Moneda nationala s-a depreciat in fata monedei europene, cursul de referinta publicat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,1073 lei pentru un euro, cu 2,13 bani mai mare decat cel din ziua anterioara.

Pe piata valutara, cursul EUR/RON a inregistrat cresteri in sedinta de luni si a inchis ziua la 4,0924 lei/euro. Economistii ING Bank arata ca, in sedinta de marti, moneda nationala pare sa se alature miscarii de depreciere inregistrata de multe active cu risc ridicat.

"Desi in trecut leul s-a dovedit destul de rigid, mai ales in fata presiunilor de depreciere, flexibilitatea din momentul de fata ar putea fi indusa de un presupus semnal al bancii centrale de vineri, cand aparent s-a impotrivit aprecierii leului", se arata intr-o nota a ING.

Ideea potrivit careia BNR ar putea sa tempereze apreciera leului este sprijinita de datele rezervelor valutare ce indica cumparari semnificative de euro pe parcursul lunii aprilie (aproximativ 0,6 miliarde de euro), precizeaza reprezentantii bancii. Totodata, acestia nu cred ca ar putea urma o depreciere semnificativa a monedei nationale, deoarece BNR nu va tolera o astfel de miscare avand in vedere perspectiva negativa privind inflatia.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, cursul BNR urcand la 2,7775 lei pentru un dolar, de la 2,7527 lei/dolar cat a fost luni.

Cotatia francului elvetian a urcat cu 3,64 bani comparativ cu sedinta anterioara, pana la 3,2112 lei, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,4298 lei, dupa ce luni banca centrala a afisat un curs de 3,3784 lei pentru 100 de yeni.