Dan Lazar, secretar de stat Ministerul Finantelor Publice a discutat online despre actualitatea fiscala si noutati asteptate in perioada urmatoare

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 30 martie 2011, 14:39 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Lazar, secretar de stat MFP
Foto: Hotnews
Nivelul actual al taxelor directe si indirecte, reducerea taxelor parafiscale, posibilitatea reducerii CAS din a doua jumatate a anului si intentiile Ministerului de Finante pentru 2011 au fost temele discutiei online cu cititorii HotNews.ro la care a participat Dan Lazar, secretar de stat MFP, responsabil cu politicile fiscale.

      Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Dan Lazar

  Legat de temele principale ale discutiei, dorim sa reiteram faptul ca Guvernul va mentine cota unica de impozitare a profitului si veniturilor si nivelul actual al TVA, inclusiv al cotelor reduse.
  Romania are in acest moment un nivel redus al impozitelor si taxelor, ceea ce ne arata ca este atractiva din punct de vedere al investitiilor; din pacate singura problema este inca nivelul destul de crescut al CAS-urilor, dar daca trendul pozitiv din ultimele luni se va mentine avem in vedere reducerea CAS-urilor in a doua jumatate a anului.
  Legat de problema accizelor, in ultima perioada s-a vorbit despre cresterea preturilor la carburanti si vrem sa precizam ca nivelul accizelor in Romania, compatativ cu alte state din UE este redus, fiind pe utlimele pozitii in ceea ce priveste ponderea taxelor in pretul de la pompa al combustibilului.
  Ca obiective pe care ni le propunem in perioada urmatoare: 1) vrem sa imbunatatim colectarea, lucru care se observa deja din ultimele date ale executiilor bugetare, puse la dispozitie de ANAF; 2) simplificarea procedurilor administrative - iar aici, pe langa Declaratia unica, avem in vedere simplificarea situatiilor contabile pentru agentii economici mici; extinderea sistemului de impozitare a veniturilor obtinute de persoanele fizice pe baza normelor de venit. 3) Reducerea numarului de taxe si tarife parafiscale - de la 491 am ajuns la 258 si procesul va continua. Chiar in luna urmatoare avem in vedere reducerea a inca 9 taxe si tarife. 4) Asigurarea unui tratament echitabil pentru toti contribuabilii; 5) Stimularea mediului de afaceri - prin Ordonanta de Urgenta legata de esalonarea datoriilor la plata; in zilele urmatoare vom da un Ordin al Ministrului pentru aplicarea Ordonantei. In acest Ordin se va detalia intreaga procedura de depunere a dosarelor si rezolvare a solicitarilor de acordare a eslonarilor la plata.

3122 vizualizari

 • tva (Miercuri, 30 martie 2011, 14:58)

  luci [anonim]

  Atat CABINETUL MEDICAL INDIVIDUAL cat si SRL-ul cu unica activitate cea medicala nu platesc TVA insa doar SRL-ul poate beneficia de fonduri europene nerambursabile.Ambele forme de activitate sunt legale.De ce si ce se poate face ?Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:10)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui luci

   Modul in care se acceseaza fondurile europene nu depinde de plata sau neplata TVA ci tine de conditiile de eligibilitate prevazute in Ghidurile Programelor Operationale. Va recomandam sa verificati informatiile furnizate de Autoritatile de Management care gestioneaza fonduri europene. Din cate stiu, sunt anumite Axe unde Cabinetele Medicale Individuale sunt eligibile ; spre exemplu PNDR.
 • impozit (Miercuri, 30 martie 2011, 15:04)

  luci [anonim]

  Aveti cea mai mica intentie sa diferentiati impozitul CAS sau/si cel de 16% pe clase de venit ?
  • Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:14)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui luci

   Din punctul de vedere al Guvernului, programul de Guvernare 2009- 2012 [prevede mentinerea cotei unice de 16%.Totusi, exista anumite exceptii , de exemplu pentru impozitul pe anumite venbituri din agricultura este aplicata o cota de 2% la valoarea produselor livrate impozitul fiind final. A doua exceptie - impozitul pe venituri din jocuri de noroc unde cota este de 25% aplicata asupra castigului. Nu avem intentia sa diferentiem sau sa majoram CAS-urile ci dimpotriva, sa le reducem in functie de evolutia economiei , incepand cu semestrul II.
 • Avem principii? (Miercuri, 30 martie 2011, 15:45)

  stefu [anonim]

  Ati auzit cumva despre "eficienta impunerii prin asigurarea stabilitatii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel incat aceste prevederi sa nu conduca la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice si juridice, in raport cu impozitarea in vigoare la data adoptarii de catre acestea a unor decizii investitionale majore"? Daca da cum comentati situatia din Romania?
  • Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:15)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefu

   Nu cunosc sa se fi luat masuri cu efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice sau juridice. Va rugam sa ne detaliati situatia la care va referiti.
  • continuare (Joi, 31 martie 2011, 11:16)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefu

   Legat de principii, exista un Principiu de baza in Codul Fiscal, cel al stabilitatii pe termen lung a prevederilor Codului Fiscal.
 • dubla impozitare (Miercuri, 30 martie 2011, 15:55)

  alex [anonim]

  buna ziua,

  impozitarea dividendelor la distribuirea catre actionari este o dubla impozitare, intrucat cota de 16% se aplica de doua ori: mai intai la profitul firmei (prelevat de la firma), apoi la valoarea dividendelor (prelevat de la actionar).

  nu se face nimic pentru a se elmina aceasta anomalie?

  in al doilea rand, impozitarea cu acelasi procent a profitului obtinut in urma investitiilor pe termen scurt si pe termen lung la bursa descurajeaza (sau nu incurajeaza) investitiile pe termen lung. pana acum cativa ani, respectivul impozit era diferentiat, fiind favorizati investitorii pe termen lung.

  aveti de gand sa reveniti la un impozit favorabil investitorilor pe termen lung?

  cu multumiri
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:20)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Conform principiilor fiscale, in situatia prezentata de dv. nu este vorba de o dubla impozitare. Doresc sa fac o precizare - a nu se confunda profitul companiei cu veniturile persoanelor fizice sau juridice care sunt actionari. Este vorba despre doua subiecte de impozitare diferite, in consecinta compania trebuie sa plateasca un impozit pe profit de 16% iar persoana fizica (actionar) va plati, ca orice persoana care realizeaza venituri, un impozit de 16% pe venitul din dividende.
 • despre valoarea contabila a actiunilor (Miercuri, 30 martie 2011, 15:59)

  marian vasile [anonim]

  buna ziua,

  din cate stiu, in urma operatiunilor de majorare de capital *toate* actiunile rezultate (si nu doar cele obtinute direct prin distribuire gratuita sau cu subscriere in numerar) se inregistreaza in portofoliul actionarului la valoarea nominala (care, de regula, este mult mai mica decat valoarea de achizitie a acestora). repet, este vorba *inclusiv* de actiunile detinute inainte de majorarea de capital social.

  ina cest fel, profitul impozitabil, in cazul vanzarii ulterioare a actiunilor, se calculeaza raportat la valoarea lor nominala, ceea ce mareste considerabil impozitul.

  de ce aceasta prevedere? daca o actiune (valoare nominala de 1 leu) s-a achizitionat cu 20 de lei si vandut ulterior cu 25, dumneavoastra impozitati profitul de... 25-1=24 lei, si nu pe cel de 25-20=5 lei. care este justificarea?
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:23)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian vasile

   In cazul in care actiunile sunt detinute de o persoana juridica, la calculul profitului impozabil valoarea fiscala a actiunilor instrainate este valoarea de achizitie (din exemplul dv, 20 de lei). Profitul impozabil se determina ca diferenta intre valoarea de vanzare (in exemplul dv, 25 de lei) si valoarea de achizitie 20 de lei. In consecinta, profitul impozabil este de 5 lei.
 • DOSAR CONTESTATIE (Miercuri, 30 martie 2011, 16:01)

  KINDAKJI ELENA [anonim]

  Domnule secretar de stat,
  Dupa un an de control TVA la AFPS4, inspectia fiscala, am dosarul de 55 de zile la directia generala de solutionare a contestatiilor din cadrul ANAF(de pe data de 07 februarie 2011). Se vorbeste de o comisie care va superviza solutiile date, dar mi s-a spus ca mai sunt 11000 de cazuri inaintea mea. Dupa parerea mea inspectia fiscala a comis abuzuri ingrozitoare si atunci cand as putea avea un raspuns pentru a sti ce sa fac?
  Va multumesc anticipat
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:26)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui KINDAKJI ELENA

   Problema expusa de dv. tine de ANAF care nu este in sfera mea de atributii, dar din cunostintele mele termenul de solutionare a contestatiilor este de 30 de zile iar in cazul in care sunt necesare documente suplimentare sau alte precizari, termenul se poate prelungi. Daca ne transmiteti mai multe detalii putem prelua sesizarea si o putem transmite colegilor de la ANAF.
 • De ce comision la Ghiseul.ro? (Miercuri, 30 martie 2011, 16:17)

  Adriana [anonim]

  Buna ziua, de ce exista comision de 2% pentru plata online a taxelor prin Ghiseul.ro? Platitorul de taxe baga banii direct in conturile d-voastra, fara a mai fi nevoie ca D-voastra sa platiti functionari care sa plimbe hartii, bani, stampile, dosare. Mi se pare o taxa abuziva, din moment ce noi practic facem economie pentru bugetul de stat. Va multumesc atnicipat pentru raspuns.
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:32)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   Subiectul nu este de competenta Ministerului de Finante, dar din discutiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Comuncatiilor si Societatii Informationale, comisionul de 2%, legiferat prin Ordonanta de Urgenta, reprezinta plafonul maxim care poate fi perceput. Mai mult, acelasi act normativ prevede posibilitatea ca autoritatile locale sa suporte comisionul sau ca acest comision sa fie suportat de catre contribuabil in cuantumul stabilit de autoritatile locale prin Hotarare de Consiliul Local. De exemplu, sunt autoritati locale care au stabilit comision de 1,8% sau 1,9%.
 • fiscalitate (Miercuri, 30 martie 2011, 17:38)

  fc [anonim]

  de ce exista inca clase intregi de baieti destepti neimpozitati si neasigurati social (veniturile pe inchirieri complexe birouri pe persoana fizica, viitorul impozit ptr muncitorii zilieri, etc)?
  cand se vor uniformiza impozitele pentru toate tipurile de venit ptr rezidenti?
  • Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:39)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui fc

   Politica fiscala a Guvernului prevede tratamenul echitabil al contribuabilului si chiar daca pe parcursul timpului au existat categorii sociale care au beneficiat de anumite facilitati fiscale, acestea treptat au fost si vor fi eliminate. De exemplu, in ultima perioada au fost reglementate doua situatii si anume cea a impozitarii veniturilor zilierilor si in ceea ce priveste veniturile din chirii realizate de persoanele fizice. In cazul derularii unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, veniturile se considera a fi venituri din activitati independente si se impoziteaza cu cota de 16%.
   Referitor la problematica uniformizarii impozitelor, asa cum am precizat anterior, vom mentine in continuare o cota unica de impozitare a veniturilor.
 • restituire concedii medicale platite (Miercuri, 30 martie 2011, 18:15)

  contabil [anonim]

  cf ordin 130/2010 Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, practic concediile medicale platite de angajator nu se mai pot compensa cu sumele viitoare. Mai mult, casele de sanatate judetene refuza sa primeasca cereri pt restituirea sumelor achitate ca concedii medicale mai vechi de 90 zile. EXISTA vreo intentie de a corecta situatia actuala, care practic confisca societatii sumele achitate ca concedii medicale?
  • Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:42)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui contabil

   Termenul de recuperare a indemnizatiei de concediu medical este 90 de zile, care a fost instituit prin OUG 36/2010 coroborat cu Art.9 din OUG 117/ 2010.
  • continuare (Joi, 31 martie 2011, 11:43)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui contabil

   Ordinul la care faceti referire nr.130/2010 este al Ministrului Sanatatii si priveste OUg 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari socilale de sanatate.
 • taxa auto (Miercuri, 30 martie 2011, 19:02)

  amalia rusu [anonim]

  Am o masina capacitate 2204 cm3.
  Platesc impozit auta ca pentru o masina de 2400 cm3 capacitate.
  Mi s-a explicat sistemul de calcul la sectia financiara Ploiesti astfel:
  2204/200=11,02 Acest 11,02 se rotunjeste la 12 (??) si apoi se inmulteste cu 72 ron conform legii.
  De ce pentru o fractie de 0,02 sunt obligatab sa platesc un intreg. DE CE s-a facut asa legea? De ce nu se tine cont de capacitatea reala a masinii?
  Mai ales ca toate calculele se fac folosind soft-uri
  si cU ele se poate face orice calcul corect.
  Multumesc,
  Rog raspuns pe email.
  Amalia Rusu
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:48)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui amalia rusu

   Conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, la art. 263 alin. 2 se prevede ca impozitul pe mijlocul de transpot se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cm3 sau fractiune a acesteia cu o suma corespunzatoare din tabelul anexa la Codul Fiscal, respectiv, in cazul dv, 72 de lei. Referitor la problema invocata a rotunjirii, in cazul situatiei dv, de la 11,02 la 12, din pacate rotunjirea nu este una matematica ci, in cazul in care se depaseste chiar cu 0,1 fractiunea unitara, ea se rotunjeste in plus.
 • cec autoturisme din 1989 BRD (Miercuri, 30 martie 2011, 20:57)

  un cetatean [anonim]

  detin un cec prin care am depus suma necesara achizitionarii unui autovehicul inainte de 1989. Banii i-am transferat la brd in 2002, cum se proceda atunci. Am inteles ca se asteapta o ordonanta prin care se vor despagubi si depunatorii brd (cei de la cec au fost despagubiti in 2008). Cand se intentioneaza a se da aceasta ordonanta prin care sa fim despagubili?
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:50)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui un cetatean

   Din cunostintele pe care le am, nefiind in atributiile mele, exista in dezbaterea Parlamentului un act normativ referitor la problematica sesizata de dv.
 • Particular (Miercuri, 30 martie 2011, 21:21)

  ioana [anonim]

  Va rog sa spuneti cate persoane au fost restructurate in sistemul de finante ? De ce se pastreaza directii de finante in orasele mici dar cu foarte multi functionari. Nu credeti ca o solutie ar fi desfiintarea directiilor de finante din orasele mici si punerea la punct a unui sistem online de plati pentru firme?Ca particular consider ca sunt foarte multe persoane in Ministerul de Finante !
  • raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:53)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana

   La nivelul Ministerului de Finante (inclusiv ANAF), se afla in lucru un proiect de reorganizare atat a aparatului central cat si a structurilor din teritoriu.
 • contributia de sanatate pt. pensionari (Joi, 31 martie 2011, 0:22)

  Marian_1961 [utilizator]

  Daca vom compara o pensie de 780 RON cu una de 739, vom constata ca prima este taxata cu 5,5% iar a doua nu. Cel cu pensia mai mare va lua in mana 737,1RON, iar celalat 739, desi beneficiaza de aceleasi servicii medicale. Este corect ca cel cu pensia mai mare sa ia mai putini bani? Nu se incalca nici un principiu de drept sau fiscal? Daca da, atunci se are in vedere intrarea in normalitate prin taxatrea tuturor sumelor care depasesc un anumit prag (sa zicem 600RON}?
  • Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 11:58)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian_1961

   Contributia la sanatate datorata de pensionarii ce au o pensie mai mare de 740 de lei se va calcula aplicand cota de 5,5% asupra intregului venit dar nu piare rezulta o pensie neta mai mica de 740 lei. In consecinta, in exemplul dv, pensionarul cu 780 de lei va plati o contributie la sanatate de 40 de lei si va realiza o pensie neta de 740 de lei. Deci, persoana respectiva nu va realiza o pensie mai mica decat cea de 739 de lei, mentionata de dv.
 • Stimulente (Joi, 31 martie 2011, 8:26)

  bran [utilizator]

  Va rog sa spuneti clar cat timp au primit angatjatii din finante stimulente si daca mai primesc aceste stimulente in continuare?Uneori aceste stimulente depasesc de trei ori valoarea unui salariu de baza! Vi se pare normal ca unii bugetari sa primeasca prime si altii nu? De ce se dau prime la unele companii care sunt o gaura pentru bugetul de stat , de exemplu Cfr ?Cu exceptia domeniului invatamant unde s-au dat in ultimii trei ani peste 40000 de persoane nu am mai vazut restructurari in alte domenii bugetare!
  • Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 12:01)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui bran

   Nu este normal ca anumite categorii de functionari publici sa primeasca stimulente si altele nu. De aceea, aceasta problema a fost reglementata, pentru toate categoriile de functionari, in momentul de fata stimulentele fiind eliminate.
 • Control DGFP (Joi, 31 martie 2011, 10:47)

  constantin mihai [anonim]

  Buna ziua ! De ce o societate comerciala este obligata sa achite diferentele de sume constatate in urma unui act de control daca ea depune contestatie asupra acelui act de control ? Presupunand ca dupa o anumita perioada de timp societatea va castiga anularea acelui act de control in instanta, de ce pentru sumele incasate necuvenit statul nu plateste dobanda sau penalitati ?
  Practic in acest moment in urma unor astfel de controale statul se "imprumuta" de la companii pe o perioada de 2-3 ani ( sau pana cand doreste justitia sa termine un dosar ) GRATIS. Cum vedeti acest lucru ?
 • Comentariu introductiv (Joi, 31 martie 2011, 11:07)

  Dan Lazar [hotnews.ro]

  Legat de temele principale ale discutiei, dorim sa reiteram faptul ca Guvernul va mentine cota unica de impozitare a profitului si veniturilor si nivelul actual al TVA, inclusiv al cotelor reduse.
  Romania are in acest moment un nivel redus al impozitelor si taxelor, ceea ce ne arata ca este atractiva din punct de vedere al investitiilor; din pacate singura problema este inca nivelul destul de crescut al CAS-urilor, dar daca trendul pozitiv din ultimele luni se va mentine avem in vedere reducerea CAS-urilor in a doua jumatate a anului.
  Legat de problema accizelor, in ultima perioada s-a vorbit despre cresterea preturilor la carburanti si vrem sa precizam ca nivelul accizelor in Romania, compatativ cu alte state din UE este redus, fiind pe utlimele pozitii in ceea ce priveste ponderea taxelor in pretul de la pompa al combustibilului.
  Ca obiective pe care ni le propunem in perioada urmatoare: 1) vrem sa imbunatatim colectarea, lucru care se observa deja din ultimele date ale executiilor bugetare, puse la dispozitie de ANAF; 2) simplificarea procedurilor administrative - iar aici, pe langa Declaratia unica, avem in vedere simplificarea situatiilor contabile pentru agentii economici mici; extinderea sistemului de impozitare a veniturilor obtinute de persoanele fizice pe baza normelor de venit. 3) Reducerea numarului de taxe si tarife parafiscale - de la 491 am ajuns la 258 si procesul va continua. Chiar in luna urmatoare avem in vedere reducerea a inca 9 taxe si tarife. 4) Asigurarea unui tratament echitabil pentru toti contribuabilii; 5) Stimularea mediului de afaceri - prin Ordonanta de Urgenta legata de esalonarea datoriilor la plata; in zilele urmatoare vom da un Ordin al Ministrului pentru aplicarea Ordonantei. In acest Ordin se va detalia intreaga procedura de depunere a dosarelor si rezolvare a solicitarilor de acordare a eslonarilor la plata.
 • DOSAR CONTESTATIE (Joi, 31 martie 2011, 12:07)

  KINDAKJI ELENA [anonim]

  DOMNULE SECRETAR DE STAT,
  Va multumesc pentru promptitudine si pot sa va trimit numarul dosarului de contestatie: 19994/07.02.2011. Nu mi s-au cerut elemente suplimentare pe parcursul celor 55 de zile.

  va multumesc.
 • Raspuns la Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 15:53)

  Marian_1961 [utilizator]

  DOMNULE SECRETAR DE STAT
  Raspunsul pe care m-i l-ati dat nu este corect. Calculul d-vs nu este exact. Esenta problemei este: "Este corect ca cel cu pensia mai mare sa ia mai putini bani?" si nu mi-ati raspuns la ea. Credeam ca veti raspunde si la intrebarile care nu va convin.
  • Raspuns (Joi, 31 martie 2011, 21:25)

   Dan Lazar [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian_1961

   Ne sustinem punctul de vedere initial, calculul pe care vi l-am prezentat este corect. Chiar daca operatia matematica pe care o prezentati este corecta, si din pensia de 780 RON impozitata cu 5,5% rezulta un venit net de 731,1 RON, totusi acea persoana va primi 740 RON deoarece asa prevede Codul Fiscal. Asadar, acesta este rezultatul corect. Daca cineva v-a calculat altfel pensia, va rugam sa ne transmiteti cazul concret si il vom analiza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by