Analizam impreuna cu bancile de a imparti riscul intre stat si banca. Astazi, riscul e asumat doar de stat. Noi propunem sa impartim acest risc 50% la banci si 50% la stat. Astfel, s-ar putea dubla numarul beneficiarilor", a declarat premierul la finalul intalnirii cu reprezentantii bancilor.
Emil Boc a mai aratat ca pana acum statul a acordat garantii in cadrul programului Prima Casa in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, iar daca bancile ar prelua jumatate din garantii, nivelul total al creditelor care pot fi acordate ajunge la 3 miliarde de euro.
"Nivelul garantiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat. Cautam solutii ca in cadrul plafoanelor existente sa dublam numarul de beneficiari. Cu 1,5 miliarde de euro drept garantii putem sa dublam numarul de credite acordate, la o valoare de 3 miliarde de euro", a spus Boc, care a precizat ca participarea bancilor la acest program nu este obligatorie, dar ca are reactii pozitive din partea institutiilor participante la intalnire.
El a mai declarat ca persoanele care au luat pana un prezent un credit imobiliar prin acest program nu vor avea costuri suplimentare, avand in vedere ca aceasta este "o relatie intre noi si banca". In ceea ce priveste dobanzile, primul ministru a spus ca nici aici nu vor exista modificari, plafonul maxim de dobanzi prevazut in lege urmand sa fie pastrat si daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul.
Aceasta propunere este prezenta si in Programul pentru Crestere Economica "Actiuni prioritare pentru repornirea economiei" publicat de CIS la finele anului trecut, care prevede ca "garantia de stat ar putea acoperi numai 50% din suma imprumutului, deoarece restul e garantat cu ipoteca, insa volumul facilitatii ar putea fi majorat (si anume: dublat)".
Reprezentantii CIS estimeaza ca astfel ar putea fi acordate imprumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro, prin largirea bazei de potentiali aplicanti. "In acest scop, poate fi luata in considerare si recapitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri, daca este cazul", se mai arata in document.
Investitorii straini estimeaza ca imprumuturile de 1,4 miliarde de euro vor duce la o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 0,6%, 12.000 noi angajati pe termen mediu si o crestere a venitului la buget de 0,5%, in vreme ce costurile pentru buget ar fi de 70 milioane de euro (0,06% din PIB).
Programul Prima Casa 3 a fost lansat la inceputul acestui an si si-a epuizat in mare parte resursele. Pentru acest an, Guvernul a alocat un plafon de garantii de 200 milioane de euro, adica diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,5 miliarde de euro alocat programului Prima Casa in anii 2009 si 2010.
Datele prezentate de Emil Boc arata ca pana in prezent au fost acordate 37.632 garantii prin acest program si in doar 21 de cazuri beneficiarii au avut probleme in a-si plati ratele la banca.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Normal, de 2 luni nu mai cumpara nimeni apartamente comuniste cu Prima Casa, e un blocaj. Fazanul bucurestean s-a mai desteptat si nu-i mai convine sa fie rob la banca timp 30 de ani pentru o "cutie de chibrituri".
Eu i-as propune lui Boc sa raduca limita maxima a garantiei la locuinte, de la 60.000 EUR pina la 20.000 EUR, sa vedem ce banci mai sustin o asemenea "aventura" financiara, mai ales acum cand foarte multi creditaci nu isi mai platesc ratele la casa. De altfel, au aparut si primele executari silite ale acestor apartamente, la aproape toate bancile.
S-a vazut pana acum la Prima Casa, media sumei solicitate a fost de 38.000 euro, fata de 41.000 anul trecut. Si chiar si pentru asemenea sume iata ca 1000 din cei care au solicitat creditul prin Prima Casa au intarzieri de peste 30 de zile la plata ratei.
Daca vor creste preturile datorita maririi plafonului, atunci va fi de scurta durata pentru ca nu e sustenabil.
Hai sa va mai lamuresc un pic cum stau lucrurile:
1. Preturile nu vor creste pentru ca daca banca va suporta o parte din risc, si dobanda va fi mai mare deci te vei incadra la o suma mai mica (probabil prea greu pt tine sa intelegi acest lucru elementar)
2. Statul castiga din acest tip de creditare. Nu stiu exact despre ce executari silite vb tu (probabil exista aceste executari ca la orice tip de credit cu garantii, dar in mod sigur sunt mult mai putine cazuri Prima Casa). Statul castiga datorita comisioanelor de 0.5 % anuale, din suma ramasa de rambursat. In cazul meu a fost vreo 12 milioane la inceputul anului. (se palteste o singura data pe an).
Legat de fazanul bucurestean, el ar cumpara daca ar putea, dar nu poate pentru ca programul Prima Casa este oprit de cateva luni. Acum intelegi de ce sunt blocate vanzarile? Probabil ca inca nu.
Va rog nu mai vorbiti in lipsa de informatii, spuneti numai tampenii.
Aici trebuia sa fii mai atent: "In ceea ce priveste dobanzile, primul ministru a spus ca nici aici nu vor exista modificari, plafonul maxim de dobanzi prevazut in lege urmand sa fie pastrat si daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul."
Poate nu iti face placere ceea ce am spus mai sus, dar din pacate este adevarat. Nu stiu daca stii (cel mai probabil nu) dar un procent din dobanda (la orice tip de credit) este reprezentata de risc.
De asemenea ar fi probabil una din putinele situatii in care chiar s-ar intampla ceea ce "declara" domnul Boc. Cuvantul "declara" il puteti inlocui cu un altul, stiti voi care.
E doar pentru saraci tineri, care stau pe strazi, acest program.
Desfiintarea lui ar fi benefica pentru asa zisa piata imobiliara din romania.
Bagati banii in altele, gen DRUMURI.
Si dupa 5 ani pot sa il si vand si voi avea un punct de plecare daca voi vrea sa imi fac o casa pe langa Bucuresti.
Multa bafta si sa auzim de bine.(editat de HotNews.ro)