Exclusiv Oficiali Eurostat: Rezervele pe care le avem fata de Romania nu se refera doar la CFR sau Termoelectrica
Reamintim ca ieri, aripa statistica a Uniunii Europene (Eurostat) a dat publicitatii un comunicat in care mentiona ca se indoieste de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar, acuzatiile vizand posibile erori in privinta cifrelor legate de Termoelectrica si CFR Infrastructura. Agentia Bloomberg a preluat imediat informatia, dar oficialii INS au declarat pentru HotNews ca asemenea rezerve au mai fost exprimate de Eurostat şi în anii precedenţi in legatura cu Grecia, Danemarca şi Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011. „Noi aplicam chiar acum un program de verificare si de ras-verificare a datelor”, a confirmat Vergil Voineagu, presedintele INS pentru HotNews.ro.
La randul lor, Emil Boc, seful Guvernului si secretarul de stat de la Finante Gheorghe Gherghina au avut pozitii similare, declarand ca datele furnizate Eurostat de catre Romania nu au fost in niciun fel masluite.
În şedinţa Guvernului din 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, pentru a depista eventuale discrepanţe dintre conturile financiare şi cele nefinanciare. Verificarea datelor de către experţi din Ministerul Finanţelor Publice a fost deja declanşată ca urmare a discuţiilor purtate cu experţii EUROSTAT.
"Odată cu notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul Administraţiile publice a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA. Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări deoarece contul de profit şi pierdere şi respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării", mai spun oficialii INS.
Potrivit acestora, alături de experţii Ministerului Finanţelor Publice, la verificarea calităţii datelor urmează să participe şi specialistii Institutului Naţional de Statistică şi cei ai BNR. "După verificarea datelor şi identificarea cauzelor care au condus la înregistrarea discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare urmează a fi prezentate EUROSTAT detaliile necesare pentru înlăturarea rezervelor formulate cu ocazia raportării din septembrie 2011", mai spun reprezentantii Statisticii.
Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene şi a Regulamentului nr. 479/2009, toate ţările UE, inclusiv România, transmit catre Eurostat de două ori pe an, respectiv pe 31 martie şi 30 septembrie, Notificarea deficitului şi datoriei guvernamentale.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Mai crede oare careva ca in romania acuma inflatia este ub 10%? Vai si amar de cei care au economii in banci la dobanzi de 5-6 %! Ca sa nu mai vorbesc de cei ce traiesc din venituri fixe... pensionari, bugetari, etc.
Acum la UE lucreaza niste baieti ok de la noi (fosti la MF, transporturi, statistica, etc.).
Acestia au informat de mult despre situatia exacta, pt ca ei vb in tara cu cei care au datele corecte, le obtin apoi si le compara cu datele oficiale transmise de catre INS si de Comisia de Prognoza.
acesti baieti lucreaza la eurostat si ecofin.
2. Chiar suntem cretini, nici sa mintim nu suntem in stare, fiecare ii zice pre limba lui.
Totusi, cred ca ai inteles ce voiau sa spuna acestia, dar incerci doar sa lansezi niste fumigene pentru a dispersa efectul comunicatului respectiv.
E pozitiv faptul ca cei de la Bruxelles au inceput sa fie deranjati de hotia si fatarnicia conducatorilor nostri si nu doresc sa le mai tolereze. Spre deosebire Bruxelles, FMI pare sa fie partas si sa inchida ochii la toate raportarile neconforme cu realitatea ale guvernului roman.
Dar cat de nepregatit trebuie sa fii sa dai date care nu se pupa?
E suficient sa te plimbi pe strada 30 de minute si vezi starea reala a economiei romanesti.
De fapt, nu exista statistica mincinoasa, ci doar fraieri care nu stiu sa-si aleaga datele convenabile din ea...
Sincer, nu cred ca mai exista posibilitatea sa reversam raul care a fost facut Romaniei de acest Basescu care a tras dupa el exact oameni care ii seamana: mincinosi, prosti, hoti si neputinciosi.
Din linkul de mai sus, rezulta clar cum Guvernul Boc a mintit prin omisiune - exact asa cum i-au mintit pe romani in 2009 si 2010 pana la venirea FMI, dupa cum recunostea Dl Radu Berceanu - si au transimis date incomplete la Eurostat..... desi trrebuiau sa transmita date care sa includa pierderile mariler gauri-negre la bugetul Romaniei care sunt cele 25 de companii de stat ce trebuie monitorizate asa cum s-a stabilit si cu FMI si cu CE..... RUSINE!!!! Mintiti in continuare iar cifrele arata roz bonbon cu minciunile voastre....
Eu insumi, cand am avut prilejul sa lucrez - cu multi ani in urma, dar dupa Revolutie - intr-un minister, am participat la crearea de statistici si rapoarte masluite. Era nevoie de ele, altfel oligarhii nostri nu intrau in NATO / UE.
Pentru orice birocrat din Romania, minciuna, scoaterea datelor din pix, incalcirea raportarilor in asa fel incat sa nu se mai inteleaga nimic, sunt chestii simple.
Voineag zice: "o sa verificam si ras-verificam". Va spun ce inseamna asta, cum trebuie tradus din limbajul birocratului in limbajul omului normal: "valeleu, s-au prins astia, tre' sa vedem ce hartii mai inventam, ce le aratam, ca e groasa rau". Asta e tot. Sa vedem ce se va intampla, poate de data asta europenii vor fi mai severi ca in urma cu 10-15 ani si nu vor mai accepta toate galustile servite de astia.