Premierul Wen Jiabao a inceput vineri la Budapesta un nou turneu in Europa, pe fondul crizei monedei euro si a finantelor publice din tarile europene, dar si pe fondul cresterii investitiilor chineze, relateaza AFP.

Urmatoarea etapa a turneului este la Londra, urmata de Berlin, de unde premierul chinez urmeaza sa se intoarca marti noapte.

La noua luni dupa turneul din Grecia, Italia si Turcia, Wen Jiabao revine pe Vechiul Continent cu promisiunea vadita de a sprijini financiar tarile europene care se confrunta cu dificultati bugetare.

Cu o zi inainte, liderii UE reuniti la summitul de la Bruxelles, au stabilit cu oarecare dificultate un nou set de masuri pentru Grecia, aflata in pragul falimentului.

"Guvernul chinez a adoptat o serie de masuri pozitive pentru a sprijini tarile europene afectate de actuala criza prin cresterea portofoliului de obligatiuni europene si incurajand cooperarea economica si investitiile sale in Europa", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze Hong Lei.

"China isi va continua eforturile pentru a ajuta tarile aflate in dificultate sa realizeze o crestere economica stabila", a mai declarat Hong Lei.

Vizita de acum a premierului chinez va fi concentrata in principal pe probleme economice, spun expertii. Chiar daca este de asteptat ca Wen Jiabao sa abordeze si "probleme delicate, cum ar fi Orientul Mijlociu, Afganistan si Coreea de Nord, cu omologul sau britanic David Cameron, Marea Britanie fiind membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a declarat pentru AFP Brian Bridges, profesor de stiinte politice la Lingnan University din Hong Kong.

China, a doua economie mondiala care dispune de cele mai mari rezerve valutare din lume, a inceput deja o "reechilibrare" a legaturilor sale comerciale si de investitii in favoarea Europei.

Standard Chartered Bank a estimat recent ca tara, care pastreaza secretul tranzactiilor sale, pare sa investeasca mai putin in valori mobiliare din SUA, ceea ce inseamna, probabil, mai multe obligatiuni europene.

Beijing-ul nu vrea "ca zona euro sa se prabuseasca, deoarece aceasta ar conduce la un haos incredibil. ..", inclusiv pentru China, avand in vedere legaturile in cadrul economiei mondiale si a sistemului financiar, spune Bridges.

Budapesta la randul sau spera sa serveasca drept baza pentru investitiile Chinei in Europa, devenind centrul sau de distributie logistica si comerciala, potrivit ministrului Dezvoltarii Nationale Tamas Fellegi.

Investitiile chineze ar putea crea mii de locuri de munca, a declarat ministrul, referindu-se la cooperarea in domeniul transportului aerian. China ar putea finanta, de asemenea o linie de tren de mare viteza intre Budapesta si aeroportul sau international.