"In legatura cu declaratia domnului Radu Gratian Ghetea, in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, pe tema demararii Programului Prima Casa 4, FNGCIMM SA este obligat sa reaminteasca etapele obligatorii privind relasarea programului Prima Casa: FNGCIMM SA a elaborat si transmis inca din data de 2 mai 2011, proiectul de Protocol-cadru, bancilor partenere spre analiza. Bancile au facut fiecare propriile observatii care au fost discutate, coroborate si preluate de Fond in forma definitiva a Protocolului cadru, transmisa catre Ministerul Finantelor Publice in data de 9 mai 2011", se arata intr-un comunicat al FNGCIMM.

Protocolul trebuie aprobat printr-un Ordin comun al Ministrului Finantelor Publice si al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si publicat in Monitorul Oficial, iar dupa publicare Protocolul va putea fi semnat de catre FNGCIMM cu bancile care si-au exprimat optiunea de a intra in Program.

"Bancile au obligatia de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei, actualizarea normelor fiind legata de modificarile cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 si HG 404/2011, fara a exista implicatii legate de publicarea Protocolui-cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, mentionate anterior", se mai arata in comunicat.

Pana in prezent 11 banci, reprezentand peste 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea Programului iar FNGCIMM SA a finalizat toate procedurile interne legate de Programul Prima Casa4. Dupa publicarea Protocolului in Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil sa asigure demararea Programului.

Ghetea declarase anterior ca cinci-şase bănci, printre care şi CEC Bank, doresc să participe la programul Prima Casă 4, iar primele credite ar putea fi acordate în 3-4 săptămâni, după ce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va trimite băncilor convenţiile de colaborare. "Dacă în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare primim de la FNGCIMM proiectul de convenţie, trebuie să introducem prevederile acestuia în norme, iar băncile trebuie să aprobe normele. Personal, cred că în 3-4 săptămâni am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de la Banca Naţională a României şi să începem creditarea", a mai spus oficialul ARB.