BNR reduce nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, lasand un miliard de euro in piata bancara. Vezi ce inseamna gestul bancii centrale pentru creditarea in euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 31 martie 2011, 13:41 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
 documente
(31 Mar 2011) DOC, 41KB
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi sa mentina rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an si sa reduca rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani la nivelul de 20 la sută de la 25 la sută. Potrivit unor surse apropiate Bancii Centrale, asta inseamna circa un miliard de euro lasati suplimentar in piata. Potrivit documentului, institutia condusa de Mugur Isarescu va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi internaţionale, astfel încât să asigure menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

 • Argumentele deciziei BNR: nevoia de bani a Finantelor, stimularea economiei sau consecinta incheierii acordului de la Viena
"Exista trei argumente care probabil ca stau in spatele deciziei BNR. Primul e legat de faptul ca Ministerul Finantelor Publice are nevoie de bani. Daca acesta este motivul, eu sunt ingrijorat. Si asta pentru ca inseamna ca MFP nu a reusit sa atraga de pe piata externa banii de care avea nevoie- semn ca Romania nu e interesanta din aceasta privinta", explica pentru HotNews economistul sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. Potrivit acestuia, banca pe care o reprezinta se astepta la o reducere, nu mai devreme insa de luna iulie.

"Al doilea motiv este legat de stimularea economiei, dar cred ca si aceasta varianta este nu tocmai potrivita pentru ca incurajeaza creditarea in valuta, lucru care nu lipseste Romaniei in acest moment. Nu  este de dorit acest lucru, mai ales ca riscul valutar al Romaniei a crescut nu numai pe segmentul privat, ci si pe cel guvernamental. In acest moment Statul are mai multa datorie in valuta decat in lei, iar riscul valutar  pentru tara in ansamblu e ste  semnificativ.  Nimeni si nimic nu poate exclude  deprecierea puternica a leului la un moment dat?", mai spune Chidesciuc.
Al treilea motiv este legat de terminarea acordului de la Viena, mai spune Chsdeciuc, reducerea rezervelor minime obligatorii oferind posibilitatea unor banci sa isi reduca expunerea pe Romania.
 • Care sunt efectele posibile in piata?
Reducerea RMO insemna o lichiditate mai abundenta pe piata interbancara si aceasta lichiditate va permite o mai buna circulatie a banilor in sistem, iar in final va conduce la scaderea dobanzilor. Asta inseamna credite in euro usor mai ieftine si posibilitatea ca bancile sa intre mai usor la finantarea marilor proiecte de infrastructura.
Reamintim ca in 2008, reducerea RMO la pasivele in lei a fost catalogata un an mai tarziu de catre Guvernatorul Isarescu drept o greseala. "Scaderea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, decisa de BNR in octombrie 2008, a fost o greseala, iar banca centrala a vandut ulterior valuta pentru a drena lichiditatea din piata, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Eu am votat atunci in favoarea reducerii rezervelor minime, dar a fost o greseala. Masura parea cea mai normala in conditiile de neincredere si dezbateri politice, dar situatia creata ulterior in piata nu a putut fi rezolvata decat prin vanzarea de valuta", a adaugat Isarescu.
"Vanzarea de valuta a fost singura solutie rezonabila pentru a iesi din impas. Unii analisti au observat in mod corect aceste miscari, care s-au reflectat in scaderea rezervei valutare", a mai spus guvernatorul.
 • Explicatiile BNR
Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a băncii centrale, în special a celor induse de evoluţia preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili, cu efecte asupra preţurilor interne, alături de persistenţa incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate.

Având în vedere ponderea semnificativă a acestor elemente în structura coşului de consum din România, această perspectivă este preocupantă, BNR reiterând nevoia de ancorare fermă în continuare a anticipaţiilor inflaţioniste. 
În acest context, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Totodată, în vederea continuării procesului de aliniere graduală la standardele în domeniu ale Băncii Centrale Europene, CA al BNR a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 20 la sută de la 25 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011.

 Rata rezervelor minime obligatorii aplicabilă pasivelor în lei rămâne neschimbată la nivelul de 15 la sută.
Prin aceste decizii sunt avute în vedere conservarea perspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţie şi de redresare pe baze sănătoase a economiei. În acest sens, în vederea asigurării unui proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală a economiei româneşti, este esenţială implementarea fermă şi consecventă a angajamentelor asumate de autorităţile din România în cadrul noilor acorduri de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale.

 Totodată, este necesară evaluarea continuă a tendinţelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, în vederea asigurării unei evoluţii adecvate a creditării în lei faţă de cea în valută.


 • Ce sunt de fapt rezervele minime obligatorii?

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilităţi băneşti ale bancilor ( în lei şi în valută) păstrate în conturi deschise la Banca Naţională a României. Funcţiile principale ale mecanismului RMO constituite în lei sunt cea de control monetar (aflată în strânsă corelaţie cu cea de gestionare a lichidităţii de către BNR) şi cea de stabilizare a ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară. Rolul major al RMO în valută este acela de a tempera expansiunea creditului în valută.

Baza de calcul a RMO se determină ca nivel mediu zilnic (pe perioada de observare) al soldurilor elementelor de pasiv în lei şi în valută din bilanţurile băncilor (cu excepţia pasivelor interbancare, a obligaţiilor către BNR şi a capitalurilor proprii).

Perioada de observare şi cea de aplicare au durata de o lună, fiind succesive (prima dintre ele reprezentând intervalul cuprins între data de 24 a lunii precedente şi data de 23 a lunii curente). Ratele RMO pot fi diferenţiate atât în funcţie de moneda de constituire, cât şi în funcţie de scadenţa reziduală a elementelor incluse în baza de calcul (mai mică sau mai mare de 2 ani).
RMO se constituie ca nivel mediu zilnic al disponibilităţilor menţinute pe parcursul perioadei de aplicare în conturile deschise la BNR.Deficitului de rezerve i se aplică o dobândă penalizatoare, iar abaterile repetate se sancţionează prin avertisment, amenzi sau prin limitarea operaţiunilor instituţiei de credit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12300 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  leul sus si dobinda de ref. sus (Joi, 31 martie 2011, 14:14)

  cotzofana [anonim]

  iata ce declara toti despre moneda nationala "sus" si dobinda de referinta la fel :Exportatorii elveţieni ar fi într-o situaţie mult mai bună acum dacă francul nu s-ar fi apreciat atât de mult în ultimii doi ani. Ar avea la fel de mult succes ca cei germani, deoarece sectoarele exporturilor sunt similar poziţionate în cazul ambelor ţări", a declarat Alexander och, economist la UniCredit Group Munchen.
  Exporturile Elveţiei continuă să piardă teren în faţa Germaniei, companiile încercând să depăşească dificultăţile generate de o monedă care s-a apreciat puternic în ultimele 12 luni faţă de euro şi dolar. Ambele ţări au beneficiat de cererea globală pentru produsele lor, însă ieftinirea monedei europene a ajutat vânzările şi creşterea economică din Germania.Exportatorii elveţieni spun că aprecierea monedei naţionale este un "coşmar pentru toată lumea" iar aderarea la moneda unică europeană ar fi benefică pentru naţiunea care rămâne din ce în ce mai mult în urma rivalilor de pe continent, scrie Bloomberg
  • 0 (2 voturi)    
   este binecunoscut faptul ca (Vineri, 1 aprilie 2011, 9:55)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui cotzofana

   o devalorizare a monedei nationale stimuleaza exporturile si atrage turisti din strainatate, iar o valorizare stimuleaza importurile. Fecare tara isi valorizeaza/devalorizeaza moneda nationala in functie de necesitati (spre exemplu Grecia isi devalorizeaza vara drahma, ca sa atraga turistii, si apoi o revalorizeaza toamna la nivelul precedent). Numai ca tendintele trebuie mentinute doar pe termen scurt, hai mediu, in nici un caz pe termen lung, pt ca ar produce dezechilibre monetare si economice majore.
   Leul s-a devalorizat destul, asa ca ii ajunge, foarte bine face BNR ca il mentine pe o plaja de echilibru. In loc sa se planga ca se apreciaza leul, marii producatori mai bine ar profita de situatie si ar cumpara din afara bunuri de productie ieftinite de aprecierea leului, sa isi retehnologizeze odata fabricile.
   • +1 (1 vot)    
    Aaaaaa... (Vineri, 1 aprilie 2011, 10:46)

    Danon [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ... scuze bancher dar... sunt putin peste zece ani de cand Grecia nu mai are drahme ci euro??

    In plus, nici o tara nu tine sa-si evalueze-devalueze moneda periodic. Fiindca asta are consecinte extrem de grave privind mediul de afaceri, care are nevoie de stabilitate monetara pentru a minimiza riscurile si a investi.

    Iar avantajul devalorizarii este nu atat ca atrage turisti ci ca stimuleaza exporturile. Nimeni nu vrea sa stimuleze importurile, din pacate devalorizarea aduce si inflatie, care este moartea lenta a economiei.
 • +1 (1 vot)    
  Creditarea in valuta nu lipseste (Joi, 31 martie 2011, 14:50)

  hsl [utilizator]

  insa costa mai mult decat acolo unde lipseste.
  Hmmm, interesanta "corelatie" intre cerere si oferta... si mai avem pretentia ca avem un sistem bancar ancorat intr-o adevarata economie de piata.
 • +3 (5 voturi)    
  hm (Joi, 31 martie 2011, 14:56)

  alex [anonim]

  Deci scade rezerva BNR cu 1 miliard de euroi...
  • -1 (3 voturi)    
   Inca unu care nu intelege (Joi, 31 martie 2011, 15:29)

   Vasile Ion [anonim] i-a raspuns lui alex

   Se explica destul de clar in articol si pentru cei care nu inteleg sau stiu cum functioneaza BNR sau alta banca centrala, dar tot mai e unu care trage cate o concluzie gresita.
   Rezerva valutara BNR si reservele minime necesare prin lege a bancilor nu sunt aceleasi lucruri. Citeste mai sus.
   • +3 (3 voturi)    
    :) (Joi, 31 martie 2011, 16:10)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Vasile Ion

    Nu sunt acelasi lucru, dar RMO in valuta sunt parte din rezerva valutara a bancii centrale.
   • +1 (5 voturi)    
    Dragi economisti scortosi (Joi, 31 martie 2011, 16:36)

    Justin Puscasu [anonim] i-a raspuns lui Vasile Ion

    care sariti repede la gatul omului ca nu intelege niste fineturi ale "stiintei" economice. Cum dracu de nu observati ca desi economia e pe butuci, moneda nationala se intareste de zor. Vi se pare normal? Ce credeti ca se va intampla cand BNR va termina rezerva aia de la FMI tot cumparand lei pentru diverse nevoi si intarind in felul asta moneda nationala?
    P.S. Am senzatia ca una din marile plagi ale Romaniei este "capitalul" asta de zeci de mii de economisti, unu si unu - facuti pe banda la SH.
    • +2 (2 voturi)    
     :) (Joi, 31 martie 2011, 17:30)

     owl [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

     1. Am vrea noi sa fim in situatia Elvetiei fata de Germania, dar nu se pune.

     2. Care exporturi sunt afectate ? cele de materie prima ( lemn, fier vechi, cereale?). Sa fim seriosi... Sa nu confundam "nu ne vindem tara" cu "nu ne vindem ieftin".
    • +1 (7 voturi)    
     Draga postac pesedist (Joi, 31 martie 2011, 17:35)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

     1. Economia nu e pe butuci, asha cum iti place tie sa crezi (studiaza nitel CDS-ul, ratingul, sondajele in rindul managerilor,etc). Pina si sefii tai de la RTV si A3 s-au prins ca recesiunea a trecut, si de la lozinca: "Boc a distrus economia" au trecut la "Chiar daca economia isi revine, boc si mai ales basescu n-au nici un merit" Crin ar putea chiar spune ca economia asta e o nesimtita pro-basista, sluga dictatorului
     2. daca studiezi nitel evolutia rezervelor BNR 2009-2011, vei observa cu surprindere ca nu s-au cheltuit bani pe sustinerea cursului, ci ca pur si simplu atita valoreaza leul pe piata.
     3. "P.S. Am senzatia ca una din marile plagi ale Romaniei este "capitalul" asta de zeci de mii de economisti, unu si unu - facuti pe banda la SH. "
     Mare ghinion are tara asta ca se ia dupa capul economistilor astia SH, cind ar putea sa foloseasca meretele tale concluzii economice, bazate pe studii aprofundate si teorii economice revolutionare. Stii cum e, "prostul daca nu-i fudul ..."
     • +2 (4 voturi)    
      No shit (Joi, 31 martie 2011, 19:04)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      Se vede ca habar nu ai cum e o economie sanatoasa, solida ca nu ai mai fluiera in biserica.
      Uitate-n jur si spune la ce esti competitiv comparativ cu alte economii? Salarii de 200-300E si preturi uneori mai mari ca-n vest, plus o infrastructura, sistem educational, medical si moral de rasul curcilor, birocratie mai urata ca intr-o tara africana, fiscalitate de romane sf, incompetenta pana la cel mai inalt nivel.
      Noapte buna.
      • 0 (6 voturi)    
       Tu ai idee despre ce vorbesti? (Joi, 31 martie 2011, 19:19)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui Mihai

       Competitivitatea unei economii scade cu cit salariul e mai mare, si nu invers. Daca la tine in tara sunt salarii mari si la mine sunt mici, producatorii de la tine se vor muta la mine, si nu invers. Da' na, pentru asta tre sa ai habar cit de cit despre cum merge economia...

       Cit despre competitivitate, o vad in IT, unde prestez munca la calitate similara cu UE/USA la jumate de pret, o vad in industria auto (si nu ma refer doar la Dacia, ci si la firmele care produc piese pentru diverse marci de masini), o vad intr-o oarecare masura in industria grea, unde exportam otel de 3-4 mld eur anual. Dar ca sa vezi si ce e bun in tara asta trebuie sa privesti nu doar la Realitatea TV, ci sa te mai si informezi din statistici....
       • +2 (4 voturi)    
        Da (Joi, 31 martie 2011, 19:43)

        Mihai [anonim] i-a raspuns lui bogdan

        Am idee pt ca traiesc si muncesc intr-o tara care aproape nu a cunoscut criza, unde cumpar un kil de cartofi cu 50centi nu cu un dolar ca in Romania. Ce ai spus tu de otel, Dacia , pfai, e maruntzish, lasati....
        • +1 (3 voturi)    
         Criza sau recesiunea? (Joi, 31 martie 2011, 20:19)

         bogdan [anonim] i-a raspuns lui Mihai

         Nu stiu in ce tara traiesti. N-o fi avut tara respectiva recesiune, da' nici cresteri de PIB 7-8% n-a avut, nici cresteri salariale la bugetari de 70-80% in 2 ani, nici cresteri de 100% de pensii in 2 ani, si lista poate continua la nesfirsit.
         Si daca tot mi-ai dat exemplul cu kilul de cartofi, de ce nu ne spui si cit e un bilet de autobuz, cit e chiria medie, cit costa o piine, cit costa tigarile, cit costa o bere bauta la crisma, etc. Sau tu traiesti doar cu cartofi?
         • -1 (1 vot)    
          Hahaha (Joi, 31 martie 2011, 21:38)

          Mihai [anonim] i-a raspuns lui bogdan

          traiesc cu de toate, am bani de tigari, de bautura, de friptura si raman destui si de Bora Bora. Am bani sa sa platesc rate la doua masini si mortgage la casa. Am bani sa-mi satisfac orice hobby vreau, carti, filme, muzica.
          Tu ai?
          • 0 (0 voturi)    
           Asta... (Vineri, 1 aprilie 2011, 6:13)

           Mih. [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

           ...pana te-or prinde!:)))
          • 0 (0 voturi)    
           N-ai inteles intrebarea (Vineri, 1 aprilie 2011, 11:02)

           bogdan [anonim] i-a raspuns lui Mihai

           Personal nu ma intereseaza situatia ta materiala. Doar ca daca-ti permiti toate chestiile insiruite mai sus, de ce nu ne spui cit costa fiecare din ele in tara unde traiesti tu comparativ cu Romania. De ce te-ai limitat la compararea kilului de cartofi? Hai sa comparam si pretul tigarilor, al casei, al masinilor... Si dupa aia sa tragem concluzia ca e mai ieftin de trait in tara la tine.
           Cit despre situatia mea materiala, nu vad ce relevanta are. Pe forum fiecare poate sa se laude cu ce avere vrea....
      • 0 (0 voturi)    
       si? (Joi, 31 martie 2011, 19:26)

       donache [anonim] i-a raspuns lui Mihai

       in 2007 cand economia lui Tariceanu duduia nu erau la fel ca acum infrastructura, fiscalitatea, incompetenta? erau. Si investitorii veneau ca la borcanul cu miere.
       • +1 (1 vot)    
        OOOO (Joi, 31 martie 2011, 19:40)

        Mihai [anonim] i-a raspuns lui donache

        Crezi tu ca duduia, era doar un foculetz.
       • 0 (0 voturi)    
        =)) (Joi, 31 martie 2011, 19:53)

        Mihai [anonim] i-a raspuns lui donache

        Pomana lohn de la straini tu o numesti duduiala?
      • +1 (3 voturi)    
       Shit, No... (Joi, 31 martie 2011, 19:52)

       economics [anonim] i-a raspuns lui Mihai

       Tocmai salariile mici pot fi un suport pentru o economie competitiva... Unde ai studiat? La SH sau "dupa bloguri"...LOL
       • -1 (1 vot)    
        Aoleu (Joi, 31 martie 2011, 20:14)

        Mihai [anonim] i-a raspuns lui economics

        De aia traiti asa de bine, ca doar salarii mici is de cand lumea in Romania.
        Cand am spus competitivitate ma refeream la competenta ca grad de pregatire profesionala....and guess what, romanii is printre cei mai incapabili din Europa.
    • -1 (1 vot)    
     Specialist in economie? (Joi, 31 martie 2011, 19:27)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

     Din ce spui se vede ca ai invatat economie la Stefan Gheorghiu si ceia ce ai invatat nu se potriveste cu economia capitalista moderna.
  • 0 (0 voturi)    
   da, ai intuit bine (Vineri, 1 aprilie 2011, 10:01)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui alex

   teroetic scade rezerva BNR cu 1 mld de EUR, pt ca RMO sunt cuprinse in rezervele internationale. Practic, acesti bani nu erau ai BNR, erau ai bancilor, ei fiind doar ,,depozitati'' la BNR. Asa ca ca partea din rezerva care apartine exclusiv BNR (rezerva de aur, DST, depozite in strainatate, obligatiuni la FED) ramane neschimbata.
 • +6 (8 voturi)    
  Vai de capul vostru de economisti! (Joi, 31 martie 2011, 18:10)

  gogu [anonim]

  Tara nostra e vanduta! Viitoarele locuri de munca vor fi ca sclavi.Voi nu vedeti ce se intampla in jurul vostru.Ziceau unii destepti ca am iesit din recesiune.Se pare ca nu traiesc printre oamenii normali,care cu greu fac fata la creditele facute.Mancarea e foarte scumpa.Electricitatea creste,gazele cresc.Si voi imi spuneti ca am scapat de recesiune.Economistii lui peste.Se duce un razboi economic murdar.O tara poate fi cucerita cu armele sau economic(facandu-i sa se imprumute).
  Asa zisa crestere economica a Romaniei a fost bazata pe consum.Pe consum din credit.Am vandut tot.Petrolul,rezervele de aur.Vindem ca fraierii teren arabil cand in Japonia si Statele unite un strain nu poate cumpara teren decat foarte greu,aproape imposibil.Vai de fundul nostru.Conducatorii nostri de dupa revolutie s-au vandut si se vand pe cativa arginti.
  • -4 (4 voturi)    
   Aoleu, valeu, ajutoor .... (Joi, 31 martie 2011, 18:34)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   Acu tot vine sfarsitul lumii in 2012 asa ca ce mai conteaza! Vinde-ti calculatorul si taie capul electricitatii daca-i mai creste tulpina!
  • -1 (5 voturi)    
   Oamenii normali :)) (Joi, 31 martie 2011, 18:46)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui gogu

   1. Cine i-a pus pe oamenii normali sa isi faca credite pina la limita suportabilitatii???
   2. Locurile de munca se platesc dupa cum zice piata muncii nu dupa cit crede angajatul ca i-ar trebui ca sa-si poata achita creditele. A fi scav inseamna sa te oblige cineva sa muncesti pentru el, ceea ce nu e cazul in Romania. Plus ca nu te opreste nimeni sa te faci patron. N-ai bani? Ia-ti o bucata de pamint, cultiva rosii si vinde-le in piata. Cine te obliga sa te angajezi ca 'sclav" la patron???

   In rest, mai bine te-ai apuca de munca decit sa scincesti pe forumuri.
   • 0 (2 voturi)    
    normali?!? :))) (Joi, 31 martie 2011, 22:50)

    hihi [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    nene bogdan, matale fie esti unu' care e platit sa tina biciul in mana pe plantatie, fie e platit sa isi faca munca de postac in favoarea unei anume parti, fie traiesti din bani furati pt ca o afacere cinstita in ziua de azi are prea putine momente bune, iar alea care sunt bune nu sunt suficiente ca sa te faca atat de vesel. iar daca esti "anti-economistul" de mai sus, mai studiaza. 1. cds-ul romaniei ti se pare mic? esti tare. ratingul ti se pare pun? pai doua din trei agentii majore zic ca esti "junk". economia tre' sa "duduie" ceva mai mult si mai bine pana la a canta osanale unuia sau altuia in politica, ca sa poti plati pensii si salarii fara sa generazi atata datorie pe termen lung pe care ti-o platesc copii, ca sa faci investitii - cel mai important, ca sa ai sanatate, educatie. pana atunci... 2. cursul bnr este "managed float", ring any bell? si da, bnr are socotelile ei in a sustine cursul intr-un fel sau altul, fie pt a contracara lipsa de creier a guvernelor cu politicile lor tembele si necorelate, fie sub presiunea strainilor care cam fac jocurile pe piata valutara etc. mai studiaza. la 3. deja m-am plictisit. deh, cartea e grea a naibii, datu'cu parerea, in schimb... piece of cake
    • 0 (0 voturi)    
     Da... strugurii sunt acri rau (Vineri, 1 aprilie 2011, 11:16)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui hihi

     1. Oare n-ar exista si posibilitatea, de exemplu, sa lucrez in IT si sa cistig 1500-2000 eur net, bani care sa ma faca sa traiesc decent? Sau n-ash putea avea un mic business privat, fara afaceri cu statul, care sa mearga bine? Daca tu o duci rau, inseamna ca toti cei care o duc mai bine sunt hoti???
     2. CDU-ul e mai mic decit in tarile PIIGS, de exemplu. Sau decit in Ungaria. Si e in scadere de jumate de an.
     3. Ratingul e BB+ cu perspectiva stabila, iar in 2011 va ajunge BBB iesind din Junk. Ete aici:
     http://www.ziare.com/articole/fitch+rating+romania+2010
     4. BNR nu sustine cursul, ci doar preinitimpina fluctuatiile. Citi EUR a bagat BNR in 2009 si 2010 in sustinerea cursului? Ai vro idee? Daca n-ai iti zic eu, aproape nimic, sub 1 mld eur. Si asta se observa simplu daca te uiti la evolutia rezervei BNR.

     Pina si TV-urile moguliene au schimbat placa de la "criza se va adinci" la "chiar daca iesim din recesiune nu e meritul guvernului". Peste un an ce argumente vei mai avea?
     • 0 (0 voturi)    
      acri, acri :))) (Vineri, 1 aprilie 2011, 21:37)

      hihi [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      1. nu-mi plange de mila ca nu o duc deloc rau, si asta se bazeaza pe multa carte si si mai multa munca. insa asta nu ma impiedica sa VAD in jur, nu doar sa privesc absen.
      2. daca tu compari niste niveluri (eg aici CDS) si tragi concluziile pe care le tragi, ramai la domeniul tau, la IT. un economist ti-ar explica mecanismul CDS-urilor iar un analist (economic, politic) ti-ar putea "devoala" niste nuante in plus.
      3. chestia cu articolul cu Fitch... ramane de vazut daca avem vreo sansa reala de a iesi din junk. eu pun pariu cu tine ca nu, pentru ca nu exista fundamentele economice, politice si sociale necesare. daca am dreptate, bea un pahar de sampanie pt mine. daca nu am dreptate (sincer, asa si imi doresc), o voi face eu si pt tine, si pt toti romanii. sincer.
      4. cat despre remarca pe curs, vad ca imi dai dreptate (managed floating) si te cam contrazici fata de postarea in care spuneai ca atat valoreaza leul pe piata.
      iar cu valoarea acestui guvern... sa nu comentam. nu ca ar fi mai prost decat variantele din ultimii 10-15 ani, oricare dintre ele. nici un guvern nu a repus economia pe baze viabile iar cu sacul peticit (acum mai peticit ca alta data) nu vei putea sa supravietuiesti. nu te mai obosi sa imi explici ce si cum ca iti pierzi timpul de pomana. de altfel, poate ai si ghicit: sunt economist, si unul din ala care judeca si din carte, si din experienta, dar si din ceea ce vede in viata reala. asa ca nu incerca sa imi explici care este viziunea ta caci nu ma convingi. ca si tine, sper ca ziua de maine va fi mai buna, pentru toti romanii. insa aceasta speranta se bazeaza pe prudenta, pe analiza aprofundata si pe o viziune pe termen lung. sa auzim de bine :)
 • +2 (2 voturi)    
  Aduceti-va aminte ce am scris Dianora si Bogdan! (Vineri, 1 aprilie 2011, 2:42)

  gogu [anonim]

  Asa sunt romanii! Gica contra! Se cred mai inteligenti si mai destepti ca altii.Poate asa s-a vrut! O politica ca sa ne dezbine.Fiti modesti! Daca lumea se va dsitruge numai Dumnezeu stie cand si cum.Ideea este ca vor veni timpuri grele pentru cei care muncesc.Si pentru Bogdan sa stii ca muncesc si foarte mult.Referitor ca ai optiunea sa alegi sa fii sclav sau nu.Cum zicea Rousseau "Omul civilizat s-a nascut si moare sclav".Ziceai ca cine vrea sa cumpere teren sa cultive rosii si sa le vanda in piata.Dar nu vezi ca guvernantii nostri dragi pun multe piedici taranilor sa-si vanda produsele in piata.Inainte sa mai postati pe aici incercati sa cititi cartea lui Nicolae Paunescu( cu L nu cu N).Ce care a descoperit insulina.Si mai ascultati si cititi Doina lui Eminecu.Varianta necenzurata.O sa va aduceti in viitor aminte de vorbele mele.Ma doare sufletul sa vad cum tara mea draga a ajuns o tara de lumea a treia.
  • 0 (0 voturi)    
   ce sa-i faci... (Vineri, 1 aprilie 2011, 8:55)

   hihi [anonim] i-a raspuns lui gogu

   ... asta e rezultatul politicii de tembelizare duse in ultimii 20 de ani. dar stii cum e: it takes two to tango, daca nu vrei sa fii prost, nu esti. din pacate, multi dorm somnul prostiei... mie mi-e ciuda de ceilalti care fac benevol jocul altora gandindu-se ca "se scot", ca isi asigura viitorul lor si familiilor lor. cand s-o trezi prostimea... sa te tii, o simpla privire in istoria universala este edificatoare. pacat de tara asta, nu se mai vad oamenii decenti si de buna credinta de toti nimenea fara creier si fara consiinta. insa eu tot am incredere ca au mai ramas suficienti astfel de oameni ca sa mai poata fi schimbat ceva. unul dintre ei esti tu :)
  • 0 (0 voturi)    
   Gogule, vorbe, vorbe (Vineri, 1 aprilie 2011, 11:25)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Daca vrei sa ai o viziune completa asupra eforutrilor si beneficiilor angajatorului /angajatului, ar trebui sa fi fost in ambele tabere. Tie probabil ti se pare ca patronul sta toata ziua si bea cafele si banii vin singuri. Nu spun ca nu sunt si firme care traiesc doar din afaceri cu statul, dar sunt si multe altele care nu fac afaceri cu statul. Zici ca e greu sa cultivi rosii si sa le vinzi in piata? Fa-ti o frizerie, sau o firma de catering. Si vei vedea ce inseamna sa fii angajator, vei vedea cite weekenduri iti permiti sa nu muncesti, vei vedea ce riscuri suporta o afacere, vei vedea cite griji ai pe cap, vei vedea cum e sa ai o loaza de angajat pe care nu-l poti da afara decit dupa hirtogaraie de 1-2 luni. Da' asta presupune munca si risc asumat. E mult mai simplu sa iti plingi de mila pe forumuri si sa ne trimiti sa citim doine....
 • 0 (0 voturi)    
  50 centi kg de cartofi? (Vineri, 1 aprilie 2011, 5:19)

  catalin [anonim]

  vrei sa zici 1$ livra(aprox 1/2 kg) sau ai vrut sa zici ca acea tara minunata unde lucrezi tu e afganistan?
 • 0 (0 voturi)    
  OK ? (Vineri, 1 aprilie 2011, 7:28)

  anonim [anonim]

  Ieri am vazut pe cineva cumparand 1 covrig platind cu monede de 1 BAN. Vanzatoarea suparata a luat banii fara sa mai verifice daca in gramada se gasesc 100 de monede. Una suta de monede pentru un covrig ? Simt ca ceva nu este OK.
 • -1 (1 vot)    
  Inca un episod din filmul "Aici e imprumutul dv." (Vineri, 1 aprilie 2011, 9:18)

  .... [utilizator]

  Acesta e metoda prin care cea mai mare parte a imprumutului de la FMI (plus BM si CE) s-a transferat catre bancile comerciale cu capital strain.
  De fapt asta a fost si scopul acordarii acestui imprumut: banii sa sa intoarca inapoi la tarile din vest.
  Problema e ca banii s-au intors direct, fara a se urma clasica metoda de a finanta proiecte cu banii imprumutati care sa fie executate de catre firme occidentale (o intoarcere indirecta a banilor). Macar, daca s-ar fi urmat a doua cale, ar fi ramas ceva de pe urma imprumutului FMI, dar foamea celor din spatele acestui organism financiar era atat de mare incat ne-au jefuit in cel mai cinic mod (promisiunile bancilor de dinaintea acordarii imprumutului au fost doar apa de ploaie). Singura lor problema a fost sa gaseasca persoana potrivita la conducerea Romaniei care sa accepte conditiile lor. A facut si FMI o concesie guvernului permitand folosirea unei sume pentru cheltuieli bugetare si cred ca o s-o mai faca si din viitorul imprumut daca urmatoarea campanie electorala o va cere. De, vorba unui ambasador, actuala putere trebuie protejata cu orice pret. Unde vor mai gasi ei altii la fel de ascultatori si buni executanti?
  • 0 (0 voturi)    
   curios (Vineri, 1 aprilie 2011, 9:54)

   curios [anonim] i-a raspuns lui ....

   astept sa vad cat se face cursul dupa ce se scot din tara banii respectivi + profiturile transnationalelor. nu m-am lamurit inca daca bnr chiar are mainile legate sau face si ea jocul strainatatii...
 • 0 (0 voturi)    
  decizia corecta (Vineri, 1 aprilie 2011, 9:50)

  Adi de la Galati [anonim]

  Plecand de la obietivele BNR si anume stabilitatea cursului, stabilitatea preturilor este normal ca BNR sa intervina in piata. Conjunctuara actula practic obliga BNR sa ia aceasta decizie. In lipsa unor masuri adevarate de relansare a economiei, in contextul foamei de bani ale guvernului si cum agentii economici sunt subfinantati datorita apetitului bancherilor pentru bonuri de stat, BNR trebuie sa faca "ceva" pentru a asigura ECONOMIEI spatiu pentru crestere. Daca ar face la fel ca guvernantii, ar dormi in papusoi probabil va murii si singurul motor care a inceput sa functioneze "Exporturile".
 • 0 (0 voturi)    
  Stai linistit Bogdane ca tu detii adevarul absol (Vineri, 1 aprilie 2011, 19:55)

  gogu [anonim]

  Tine-o pe a ta frate! Numai tu muncesti! Noi cei care mai comentam pe forumuri stam si nu facem nimic.Ai zis-o neica.Cu de acestia ca tine fara pic de patriotism si cu gandul numai la bani a ajuns tara nostra cum a ajuns.Ai probleme cu firma ta pentru ca birocratia este mare.Statul a ajuns din servitorul cetateanului strangator de biruri pentru altii.Altii cu perciuni lungi care ne dau imprumuturi prin FMI.Nu ai cu cine frate!//(editat de HotNews.ro)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by