Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrul Comunicatiilor: Mi-as dori, personal, ca Romtelecom sa fie listata pe bursa, mai ales ca RCS&RDS si-a exprimat intentia de a cumpara actiuni

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat ca isi doreste ca Romtelecom sa fie listata pe bursa, mai ales ca RCS&RDS si-a exprimat intentia de a cumpara actiuni. Secretarul de stat in ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru, declara marti pentru HotNews.ro ca seful grupului elen OTE si vicepresedintele Deutsche Telekom se vor intalni pe 17 mai la Bucuresti cu autoritatile romane. Miza discutiilor o reprezinta achizitia pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom. Pe de alta parte, surse din piata au precizat in aceeasi zi pentru HotNews.ro ca oferta ar avea valoarea de maximum 350 de milioane de euro. Ministerul Comunicatiilor este reprezentantul si nu actionarul statului la Romtelecom, iar decizia finala se va lua in sedinta de Guvern. Statul roman a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret. Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu putin peste 54% din actiuni - si Ministerul Comunicatiilor - cu 45,99%.

Rata dobânzii de referinţă se va calcula dupa o alta metodologie pentru a permite BNR sa isi adapteze activitatea unor condiţii "neaşteptate" pe piaţa monetara

Rata dobânzii de referinţă se va calcula dupa o noua metodologie. Modificarea are rolul de a permite Bancii Nationale a Romaniei sa isi adapteze activitatea unor condiţii "neaşteptate" pe piaţa monetara. Informatia a fost publicata in Nota de Fundamentare a Ordonantei de Urgenta publicate pe site-ul Ministerului Finantelor. "Evoluţiile pieţei monetare interbancare necesită adoptarea unor măsuri care trebuie să ţină cont de condiţiile de lichiditate existente la un moment dat pe piaţă. Există situaţii când nivelul lichidităţii din cadrul sistemului bancar nu necesită intervenţia BNR prin operaţiuni de furnizare sau atragere de lichiditate, însă reglementările actuale referitoare la rata de referinţă impun efectuarea de operaţiuni care stau la baza calculului ratei de referinţă", se arata in documentul citat. Actualul mod de calcul da semnale gresite pietei, se arata intr-o analiza a HotNews.ro, care arata ca introducerea metodologiei de calcul a ratei dobânzii de referinţă în cadrul unei reglementări a BNR este mai avantajoasă. Banca Centrală are astfel posibilitatea sa adapteze într-un timp scurt şi în mod direct reglementarea în cauză ca urmare a manifestării unor condiţii neaşteptate pe piaţa monetară. Dobânda de referinţă este utilizată ca dobândă legală în cadrul raporturilor juridice de drept civil şi comercial, fiind aplicabilă obligaţiilor legale sau contractuale care constau în sume de bani şi numai în cazul răspunderii debitorului pentru întârzierea în plata unei obligaţii băneşti.

Ideea restructurarii datoriei Greciei se impune incet-incet, inclusiv in Germania

In ciuda dezmintirilor oficialilor din Zona Euro, ideea unei restructurari a datoriei Greciei se impune incet-incet, inclusiv in Germania. La un an dupa ce a facut apel la ajutorul international, Atena are dificultati mari in sustinerea finantelor publice. "O restructurare partiala a datoriei Greciei va fi necesara, exista un consens in acest sens in randul economistilor din Germania", sustin analistii germani citati de Agentia France Presse. Potrivit specialistilor, Grecia nu poate iesi din situatia in care se afla, tinand cont ca datoria publica va ajunge la 152% din produsul sau intern brut in acest an, in conditiile in care limita europeana este fixata la 60%.

Cel mai nou model Lada a pornit abia la a cincea cheie cu Vladimir Putin la volan

Premierul rus Vladimir Putin a mers la uzinele Lada pentru a testa cel mai nou model al marcii, Granta. A intampinat insa probleme la deschiderea portbagajului, iar cu Putin la volan masina de 5.500 euro a pornit abia la a cincea incercare, scrie presa rusa. Granta este cel mai nou model Lada si se va lansa la final de an, cea mai scumpa varianta urmand sa coste 7.500 euro. Vanzarile Lada au urcat cu 41% in primele trei luni, la 176.000 unitati.