Privatizarea managementului CEC Bank este "de neinteles" explica pentru HotNews fostul ministru de Finante Daniel Daianu, dupa ce actualul titular al portofoliului a declarat la TVR Info ca intentioneaza sa aduca manager privat la banca de stat. "Aceasta afirmatie este de neinteles, din mai multe motive. In primul rand, CEC nu se numara printre intreprinderi detinute de stat care sunt neprofitabile. In plus, sub conducerea lui Ghetea si in pofida faptului ca unii dintre membrii CA nu au experienta in domeniu, CEC a facut progrese si sprijina o politica publica de dezvoltare. Deci problema acolo, ca in cele mai multe dintre companiile controlate de stat sunt numirile in virtutea clientelismului politic", spune Daianu.

Daniel DaianuFoto: Agerpres

"Si pana la un punct s-ar putea tolera si numiri politice daca oamenii propusi ar fi competenti si onesti. Culmea este ca noile propuneri de numire la CEC, ce au fost respinse de BNR recent, au fost facute de MFP, adica de Guvern. In loc sa se inteleaga temeiul respingerii propunerilor (numiri pe criterii politice, fara a tine cont de expertiza, experienta oamenilor) se trece in extrema cealalata. Dupa aceasta logica supersimplista ar insemna sa privatizam managementul de top (inclusiv la nivel de ministrii si) din numeroase ministere", mai arata fostul ministru de Finante.

Potrivit acestuia, MFP si alte institutii implicate nu trebuie neaparat sa-si puna cenusa in cap, dar sa-si asume responsabilitatea pentru decizii nepotrivite. "Mai mult, a crede ca orice se rezolva prin privatizare este o aiureala. Oare mari grupuri bancare din SUA si Europa, care au fost salvate de la faliment de state nu au avut management privat? Daca de pilda un management privat al CEC ar gandi ca este cazul sa se retraga din operatiuni de finantare a agriculturii, ca trebuie ca Banca sa fie ca alte entitati financiare, orientata catre maximizarea unor profituri pe termen scurt si cu aceasta basta, ce ar face Statul ca actionar majoritar?", se mai intreaba Daianu.

"Nu inseamna sa ne intoarcem la ceea ce facea Banca Agricola cu ani in urma, ci sa acceptam realitatea economica in complexitatea ei. Poate ca ministrul Ialomitianu s-a gandit ca astfel poate sa scape de presiuni politice in propunerile pe care le face. Dar o asemenea explicatie ca si rezolvarea la problema nu sunt satisfacatoare, in opinia mea. Reactia BNR-ului nu blameaza CEC-ul condus de Ghetea, ci propunerile de numiri venite de la MFP. Aceasta este buba...", conchide profesorul de economie.

Nici alti analisti nu se raliaza ideii promovate de Ialomitianu. "Ceea ce vrea ministrul este o prostie. Managementul unei banci nu il schimbi cum si cand vrea un ministru. Si in niciun caz nu Finantele, ci BNR are de spus ceva in acest sens. E nevoie de mai multa experienta ca ministru ca sa stii cine si cum poate schimba conducerea unei banci", au spus surse din piata bancara.

Surse apropiate conducerii CEC Bank au aflat de la HotNews ca li se pregateste un management privat, declarand ca nu stiu foarte bine in ce conditii s-ar putea petrece acest lucru.