Premierul Emil Boc le-a propus bancherilor prezenti la intalnirea de la Ministerul de Finante sa imparta riscul in cadrul programului Prima Casa, astfel incat autoritatile sa garanteze 50% din valoarea creditelor acordate. Primul ministru a declarat ca in acest fel numarul de beneficiari se va dubla, in conditiile in care nivelul garantiilor guvernamentale va ramane la acelasi nivel.

"Analizam impreuna cu bancile de a imparti riscul intre stat si banca. Astazi, riscul e asumat doar de stat. Noi propunem sa impartim acest risc 50% la banci si 50% la stat. Astfel, s-ar putea dubla numarul beneficiarilor", a declarat premierul la finalul intalnirii cu reprezentantii bancilor.

Emil Boc a mai aratat ca pana acum statul a acordat garantii in cadrul programului Prima Casa in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, iar daca bancile ar prelua jumatate din garantii, nivelul total al creditelor care pot fi acordate ajunge la 3 miliarde de euro.

"Nivelul garantiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat. Cautam solutii ca in cadrul plafoanelor existente sa dublam numarul de beneficiari. Cu 1,5 miliarde de euro drept garantii putem sa dublam numarul de credite acordate, la o valoare de 3 miliarde de euro", a spus Boc, care a precizat ca participarea bancilor la acest program nu este obligatorie, dar ca are reactii pozitive din partea institutiilor participante la intalnire.

El a mai declarat ca persoanele care au luat pana un prezent un credit imobiliar prin acest program nu vor avea costuri suplimentare, avand in vedere ca aceasta este "o relatie intre noi si banca". In ceea ce priveste dobanzile, primul ministru a spus ca nici aici nu vor exista modificari, plafonul maxim de dobanzi prevazut in lege urmand sa fie pastrat si daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul.

Aceasta propunere este prezenta si in Programul pentru Crestere Economica "Actiuni prioritare pentru repornirea economiei" publicat de CIS la finele anului trecut, care prevede ca "garantia de stat ar putea acoperi numai 50% din suma imprumutului, deoarece restul e garantat cu ipoteca, insa volumul facilitatii ar putea fi majorat (si anume: dublat)".

Reprezentantii CIS estimeaza ca astfel ar putea fi acordate imprumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro, prin largirea bazei de potentiali aplicanti. "In acest scop, poate fi luata in considerare si recapitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri, daca este cazul", se mai arata in document.

Investitorii straini estimeaza ca imprumuturile de 1,4 miliarde de euro vor duce la o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 0,6%, 12.000 noi angajati pe termen mediu si o crestere a venitului la buget de 0,5%, in vreme ce costurile pentru buget ar fi de 70 milioane de euro (0,06% din PIB).

Programul Prima Casa 3 a fost lansat la inceputul acestui an si si-a epuizat in mare parte resursele. Pentru acest an, Guvernul a alocat un plafon de garantii de 200 milioane de euro, adica diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,5 miliarde de euro alocat programului Prima Casa in anii 2009 si 2010.

Datele prezentate de Emil Boc arata ca pana in prezent au fost acordate 37.632 garantii prin acest program si in doar 21 de cazuri beneficiarii au avut probleme in a-si plati ratele la banca.