Directorii FMI reprezentand tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) si cel al Africii de Sud au cerut oficial printr-o declaratie "urgenta reformarii FMI astfel incat sa reflecte rolul crescand al tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala". Mai mult, ei considera "invechita" conventia nescrisa ca seful FMI sa fie un european.

"Recenta criza financiara a subliniat urgenta reformarii institutiilor financiare internationale astfel incat sa reflecte rolul crescand al tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala. Acest lucru necesita abandonarea conventiei invechite care impune ca seful FMI sa fie in mod necesar din Europa. Suntem preocupati de declaratiile publice facute recent de inalti oficiali care spun ca pozitia de Managing Director ar trebui sa fie ocupata de catre un european", se arata in scrisoarea deschisa publicata de directorii FMI ai BRIC.

"Aceste declaratii contrazic declaratiile publice facute in 2007, in momentul selectiei domnului Strauss-Kahn, atunci cand domnul Jean-Claude Junker, presedintele Eurogrupului, a declarat ca "directorul general urmator nu va fi cu siguranta un european" si ca "toata lumea este constienta ca Strauss-Kahn va fi, probabil, ultimul european care ajunge director al FMI in viitorul apropiat", se mai arata in scrisoare.

"Noi credem ca, in cazul in care Fondul doreste sa se bucure de credibilitate si legitimitate, Managing Director-ul ar trebui selectat in urma unei largi consultari cu membrii Fondului, iar cel care urmeaza sa fie numit ca Managing Director sa fie persoana cea mai competenta, indiferent de nationalitate. Credem ca o reprezentare adecvata a pietelor in conducerea Fondului este esentiala pentru legitimitatea si eficienta FMI", se mai spune in document.

Scrisoarea este semnata de Aleksei Mozhin, Executive Director (Russia), Arvind Virmani, Executive Director (India),Jianxiong He, Executive Director (China), Moeketsi Majoro, Executive Director representing South Africa si de Paulo Nogueira Batista Jr., Executive Director (Brazil)