Criza din Uniunea Europeana se adancea. Dupa criza ce a zguduit Grecia falimentul batea la portile Irlandei. Portugalia se arata la orizont, iar panica din pietele financiare ale Spaniei era la cote alarmante. Toate privirile erau atintite spre singurul stat care putea interveni si redresa situatia: Germania cancelarului Angela Merkel. Numai ca aceasta isi dorea sa-si protejeze tara mai intai si prea putin sa intervina in ajutorul celorlalte tari din zona Euro. Pe 10 noiembrie anul trecut, la bordul unui Lufthansa, in timpul unui zbor peste noapte la un summit global in Coreea de Sud, ministrul de finante, Wolfgang Schauble, avea sa o convinga "sa-si schimbe partitura" si sa-i "ajute si pe altii pentru a se putea ajuta pe ei" mai intai.

W. SchaubleFoto: Wikipedia

Wall Street Jurnal trece in revista rolul remarcabil si mai putin cunoscut al ministrului de Finante german, Wolfgang Schauble, in conturarea planului financiar pentru salvarea tarilor cu datorii din zona euro.

"Noi nu trebuie sa vorbim mereu despre ceea ce nu vrem", i-a spus politicianul veteran de 68 de ani, Angelei Merkel si consilierilor ei in zborul de 10 ore. "Trebuie sa spunem si de ce euro este in interesul Germaniei."

Aceasta transformare a Germaniei dintr-un salvator reticent intr-un adevarat lider in lupta impotriva "incendiilor" financiare care au cuprins Europa, prin mobilizarea factorilor de decizie politica europeana, releva rolul jucat de un politician care a fost de aproape de a iesi din scena anul trecut din cauza starii sale de sanatate.

Schimbarea strategica a Germaniei a introdus intr-o noua faza lupta Europei pentru a potoli criza datoriilor. Pericolul este departe de a se fi calmat, dar pietele financiare sunt acum mult mai increzatoare ca Germania va face ceea ce este nevoie pentru a salva euro.

Integral in EurActiv.ro