Potentialul de crestere pe termen mediu al economiei romanesti este de 3% pe an, insa pentru ca avansul sa fie sustenabil Romania trebuie sa-si majoreze capacitatea productiva, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. Cu toate acestea, FMI estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 3,5%-4% in 2012 si circa 4% in 2013.

Jeffrey Franks a mai aratat ca prima conditie pentru o crestere sustenabila este mentinerea stabilitatii macroeconomice. Alte conditii mentionate de oficialul FMI sunt atragerea de capital si forta de munca.

Totodata, Franks a precizat ca pentru o crestere economica sustenabila este necesara imbunatatirea infrastructurii, avand in vedere ca aceasta este "folosita de toate sectoarele pentru a genera bunuri". Jeffrey Franks a facut referire si la "infrastructura institutionala", precizand ca Romania trebuie sa atace coruptia si birocratia.

"Adesea vorbesc cu experti pe teme de coruptie, cheia impotriva coruptiei fiind sisteme mai simple, transparente si responsabilitatea. Cu cat sunt mai simpe sistemele, cu atat exista mai putine oportunitati de coruptie, cu cat este mai transparent sistemul, cu atat este mai usor pentru toata lumea sa stie regulile si este mai greu sa le incalce. Trebuie sa faci lucrurile astfel incat oamenii sa respecte regulile si astfel se imbunatateste si cadrul institutional", a aratat Franks.

Seful misiunii FMI in Romania a mai spus ca daca politicile continua pe calea stabilita, agentiile de evaluare financiara ar putea majora ratingul Romaniei in urmatoarele 24 de luni.

"Unele agentii au dat semnalul ca, daca Romania va continua politica pe care o are acum, ar putea majora ratingul. Daca ne uitam la spread-ul pentru Romania, aceasta este plasata intr-un grup bun de tari. Daca politicile continua asa cum s-a stabilit, cred ca in urmatoarelele 24 luni putem vedea o crestere a ratingului pentru Romania", a declarat Franks.