Preturile de consum au crescut in luna mai cu 0,3%, in timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 8,5%, conform mediei opiniilor exprimate de membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR). Opiniile analistilor cu privire la inflatia lunara au variat intre 0,3% si 0,5%, iar estimarile privind rata anuala s-au plasat intre 8,3% si 8,6%.

Pentru finele anului 2011, membrii AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 5,3% (estimările variază între 5,1% şi 6,1%). Aşteptările privind rata anuală a inflatiei de la finalul anului 2011 sunt la acelaşi nivel cu cele de acum o lună, însă în creştere faţă de estimările din urma cu doua luni (4,8%).

Totodata, membrii AAFBR estimeaza ca la finele anului 2012 rata anuala a inflatiei va fi de 4,5% (estimările variază între 3,5% şi 5,0%). Astfel, aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2012 s-au stabilizat după ce au urcat de la 3,5% la 4,1% în lunile anterioare. Nivelul rămâne insa cu mult peste ţinta de inflaţie a BNR de 3% pentru anul 2012.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale circa 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Institutul National de Statistica va prezenta datele oficiale cu privire la indicele preturilor de consum (IPC) pe luna mai in data de 10 iunie.