FT: Un protectorat strain pentru Grecia care sa colecteze taxele in locul Guvernului elen?

de DP     HotNews.ro
Luni, 30 mai 2011, 18:02 Economie | Finanţe & Bănci


Una din conditiile posibile impuse Greciei pentru rezolvarea dezechilibrelor uriase ar putea fi instituirea unui protectorat international care sa se ocupe de colectarea taxelor si impozitelor in locul Fiscului local, scrie Financial Times, citat de Citywire.uk, dar si de cotidianul britanic Telegraph inca din februarie. Ideea protectoratului strain a fost amintita luni si de ziarele spaniole, speriate oarecum de o asemenea perspectiva.  Banuind de ineficienta cronica organismul elen de colectare a taxelor, finantatorii internationali au pus pe tapet aceasta solutie, ingrijorati de deprecierea monedei unice si de deteriorarea sentimentului investitorilor care nu mai au incredere in capacitatea guvernului local de a gestiona situatia. Presa elena este optimista.


O asemenea  idee a functionat la un moment dat si in Romania, asa cum opera la fel de bine in urma cu multi ani in special in teritoriile colonializate, unde  statele ocupante se ocupau personal de incasarea taxelor si impozitelor. Deocamdata insa nu a fost luata nicio decizie finala, unul din scenariile care circula vorbind doar despre o incercare de a-i face astfelmai eficienti pe greci in colectarea banilor destinati platii datoriilor acumulate.

 • ​Cum au aparut deficitele in istorie?

Imprumuturile de stat nu au aparut acum, o data cu criza. Se faceau bine mersi si in epoca medievala, Italia fiind una din tarile-campioane la astfel de instrumente. In secolele 16-17, Olanda  a „rafinat” acest tip de imprumuturi, instituind pentru prima data un control public al acestor imprumuturi si aducandu-le mai aproape de modul in care le stim astazi. In Anglia medievala, Parlamentul se ocupa de venituri, in vreme ce cheltuielile publice erau la discretia Regelui.

Pentru cele mai multe tari din Europa modernă timpurie, împrumuturile publice erau in mare masura limitate la avansurile pe termen scurt obtinute de la bancheri  (luate de regula de la italieni). Printii medievali sau monarhii nu aveau alt acces la finanţare si acceptau sa se imprumute frecvent la rate ridicate ale dobânzilor.

În unele cazuri, aceste credite au fost contractate de la bancheri cu  reşedinţa în afara jurisdicţiei monarhului, binecunoscute fiind creditele luate de britanici de la bancherii din Italia cu ajutorul carora a fost finantat Razboiul celor 100 de ani (1337-1453). Principalul dezavantaj al respectivelor imprumuturi erau costurile mari; istoricii vorbesc de rate ale dobanzii de 50% pe an, ceea ce ne aminteste de perioada 1994 din Romania “democrata” .

Mai era o forma de imprumut, semi-public. Sefii cetatilor ii obligau pe cei cu averi mari sa se imprumute in numele lor. Statul lua creditele, iar latifundiarii (sa le spunem mogulashii vremii) plateau dobanzile. In conturile nationale, totuil era ok, numai ca de la o vreme, pentru a evita asemenea credite, mogulashii isi ascundeau averile sau si le mutau in alte jurisdictii fiscale. Si a mai aparut o mizerie. Cand domnitorii vedeau ca nu mai au de unde plati, li se inventau bogatilor diverse culpe penale pentru a li se confisca averea. Cu o parte isi achitau datoriile iar cu ce ramanea, garantau pentru noi imprumuturi. Ca sa dau numai un exemplu, expulzarea evreilor din Anglia de către Edward I a permis confiscarea proprietăţilor lor şi contractarea de noi imprumuturi. In mod similar, Filip al IV al Franţei în 1307 a dizolvat Cavalerii Templieri (masonii de azi), iar Coroana franceza a împrumutat sume semnificative in baza garantiilor luate cu japca de la masoni.

 • Inovaţii în îndatorarea Statelor

Primele inovatii au venit de la italieni. Prin 1262, cand Venetia era in prag de faliment, iar Banca lui Trichet nu exista inca pentru a negocia bailoutul, Marele Consiliu Venetian a decis sa aloce toate incasarile din accize pentru achitarea datoriilor. În sec 14, guvernul veneţian a luat din ce în ce mai multe masuri  pentru a rambursa datoriile, creand pentru prima si intaia oara  o piaţă secundară pentru datoriile sale. Proprietarii datoriei guvernamentale puteau vinde creditele de către părţi terţe cu un anumit discount.

Precedentul Olandez

Olandezii ne-au dat noua nu numai “dutch disease” invocat intr-o vreme de profesorul Daianu, ori morile de vanturi sau ING-ul, ci si primul sistem modern de control legislativ al datoriei publice.  Targurilor locale li s-a permis in urma unor reforme fiscale sa imprumute bani la dobanzi joase, pe termen lung. Aceasta „revolutie” avea in spate o chestiune foarte simpla: apărarea de o posibila invazie militară din Franţa. Împăratul habsburg Charles V se certase prin 1500 (pentru pretentiosi, 1520) cu Franţa, ceea ce a necesitat cheltuieli militare considerabile in vederea constituirii unor rezerve.

Citeste alte amanunte aici

Iniţial, atunci când veniturile s-au dovedit insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, monarhia habsburgică a împrumutat fonduri de pe piaţa monetară la rate care au variat de la 6,25 la sută  pana la 15 la suta pe an. In 1522, căutând un mijloc alternativ de finanţare, Charles V a convins mai multi apropritari sa cumpere titluri garantate de autoritati, purtatoare de randamente frumoase.

Ca urmare a dificultăţilor cauzate de revolta targurilor olandeze, Statul a suspendat plata datoriilor pe scurt în 1575, dar a marit semnificativ nivelul de impozitare pe cap de locuitor. Hart (1997) si altii confirma ca cetăţenii olandezi au fost impozitati
mai mult decât omologii lor francezi şi britanici.Experienţa cu împrumuturile publice din Olanda au arată că un ansamblu de mici targuri au fost în măsură să stabilească o mai mare credibilitate ca un debitor cum era formidabila monarhia habsburgică.

Notez in treacat ca aceasta capacitate de a împrumuta la rate scazute ale dobânzii s-a dovedit cruciala în arena politică.

Anglia

Anglia a fost un caz mai special. De regula se imprumuta pe termen scurt de la bancheri, dar atunci cand o facea pe maturitati mai mari se obligau sa faca reforme. Garantau cu veniturile viitoare din taxe, pe care se obligau sa le colecteze eficient. După cum am citi prin Fryde şi Fryde (1963), accesul pe termen scurt împrumuturi pentru monarhi a fost mult facilitat de faptul că de la sfârşitul secolului al XIII-lea, Edward a avut stabilit un sistem unificat de colectare a veniturilor vamale. Mai mult decât atât, Anglia a avut incasari abundente datorită veniturilor din taxele vamale la exportul de lână pe continentul european. Despre Razboiul de 100 de ani am mai scris, iar in cazul altor monarhi cum era celebrul Henry al VIII-lea, confiscarea proprietăţilor bisericeşti si a bunurilor unui grup de oameni instariti s-au dovedit a fi un mijloc „convenabil” de evitare a crizei financiare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4250 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  atentie România !nu mai avem nevoie de un Guvern d (Luni, 30 mai 2011, 18:07)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  atentie România !!!
  Ne poate astepta aceeasi soarta !
  In acest caz insa nu mai avem nevoie de un Guvern de Hoti autohtoni !?
  • -1 (3 voturi)    
   Hoti sunt toti;dar cine-i hotu' hotilor? (Luni, 30 mai 2011, 18:55)

   Viorica Floricica [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   La care din ei te referi? Fii precis !
   • +4 (4 voturi)    
    Mai multa precizie nici ca se poate (Luni, 30 mai 2011, 20:21)

    anonimus [anonim] i-a raspuns lui Viorica Floricica

    Hoti au fost în majoritatea guvernelor post-lovilutionare ale tarii noastre ! (ma refer aici si la membrii parlamentului (derutati si sanatoriumi
    • +2 (4 voturi)    
     Renuntarea la suveranitate (Marţi, 31 mai 2011, 8:48)

     Letho [utilizator] i-a raspuns lui anonimus

     1. Asa cum ma asteptam, aceste masuri pregatite pentru Grecia care se pot grupa in sintagma "renuntarea la suveranitate" sunt acum botezate "protectorat strain", sau sub orice alte expresii care insa NU trebuie sa contina cuvandtul SUVERANITATE. Adica se incearca pacalirea opiniei publice prin "indulcirea" otravii care va fi administrata Greciei. Ca intotdeauna.

     2. Grecia este datoare pe buna dreptate si va tebui sa plateasca toate datoriile. Asa este normal.

     3. Eu i-as intreba pe acesti pseudo-"ganditori" care au pus la cale acest cumplit scenariu: CINE SUNTETI VOI, SA VA JUCATI ASA CU VIETILE NOASTRE? (citat din Gerard Klein).
 • +7 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 mai 2011, 18:24)

  [anonim]

  • -4 (8 voturi)    
   ok (Luni, 30 mai 2011, 17:40)

   costa [anonim] i-a raspuns lui

   si ce propui fiindca te vad f revoltat
   • +1 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 mai 2011, 18:59)

    [anonim] i-a raspuns lui costa

    • +7 (9 voturi)    
     Pro Europa (Luni, 30 mai 2011, 20:25)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui

     Si eu. Dar probabil dupa citiva ani de federalizare, vom deveni amindoi anti-federalizare. Si la fel ca noi vor fi nemtii, francezii, englezii, italienii, etc. Iar uniunea se va desface rapid. De fapt sint sanse mari sa ne "despartim" inainte de federalizare, anul asta, la anul, cine stie ...

     Iar datoria greceasca a fost dosita de Grecia, n-are rost sa-i acuzam pe altii. De asemenea nu imi suride sa intram in zona euro unde e si Grecia. Nu inteleg de ce ar trebui sa suporte cetateanul roman toate chinurile crizei economice, iar cetateanul grec nu poate suporta aceste chinuri, dupa ce tot el, cetateanul grec si conduita sa au contribuit major la instaurarea crizei economice. Iar Grecia a utilizat dreptul de veto impotriva alaturarii Macedoniei la NATO, pe inimaginabilul motiv ca Macedonia trebuie sa-si schimbe numele de tara! Citeodata ma gindesc ca grecii isi merita soarta.
  • +8 (8 voturi)    
   dacă intri-n horă, trebuie să dansezi (Luni, 30 mai 2011, 17:46)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu poţi solicita să devii membru al unei echipe/uniuni cu pretenţia de a aştepta stând cu burta la soare rezultatele muncii celorlalţi şi tu doar lăudându-te cu "suntem cea mai puternică echipă/uniune" din lume. Odată ce-ai acceptat, ţi-ai asumat un rol, o responsabilitate, riscuri. Era o vorbă veche la noi, "la plăcinte - înainte, la război - înapoi".
   • +8 (8 voturi)    
    intrebarea e... (Luni, 30 mai 2011, 19:00)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    ... cum de i-au primit acolo stiind ca asta e munca lor cea mai de succes: sa stea cu burta la soare? Si-ar mai fi o intrebare: de ce pana acum n-au spus nimic? Le-a trebuit atat timp sa-i vada asa de bronzati?
    • +2 (6 voturi)    
     hmmm (Luni, 30 mai 2011, 18:12)

     Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui Radu

     Dac-aş şti răspunsul, probabil c-aş fi, la ora asta, la fel de popular precum Roubini :D Nu-l ştiu dar, din experienţă personală, intuiesc unul, cu o esenţă foarte generală: despre ce nu cunoaştem, plecăm de la ipoteza că e la fel ca noi. Aşa cred c-au judecat, în principal, nemţii: au crezut că grecii sunt, în mentalitate şi comportament, nemţi - sau că, cel puţin, pot asimila mentalitatea şi comportamentul german - deci ceea ce merge "ţais" la nemţi va merge, idem, "ţais" şi la greci. Iar grecii, la rândul lor, şi-au imaginat că treburile în uniune merg ca la ei în Grecia.
    • +3 (3 voturi)    
     Primirea lenesilor in UE si... (Marţi, 31 mai 2011, 8:52)

     Letho [utilizator] i-a raspuns lui Radu

     ... acceptarea indatorarii lor era conditia de pornire pentru ca planul lor (care se incheie cu pierderea suveranitatii Greciei) sa se duca la bun sfarsit. Cine sunt acestia care au pus la cale acest plan? Cui foloseste acest EXPERIMENT desfasurat la scara unei intregi tari? Cine se ocupa cu astfel de "inginerii sociale", de mult timp? Cine ne considera "cobaii" lor?

     Sunt intrebari la care merita sa reflectezi.
  • 0 (14 voturi)    
   Un grec din România (Luni, 30 mai 2011, 18:51)

   Stavrianos Sotiris [anonim] i-a raspuns lui

   Asa, asa "radukkule", da-i tot înainte cu conspirationita paranoica, asa îi sta bine unui român, nu? Ce zici totusi de aceasta teorie: Grecia, o tara "balcanica"(aici în sensul rau al cuvântului, de aceea în ghilimele), a mai avut în istoria sa moderna asemenea probleme financiare, fiind nevoita sa accepte moratorii straine pentru a-si aranja finantele(la sfârsitul sec. XIX). Azi Grecia e un stat deosebit de ineficient, cu un grad urias de evaziune fiscala si de "fakelaki"(cuvântul grecesc pentru "pliculetul cu bani" , adica mita), cu o populatie deosebit de iresponsabila si schizofrena în privinta binelui public(adica ei cred ca a fura de la stat e corect si justificat, dar în acelasi timp se dau mari ca vezi Doamne sunt greci si cica ei au adus cultura si civilizatia în Europa!!! Ar mai merge asta daca nu ar folosi acest "argument" pentru a nega faptul ca pe teritoriul sau se afla si minoritati etnice!) Toate astea ce le-am scris aici pot fi usor verificate, în timp ce aberatia ta e imposibil de confirmat si verificat! Deci atunci ce e mai plauzibil oare???
   • -2 (6 voturi)    
    Un grec din Bizant iesea ... (Luni, 30 mai 2011, 19:11)

    Sictiris Balamaki [anonim] i-a raspuns lui Stavrianos Sotiris

    1. este adevarat ca Grecia a mai avut probleme, dar ca cea de acum, niciodata ;
    2. izvorul culturii; corect, dar si al coruptiei (deh!). Cred ca Egiptenii, sumerienii si mesopotamienii nu au prea avut coruptie. Sau nu era atat de specializata ;
    3. intrand in Europa, vi s-a cerut (si nu ati inteles) ca "binele public", este bine publicului european (la care ati inteles sa aderati), iar nu binele publicului gretesc.De fapt publicul s-a extins, si totodata ar trebui sa dispara notiunea de gretesc .
    4. scoateti (pana nu iti scot altii) din limbaj termenul de minoritate; si mai mult de etnic. Sintagma rezultata din combinatie, uit-o definitiv.
    In rest va puteti juca cu ce argumente pofteste sufletul vostru. Oricum tot european este rezultatul, si tot pentru binele Europei .
    In locul vostru m-as concentra mai mult sa contracarez greselile si abuzurile ce le vor savarsi europenii sau europenzatii ce va vor colecta banii. Vor fi garla, dar nu veti putea dovedi nimic. Ce m-as distra ca aceasta colecta sa v-o faca lucratorii de la Fiscul roman. Astia stiu sa greseasca. Cu exces de zel si la nivel european. Sa vedeti ce grad de colectare or sa aiba rromanasii nostri cu 3-4 soldati din cadrul fortelor UE (le facem noi pana atunci)
   • +2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 mai 2011, 19:33)

    [anonim] i-a raspuns lui Stavrianos Sotiris

   • +2 (6 voturi)    
    Nu ati auzit de popoarele migratoare!? (Luni, 30 mai 2011, 19:43)

    Gutza [anonim] i-a raspuns lui Stavrianos Sotiris

    Grecii se cred buricul pamantului? In 10 ani vor avea doua limbi oficiale: rusa si chineza!
   • +2 (2 voturi)    
    imi place (Luni, 30 mai 2011, 21:54)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Stavrianos Sotiris

    e minunat postul tau, in special pentru ca, daca înlocuim in el "Grecia" cu "România" si pe "grecii antici" cu "dacii", ni se potriveste perfect si noua.
  • 0 (2 voturi)    
   Nu ai omis nimic? (Luni, 30 mai 2011, 20:38)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui

   Oare intentionat nu ai spus nimic despre partea socialista a problemei grecesti?Birocratie exagerata,protectie sociala care indeamna la lene,implicarea prea mare a statului in economie si de aici deficite mari de multe ori neevidentiate in bugetul de stat(deci nu neaparat marile institutii financiare nu au spus,grecii au ascuns gunoiul sub pres),evaziune fiscala enorma(de multe ori plateau impozite pentru o cocioaba,dar locuiau in palate),coruptie(si cand au venit in Romania dupa 1989 grecii au fost cei care "ungeau"rotile birocratiei romanesti cel mai mult,de multe ori si fara rost,sa fie.
   • 0 (0 voturi)    
    ar fi cate ceva de spus (Marţi, 31 mai 2011, 14:08)

    visio [anonim] i-a raspuns lui mircea

    in primul rand salariul minim din grecia este semnificativ superior celui din Romania, in conditiile in care grecia exporta energie electrica mai mult decat Romania; in conditiile in care grecia traieste in mare masura din turism, cheste care nu se aplica Romaniei (desi consider Romania mult superioara greciei ca oferta geografica); in conditiile in care grecii au autostrazi iar romanii nu (sper ca buc - pitesti si buc - ct nu le numesti autostrazi); atata vreme cat Statul considera un plafon minim, platibil, de somaj nu vad care ar fi problema; daca la nemti avem o suma pt somaj, in italia este alta, la greci esti alta...inteelgi ce vreau sa spun; revenind, in conditiile in care slariul minim din romania este binecunoscut, iar birocratia=lenea administrativa este arhicunoscuta si arhi-ineficienta, putem considera o minune ca Romania nu a intrat in faliment; restul afirmatiilor tale sunt povestiri de barfe...fac un pariu cu tine: daca dai Statului roman 300mld de eur sau dolari, fac pariu ca in 6 ore toti banii intra in buzunarele clasei politice crescute si educate de Ion Iliescu; daca a facut el posibil disparitia misterioasa a unor teroristi, iti dai seama ca nu ar avea probleme cu banii astia; psd - pdsr-pnl-pdl-prm, sunt elevi straluciti ai maestrului Ion Iliescu; pana si houdini ar avea probleme cu atatia bani; apropo, chestie vazuta la tv: cum se face ca tiganii au palate si nu platesc impozite? hai sa comentam pe subiect si sa nu aruncam cu piatra aiurea ca ne accidentam singuri, ok?
    nu ma intelege gresit, nu ii iubesc pe greci la fel cum nu ii iubesc pe turci, dar ce a fost ramane bun facut iar prezentul si viitorul ne este in mare masura comun pentru ca suntem vecini si pentru ca este bine sa avem relatii bune cu orice Stat....preferi un Stat nationalist, precum grecia, sau un Stat relaxat ca Romania unde ungurii sunt singurii cu pretentii absurde? so, sa discutam obiectiv pentru ca altfel se numeste barfa...
 • +5 (7 voturi)    
  Referendum (Luni, 30 mai 2011, 18:42)

  Daniels22026 [utilizator]

  Un protectorat strain, chiar si cel al UE, ar provoca rapid in Grecia o revolta de proportii, datorita sentimentelor nationaliste, ce sint firesti pina la un anumit punct. Totusi, ar exista o sansa de aplicare, daca masura ar fi aprobata de un referendum.
  • +3 (5 voturi)    
   haha, referendum (Luni, 30 mai 2011, 20:48)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   pai ma, daca maine ar fi referendum in Romania in care tie ca si cetatean ti se cere sa platesti de 3 ori mai multe taxe doar ca sa acoperi cat au furat FSN-PSD-PDL in 20 de ani tu ce ai vota?

   ia zi! io cred ca grecii vor iesi in strada iar UE va ramane cu buza umflata si cu banii dati. asta e o schema foarte bine pusa la punct de UE. cand Grecia a adreat la Euro UE stia exact care e situatia acolo. s-au folosit de politicienii lor corupti ca sa faca tara datoare pe 3 generatii.
   • +3 (5 voturi)    
    Justificari (Luni, 30 mai 2011, 22:07)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui unu

    In lumea civilizata, ca si in cea necivilizata, datoriile se platesc. Iar daca nu se platesc, nu ti se mai dau niciodata bani cu imprumut, si adeseori esti pedepsit. E simplu. Iar daca-ti furi singur caciula, ca persoana fizica, juridica, sau ca stat, asta nu-i justificare sa nu-ti platesti datoria. Hai ca-ti zic, sa intelegi mai bine: nu exista NICI O JUSTIFICARE ca sa nu-ti platesti datoriile !

    Referendum pentru plata datoriei externe NU EXISTA! Tara care ar face asa ceva incalca grav moralitatea curenta si intra direct in izolare internationala. Orice pedeapsa i-ar aplica o alta tara, comunitatea internationala nu ar apara-o. Iar protectorat international, ceea ce se discuta in articol, inseamna cu totul altceva decit ai inteles tu. Dar tu ai probleme mari sa intelegi pina si notiunea de datorie ...
    • 0 (6 voturi)    
     hai sa te intreb ceva (Marţi, 31 mai 2011, 1:03)

     unu [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     dar ce se intampla atucni cand indatorarea este provocata chiar de cei care dau banii, adica de FMI, BM, etc?

     adica atunci cand o tara este intentionat asasinata economic? cu ce sunt de vina cetatenii ei, oamenii de rand? adica atunci cand cineva din afara tarii tale, iti mituieste conducatorii incat sa indatoreze tara si sa o tina indatorata pe 100 de ani?

     in acelasi context, ce crezi ca se va intampla in momentul cand datoria SUA de exemplu va fi de neplatit adica atunci cand SUA va intra in incapactate de plata?

     hai sa iti dau un hint: ce s-a intamplat dupa ultimul crash financiar in SUA (ii zice Great Depression)?

     isi aduce aminte cineva? :)
     • +2 (2 voturi)    
      ei, ce s-a intamplat? (Marţi, 31 mai 2011, 10:32)

      asterix [anonim] i-a raspuns lui unu

      Dupa Great Depression SUA n-au intrat in incapacitate de plata. De fapt n-au intrat niciodata paan acum (ceea ce nu inseamna bineinteles ca nu pot intra).
      Marea Depresiune a fost exact ce ii spune numele, o depresiune economica interna: scaderea consumului, a productiei, cresterea somajului etc. S-a intins in toata lumea occidentala (inclusiv in Romania pe atunci), asa cum s-a intins si criza financiara de azi, dar n-a avut de-a face cu datoria suverana a SUA sau cu vreo incapacitate de plata.
     • +1 (1 vot)    
      IMORAL (Marţi, 31 mai 2011, 15:07)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui unu

      Ceea ce descrii tu are nume: faliment.

      Refuzul de a-ti plati datoria e altceva, si este IMORAL.

      Ca sa intelegi de ce e imoral: sa zicem ca te duci la banca sa-ti scoti banii depusi. Daca banca refuza sa ti dea, vei da banca in judecata si vei cistiga. Directorul bancii te invita la el in birou si-ti explica ca nu mai are banii tai pentru ca a imprumutat guvernul Somaliei, si aia nu mai au bani, ca somalezii sint necajiti, etc. ... Tu il vei intrerupe pe directorul bancii, spunindu-i ca NU TE INTERESEAZA. Iti vrei banii inapoi! Si ai avea dreptate. Intelegi tu acum de ce refuzul de a-ti plati datoria e IMORAL ? Pentru ca nu te intereseaza cine a furat banii bancii, cine a gresit, cine e sarac si nu poate returna, sau alte amanunte. Iti vrei banii inapoi!
    • +1 (1 vot)    
     nu prea stii (Marţi, 31 mai 2011, 10:20)

     me [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     Ca o tara sa intre in incapacitate de plata nu e "un capat de tara" ca sa zic asa. Deloc neobisnuit, s-a intamplat foarte des in istorie.
     Numai in ultimul secol, cam toate tarile europene au intrat cel putin o data in incapacitate, inclusiv Germania de exemplu. Grecia de cateva ori, si da, si Romania de vreo 2 ori. Cred ca SUA si inca 1-2 sunt singurele din lume care n-au intrat niciodata.

     Nu se intampla nimic din bazaconiile pe care le spui tu, si nu "aplica" nimeni nici o pedeapsa capitala. Pur si simplu finantatorii (care sunt mai intotdeauna privati, apropo, nu alte state) isi pierd banii, tara respectiva are mari probleme sa se imprumute o oarecare perioada de timp, dupa care finantatorii iar incep sa o imprumute si lucrurile revin "la normal". Deci teapa mare si-o iau finantatorii, care eventual pot da faliment, populatia sau tara ca atare mai putin.

     Da stiu, e bine sa ai un stat, hai sa ne facem ;)
     • +1 (1 vot)    
      Filme (Marţi, 31 mai 2011, 15:18)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui me

      Exemplele tale sint negative. Sint chiar extreme. Lumea moare la propriu, nu la figurat. Istoria e reala, iar tu o explici ca pe o fictiune comica si interesanta, banala si repetabila. Istoria ar trebui sa-ti arate erorile. Datorita celor ca tine, istoria se repeta des, cu ceva elemente de noutate.

      Aaa, era sa uit! Stii ce elemente de noutate avem de data asta: butoanele nucleare. O sa iasa un spectacol memorabil !
 • +1 (1 vot)    
  Intrebare ce tine de administratie (Luni, 30 mai 2011, 19:25)

  George C [anonim]

  Stimate autor, nu am tangente cu functiile publice si tot ceea ce tine de acest domeniu, insa va rog sa faceti o analiza la nivelul Uniunii Europene despre modul de a fi ales sau numit in functii publice (in Grecia si in alte state). Este necesara in cazul Grecie o "impunere de sus" sau legslatia permite functionari straini numiti sau alesi si in ce masura. Va multumesc.
 • +6 (6 voturi)    
  Intro saptamana in Grecia... (Luni, 30 mai 2011, 20:03)

  Zgabeartza Iftode [utilizator]

  ... cu tot felul de cumparaturi, de la flori la ulei de masline, nu am primit bon fiscal decat la supermarket!
  In privinta asta noi suntem cu jde ani lumina inaintea lor!
  Si grecii de rand nu-si pun nici un fel de problema in a da tara lor faliment, vor face ce au facut si pana acum: vor incasa in buzunarul lor nu si in buzunarul statului...!
  • -3 (5 voturi)    
   esti sigur? (Luni, 30 mai 2011, 20:53)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Zgabeartza Iftode

   "In privinta asta noi suntem cu jde ani lumina inaintea lor!"

   io nus daca asta inseamna sa fii "inaintea" cuiva. nu spun ca evaziunea e lucru bun dar in conditiile in care politicienii unei tari sunt corupti si nu mia actioneza in interesul propriului popor ci in interesul lor personal si al FMI, BCE sau BM atunci a plati taxe mi se pare stupid.
 • 0 (0 voturi)    
  de cateva sute de ani (Marţi, 31 mai 2011, 11:28)

  visio [anonim]

  Grecia se afla intr-un permanent razboi, fiind ocupati ba cu turcii (ca si noi de altfel), ba cu rusii (ca si noi de altfel), ba cu puteri ca Imperiul Britanic sau Germania sau SUA (ca si noi de altfel), ori grecii cu grecii in razboiul din 1971; probabil a existat un plan economic de dezvoltare pe 20-30 ani la sfarsitul acelui razboi, altfel nu se explica dorinta apriga a grecilor de reconstruire totala a propriei tari; orice ban luat de la oricine, era bun; este drept, aceste imprumuturi a fost negociate si in virtutea pozitiei geo-strategice a Greciei in Marea Egee si Mediterana; sa ne amintim ca aceasta tarisoara de numai 10mil de locuitori a reusit sa se "sustraga" blocului sovietic; oricum, grecii au luat imprumuturi masive, cheltuite cat de cat corect si sunt vizibile pentru toti turistii; categoric imprumuturile vor fi returnate, categoric exista o tentativa de cumparare a Greciei, asa cum spunea si premierul Papandreu in 2010. Sa ne amintim Europa la sfarsitul celui de al 2-lea razboi mondial: granite, taxe vamale, circulatie economica greoaie, state bine definite si bine controlate, etc; acum Europa arata cam asa: cu mult mai putine granite, cu lejeritate fiscala, miscarea marfurilor / banilor se face mult mai usor, etc; de ce au sustinut tari ca franta extinderea UE? in primul rand pentru ca renault sa nu mai plateasca taxe vamale statului roman, romanii sunt bine calificati profesional dar si foarte ieftini in franta, italia, germania, etc; ce castiga si ce pierde franta, etc? castiga scaderea cheltuielilor de productie (cu personalul, taxe vamale, etc), pretul pe servicii sau produse ramane constant; ce castiga muncitorul roman? 1000-2000 eur; daca inmultim nr de muncitori cu venitul mediu observam ce castig colosal au tarile occidentale de pe urma asa-zisei UE; grecia isi poate colecta singura taxele insa este la fel de trufasa cand vrea sa devina o putere locala; ca si Ceausescu, nu intelege ca e o tara prea mica; deci o alianta este obligatorie.
 • 0 (0 voturi)    
  revin cu o mica completare (Marţi, 31 mai 2011, 11:36)

  visio [anonim]

  cum se face ca unii miliardari se imbogatesc cand economiile tarilor se prabusesc? raspunsul este simplu: criza economica este planificata din timp si provocata la momentul oportun; ce isi poate dori un miliardar? ar fi cateva lucruri de baza:
  1. sa traiasca mai mult
  2. sa isi cumpere jucarii mai faine decat ultimul model de lamborghinii sau veyron
  3. sa isi cumpere o mica insula
  4. dupa o mica insula prinde gustul si vrea o mica tara, si daca este si frumoasa (ca grecia sau croatia) cu atat mai bine.
  oare de ce Rusia este atat de reticenta noilor "schimbari"? pentru ca stie ce se ascunde in spatele lor
  pe cand presedinti ca Basescu, Constantinescu sau Iliescu se multumesc cu banana aruncata de marile centre financiare; apropo, imi deschid o imprimerie si voi tipari bani; o voi boteza FMI-V, sau FED-V, sau BCE-V...serios acum, va recomand si voua ideea asta...ce poate fi mai fain de atat? bani la discretie, distractie maxima sa vezi populatii cum isi scot ochii la supermarketuri pe o punga de zahar, etc...ca la circ...supertare....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by