Economiile emergente vor continua sa devina din ce in ce mai puternice in urmatorii ani, urmand ca pana in 2025 Brazilia, China, India, Indonezia, Coreea de Sud si Rusia sa concentreze aproximativ 50% din cresterea economiei mondiale, fata de o treime in prezent, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale (BM). Avand in vedere acest lucru, autorii raportului "Global Development Horizons 2011 - Multipolarity: The New Global Economy" considera ca sistemul monetar international nu va mai fi dominat de o singura moneda.

Pe masura ce puterea economica se schimba, aceste economii vor antrena o crestere economica in tarile cu venituri reduse, prin intermediul schimburilor comerciale transfrontaliere si al tranzactiilor financiare.

Analistii Bancii Mondiale estimeaza ca economiile emergente vor inregistra un ritm anual de crestere de 4,7% in perioada 2011-2025, in vreme ce economiile dezvoltate vor creste cu 2,3% pe an in aceesi perioada. Economiile avansate vor continua insa sa domine economia mondiala, iar zona euro, Japonia, Marea Britanie si SUA vor juca in continuare un rol central in avansul economiei globale.

Potrivit raportului, economiile emergente care au folosit dezvoltarile tehnologice si cererea externa ca motoare de crestere vor trebui sa aplice modificari structurale pentru a-si sustine ritmul de crestere, care ar trebui sa se bazeze pe cresterea productivitatii si intarirea cererii interne. BM evidentiaza diversitatea polilor de crestere economica din tarile emergente, aratand ca unele s-au bazat pe exporturi, precum China si Coreea, iar altele pe consum intern - Brazilia si Mexic.

Expertii institutiei sunt de parere ca, odata cu dezvoltarea unei clase de mijloc in economiile emergente si in statele din estul Asiei, consumul intern va creste si va deveni un motor al cresterii mondiale.

Mansoor Dailami, principalul autor al raportului, arata ca peste un deceniu, dimensiunile Chinei si globalizarea rapida a corporatiilor si bancilor chinezesti vor duce la un rol mai important al yuanului pe scena internationala. "Cel mai probabil scenariu pentru 2025 la nivel mondial este unul multi-valuta, centrat in jurul dolarului, euro si a yuanului", a declarat Mansoor Dailami.

Pentru o crestere economica sustinuta si pentru a face fata unor riscuri complexe, economiile emergente trebuie sa isi reformeze institutiile, inclusiv pe cele din sectorul economic, financiar si social. China, Indonezia, India si Rusia se confrunta cu provocari institutionale si de guvernare, in vreme ce pentru Brazilia, India si Indonezia accesul la educatie reprezinta un motiv de ingrijorare.

Citeste si:Banca Mondiala: Dominatia dolarului in sistemul monetar international va lua sfarsit pana in 2025